Tip na silvestrovské občerstvenie: Skús recept na tatársky biftek z hovädziny, lososa alebo cvikly

recept na tatársky biftek

Silvester a začiatok ďalšieho roka sa nezadržateľne blížia. A k Silvestru predsa neodmysliteľne patrí nielen šampanské, ale aj dobré jedlo. Aké občerstvenie v tento deň pripravujete vy? Asi tradičným pokrmom sú jednohubky, či už tradičné s klobáskou, alebo v mnohých iných prevedeniach. 

Upiecť je tiež možné rozličné špeciality z lístkového cesta, ktoré sú dobrou voľbou nielen na silvestrovskú párty. A čo tak tento rok pripraviť domáci tatarák? Ak chystáte tento rok silvestrovskú párty doma, inšpirujte sa a pripravte na pohostenie niečo na úrovni!

Tatársky biftek ako dokonalá slávnostná pochúťka na Silvestra

Tatársky biftek je skutočnou delikatesou. Tradične sa pripravuje z hovädzieho mäsa, a to spravidla zo sviečkovice. K spracovanému mäsu sa pridáva cibuľka, žĺtky, soľ, čierne korenie a ďalšie ingrediencie na dochutenie. Tatársky biftek sa zvykne podávať najmä s opečenými hriankami potretými cesnakom. 

Pri príprave silvestrovského pohostenia však môžete tatarák priamo natrieť na menšie kúsky nakrájané toasty, opečené bagetky či iné pečivo a podávať vo forme jednohubiek. Takéto jednohubky ešte môžete dozdobiť napríklad pažítkou, kaparami, klíčkami či čerstvou petržlenovou vňaťou a chutné občerstvenie je na svete. 

Vyskúšate domáci tatársky biftek pripraviť tento rok i vy? Povieme vám, ako na to!

Odporúčame: Jednoduchý recept na syrové pagáčiky: Chutnejšie si ešte nejedla!

domáci tatarák
Shutterstock®

Suroviny na tradičný tatársky biftek:

  • 300 g hovädzej sviečkovice
  • 2 žĺtky
  • 1 menšiu šalotku (prípadne cibuľu)
  • 2 PL kečupu
  • 2 PL horčice
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL worcesterskej omáčky (podľa chuti)
  • 1 ČL mletej červenej chuti (podľa chuti sladkej či pálivej)
  • 1 ČL tabasca (podľa chuti)
  • soľ a mleté čierne korenie

Ako pripraviť domáci tatársky biftek:

Ako prvé si pripravíme mäso. Buď ho najemno naškrabeme nožom, alebo ho klasicky pomelieme, čo je rýchlejší a jednoduchší spôsob.  K mäsu v miske pridáme postupne ďalšie suroviny, a to najskôr nadrobno nakrájanú cibuľku, žĺtky, kečup, horčicu a olivový olej. 

Zmes premiešame a postupne dochucujeme soľou, mletým korením, červenou paprikou, worchestrovou omáčkou, prípadne tabascom. Dôkladne vymiešame a môžeme podávať podľa chuti a fantázie, napríklad s opečenými hriankami potretými cesnakom, na opečených bagetkách, jednohubkách a podobne. Dobrú chuť!

Extra tip: Vyskúšajte aj lososový tatárák

Lososový tatárák je lahodnou alternatívou k tradičnému tatárskemu bifteku, ktorá poteší milovníkov morských plodov. S jemnou chuťou lososa a sviežimi prísadami, ako je citrónová šťava a kôpor, sa stane ozdobou každého slávnostného stola.

  • 200 g čerstvého lososa (sashimi kvality)
  • 1 ČL olivového oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 menšia šalotka (nadrobno nakrájaná)
  • 1 ČL kaparov (nasekaných)
  • Čerstvý kôpor (na dochutenie)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Lososa nakrájame na malé kocky a zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a sójovou omáčkou. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, kapary a čerstvý kôpor. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Podávame na opečených bagetkách, sušienkach alebo v malých pohárikoch ako elegantný predkrm.

Tip č. 2: Cviklový tatarák pre nemäsožravcov

Cviklový tatárák je výbornou voľbou pre vegetariánov a tých, ktorí radi skúšajú nové, zdravé chute. Vďaka kombinácii jemnej cvikly, balzamikového octu a dijónskej horčice získava jedinečnú chuťovú hĺbku, ktorá prekvapí každého hosťa.

  • 2 stredne veľké cvikly
  • 1 ČL olivového oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijónskej horčice
  • 1 ČL balzamikového octu
  • 1 menšia šalotka (nadrobno nakrájaná)
  • 1 ČL kaparov (nasekaných, voliteľné)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý tymian alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup: Cviklu uvaríme alebo upečieme domäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ju na malé kocky alebo ju najemno nasekáme. V menšej miske si pripravíme zálievku z olivového oleja, citrónovej šťavy, dijónskej horčice a balzamikového octu. 

Dôkladne premiešame a pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, kapary (voliteľné) a nasekanú cviklu. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa vlastnej preferencie. Hotový tatarák servírujeme na opečených bagetkách, hriankach alebo ako samostatný predkrm, ozdobený čerstvými bylinkami. 

Aktualizovaný článok: 30.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

28.12.2020 12:05

tatarák zbožňujem,na to sa teším keď si ho dám ale priznám sa robieva ho manžel

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

28.12.2020 14:28

Milujeme tatarák .. Robievam ho tak raz za mesiac .. No na Silvestra je chutnejší , niečo naviac pridám do neho , ale to je tajomstvo :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.12.2020 05:35

Vo forme jednohubiek sme ešte nepodávali, vďaka za tip!

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

30.12.2020 21:10

Na biftek som už úplne zabudla. Ďakujem za tip. Super nápad

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

31.12.2020 09:03

Super tip na tatarák. Dávno sme ho nemali

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

31.12.2020 15:46

tento Silvester som piekla slané rolády z lístkového cesta

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.