Koniec roka je tu a prípravy na silvestrovský večer sú v plnom prúde. Či už ho strávite doma v rodinnom kruhu, na chate s priateľmi alebo ste pozvali hostí, aby ste vo veľkom privítali Nový rok, tento špeciálny večer si vyžaduje aj slávnostné menu a občerstvenie. Chutné jednohubky, obložené chlebíčky, lahodný cheesecake či slané pečivo určite nechýba na žiadnom silvestrovskom stole.
Samozrejme, nesmieme zabudnúť na novoročný prípitok, ktorý je vyvrcholením večera. Väčšinou sa ako prípitok používa šampanské. Skúste však tento rok niečo netradičné, ale zároveň vkusné a mimoriadne delikátne. Ohúrte svojich blízkych a hostí – pripravte si pre nich želé zo šampanského. Čo všetko potrebujete na jeho prípravu?
Neprehliadni: Najlepšie MAROKÁNKY: Orechy a sušené ovocie je základ
Želé zo šampanského
Želé zo šampanského sa perfektne hodí na Silvestra. Aby to malo ten správny šmrnc, môžete použiť šampanské so zlatom – pridať jedlé cukrárske zlaté plátky. Na výrobu tohto nezvyčajného prípitku budete potrebovať len zopár surovín:
- 500 ml šumivého vína (sekt, prosecco)
- 1/4 hrnčeka kryštálového cukru (ak je víno sladké, použite menej cukru)
- 1 vrecko neochutenej želatíny
- miska, lyžica na miešanie
- forma na ľad, poháre
POSTUP:
- Polovicu vína uvaríme s cukrom. Odoberieme z plameňa a necháme úplne vychladnúť.
- V miske premiešame zvyšné víno so želatínou podľa návodu na obale a necháme stáť asi 2 až 3 minúty. Potom ich premiešame s osladeným vínom.
- Zmes nalejeme do formy na ľad alebo do pohárov, v ktorých chceme prípitok servírovať. Formu a poháre jemne, ale dôkladne poklepeme o pracovnú dosku, aby sme zo želé vypudili bublinky vzduchu. Po vychladnutí vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Pozri aj: Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?
Gumové medvedíky zo šampanského
Existuje množstvo receptov na želé cukríky. Možno si aj vy vyrábate domáce želé cukríky rôznych príchutí a tvarov. A čo tak gumové medvedíky zo šampanského? Vyskúšajte túto na prípravu jednoduchú a veľmi nápaditú pochúťku, ktorá sa hodí nielen na silvestrovskú párty.
Budeme potrebovať:
- 3 lyžice práškovej želatíny
- 1/4 šálky vody
- 1 šálku šampanského
- formu v tvare medvedíkov
POSTUP:
- Želatínu vmiešame do vody a necháme 5 minút postáť.
- Šampanské nalejeme do malého hrnca. Na miernom ohni privedieme do varu.
- Pridáme želatínu a poriadne miešame, až kým sa nerozpustí.
- Zmes nalejeme do džbánu alebo odmerky s výlevkou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Nakoniec šampanské so želatínou nalejeme do formy.
- Formu vložíme do chladničky a necháme tuhnúť asi 30 minút.
- Gumové medvedíky opatrne vyberieme z formy a servírujeme.
úvodná koláž - PINTEREST/sugarandsoul.co, PINTEREST/savoryonline.com