Silvester a začiatok ďalšieho roka sa nezadržateľne blížia. Koniec roka však pravdepodobne bude tentokrát trochu odlišný od tých predchádzajúcich. Kvôli súčasnej situácii a opatreniam, súvisiacim s koronavírusom, nás momentálne nečakajú žiadne veľké párty ani oslavy konca roka a príchodu toho nového. To však nebráni tomu, aby sme si posledný deň v roku dokonale užili v pohodlí domova so svojimi najbližšími. A k Silvestru predsa neodmysliteľne patrí nielen šampanské, ale aj dobré jedlo. Aké občerstvenie v tento deň pripravujete vy? Asi tradičným pokrmom sú jednohubky, či už tradičné s klobáskou, alebo v mnohých iných prevedeniach. Upiecť je tiež možné rozličné špeciality z lístkového cesta, ktoré sú dobrou voľbou nielen na silvestrovskú párty.
A čo tak tento rok pripraviť domáci tatarák? Tatársky biftek je skutočnou delikatesou. Tradične sa pripravuje z hovädzieho mäsa, a to spravidla zo sviečkovice. K spracovanému mäsu sa pridáva cibuľka, žĺtky, soľ, čierne korenie a ďalšie ingrediencie na dochutenie. Tatársky biftek sa zvykne podávať najmä s opečenými hriankami potretými cesnakom. Pri príprave silvestrovského pohostenia však môžete tatarák priamo natrieť na menšie kúsky nakrájané toasty, opečené bagetky či iné pečivo a podávať vo forme jednohubiek. Takéto jednohubky ešte môžete dozdobiť napríklad pažítkou, kaparami, klíčkami či čerstvou petržlenovou vňaťou a chutné občerstvenie je na svete. Vyskúšate domáci tatársky biftek pripraviť tento rok i vy? Povieme vám, ako na to!
Odporúčame: Jednoduchý recept na syrové pagáčiky: Chutnejšie si ešte nejedla!
Budeme potrebovať:
- 300 g hovädzej sviečkovice
- 2 žĺtky
- 1 menšiu šalotku (prípadne cibuľu)
- 2 PL kečupu
- 2 PL horčice
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL worcesterskej omáčky (podľa chuti)
- 1 ČL mletej červenej chuti (podľa chuti sladkej či pálivej)
- 1 ČL tabasca (podľa chuti)
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si pripravíme mäso. Buď ho najemno naškrabeme nožom, alebo ho klasicky pomelieme, čo je rýchlejší a jednoduchší spôsob.
- K mäsu v miske pridáme postupne ďalšie suroviny, a to najskôr nadrobno nakrájanú cibuľku, žĺtky, kečup, horčicu a olivový olej.
- Zmes premiešame a postupne dochucujeme soľou, mletým korením, červenou paprikou, worchestrovou omáčkou, prípadne tabascom.
- Dôkladne vymiešame a môžeme podávať podľa chuti a fantázie, napríklad s opečenými hriankami potretými cesnakom, na opečených bagetkách, jednohubkách a podobne. Dobrú chuť!