Silvester a začiatok ďalšieho roka sa nezadržateľne blížia. A k Silvestru predsa neodmysliteľne patrí nielen šampanské, ale aj dobré jedlo. Aké občerstvenie v tento deň pripravujete vy? Asi tradičným pokrmom sú jednohubky, či už tradičné s klobáskou, alebo v mnohých iných prevedeniach.
Upiecť je tiež možné rozličné špeciality z lístkového cesta, ktoré sú dobrou voľbou nielen na silvestrovskú párty. A čo tak tento rok pripraviť domáci tatarák? Ak chystáte tento rok silvestrovskú párty doma, inšpirujte sa a pripravte na pohostenie niečo na úrovni!
Tatársky biftek ako dokonalá slávnostná pochúťka na Silvestra
Tatársky biftek je skutočnou delikatesou. Tradične sa pripravuje z hovädzieho mäsa, a to spravidla zo sviečkovice. K spracovanému mäsu sa pridáva cibuľka, žĺtky, soľ, čierne korenie a ďalšie ingrediencie na dochutenie. Tatársky biftek sa zvykne podávať najmä s opečenými hriankami potretými cesnakom.
Pri príprave silvestrovského pohostenia však môžete tatarák priamo natrieť na menšie kúsky nakrájané toasty, opečené bagetky či iné pečivo a podávať vo forme jednohubiek. Takéto jednohubky ešte môžete dozdobiť napríklad pažítkou, kaparami, klíčkami či čerstvou petržlenovou vňaťou a chutné občerstvenie je na svete.
Vyskúšate domáci tatársky biftek pripraviť tento rok i vy? Povieme vám, ako na to!
Odporúčame: Jednoduchý recept na syrové pagáčiky: Chutnejšie si ešte nejedla!
Shutterstock®Suroviny na tradičný tatársky biftek:
- 300 g hovädzej sviečkovice
- 2 žĺtky
- 1 menšiu šalotku (prípadne cibuľu)
- 2 PL kečupu
- 2 PL horčice
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL worcesterskej omáčky (podľa chuti)
- 1 ČL mletej červenej chuti (podľa chuti sladkej či pálivej)
- 1 ČL tabasca (podľa chuti)
- soľ a mleté čierne korenie
Ako pripraviť domáci tatársky biftek:
Ako prvé si pripravíme mäso. Buď ho najemno naškrabeme nožom, alebo ho klasicky pomelieme, čo je rýchlejší a jednoduchší spôsob. K mäsu v miske pridáme postupne ďalšie suroviny, a to najskôr nadrobno nakrájanú cibuľku, žĺtky, kečup, horčicu a olivový olej.
Zmes premiešame a postupne dochucujeme soľou, mletým korením, červenou paprikou, worchestrovou omáčkou, prípadne tabascom. Dôkladne vymiešame a môžeme podávať podľa chuti a fantázie, napríklad s opečenými hriankami potretými cesnakom, na opečených bagetkách, jednohubkách a podobne. Dobrú chuť!
Extra tip: Vyskúšajte aj lososový tatárák
Lososový tatárák je lahodnou alternatívou k tradičnému tatárskemu bifteku, ktorá poteší milovníkov morských plodov. S jemnou chuťou lososa a sviežimi prísadami, ako je citrónová šťava a kôpor, sa stane ozdobou každého slávnostného stola.
- 200 g čerstvého lososa (sashimi kvality)
- 1 ČL olivového oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 menšia šalotka (nadrobno nakrájaná)
- 1 ČL kaparov (nasekaných)
- Čerstvý kôpor (na dochutenie)
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Lososa nakrájame na malé kocky a zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a sójovou omáčkou. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, kapary a čerstvý kôpor. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Podávame na opečených bagetkách, sušienkach alebo v malých pohárikoch ako elegantný predkrm.
Tip č. 2: Cviklový tatarák pre nemäsožravcov
Cviklový tatárák je výbornou voľbou pre vegetariánov a tých, ktorí radi skúšajú nové, zdravé chute. Vďaka kombinácii jemnej cvikly, balzamikového octu a dijónskej horčice získava jedinečnú chuťovú hĺbku, ktorá prekvapí každého hosťa.
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 ČL olivového oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL dijónskej horčice
- 1 ČL balzamikového octu
- 1 menšia šalotka (nadrobno nakrájaná)
- 1 ČL kaparov (nasekaných, voliteľné)
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymian alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup: Cviklu uvaríme alebo upečieme domäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ju na malé kocky alebo ju najemno nasekáme. V menšej miske si pripravíme zálievku z olivového oleja, citrónovej šťavy, dijónskej horčice a balzamikového octu.
Dôkladne premiešame a pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, kapary (voliteľné) a nasekanú cviklu. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa vlastnej preferencie. Hotový tatarák servírujeme na opečených bagetkách, hriankach alebo ako samostatný predkrm, ozdobený čerstvými bylinkami.
Aktualizovaný článok: 30.12.2024