Víkend klope na dvere a vy premýšľate nad tým, čím si osladiť piatok alebo nadchádzajúce voľné dni? Ak máte radi tvaroh, vyskúšajte tento šťavnatý tvarožník s mrveničkou, ktorý sa vám bude priam rozplývať na jazyku.
Jeho príprava je nenáročná a zvládne ho pripraviť aj každý začiatočník v pečení. Vďaka maslu v mrveničke je tvarožník veľmi lahodný a skvelo doplní popoludňajší oddych pri kávičke.
Odporúčame: Rýchle 5-minútové šišky – nebudeš sa ich vedieť dojesť!
Na tvarožník budete potrebovať
Na cesto:
- 250 gramov polohrubej múky
- 100 gramov kryštálového cukru
- 120 gramov masla
- Štipku soli
Na plnku:
- 2 balenia jemného tvarohu
- 350 ml mlieka
- 2 celé vajíčka
- Balenie vanilkového cukru
- 3 PL kryštálového cukru
Postup
Mrveničku, ktorá bude v tomto prípade zastupovať cesto, si pripravíme nasledovne. Zmiešame múku, kryštálový cukor a nastrúhané maslo, ktoré sa nám tak bude ľahšie premiešavať s múkou. Ručným miesením vypracujeme jemnú mrveničku. Menší plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Na dno začneme nanášať polovicu mrveničky a len veľmi jemne uhladíme lyžicou. Následne si začneme pripravovať strednú vrstvu, plnku.
Tvarohy vymiešame spolu s celými vajíčkami na hladkú hmotu. Primiešame vanilkový cukor a kryštálový cukor. Na záver prilievame mlieko a celú zmes pomaly premiešavame. Plnku opatrne vylejeme na prvú vrstvu mrveničky. Podľa chuti môžeme pridať lesné ovocie. Ja som pridala mrazené maliny. Na plnku rovnomerne rozmrvíme zvyšnú časť mrveničky. Tvarožník pečieme na 185 – 190 °C približne hodinu. To, či je tvarohová plnka upečená zistíme použitím špajdle. Ak sa plnka ešte lepí, necháme pár minút dopiecť.
Pozri aj: Čokoládová závislosť: Tento nepečený dezert ťa zaručene dostane!