Zdravá polievka by sa mala nachádzať v jedálničku každého z nás, pokojne aj každý jeden deň. Zväčša je takmer celá zo zeleniny, čo zaručuje, že bude aj plná živín, vitamínov a minerálov. A tie nevyhnutne potrebujeme pre poriadne fungovanie organizmu a najmä pevnú imunitu.
Príprava zdravej polievky môže byť dokonca aj expresne rýchla, čo znamená, že žiadne dlhé hodiny pri hrncoch vám nehrozia. A tá chuť a vôňa, tieto atribúty presvedčia každého člena vašej domácnosti.
Príprava zdravej polievky
Pri príprave každej zdravej polievky sú ingrediencie takpovediac všetkým. Musia byť ako inak než zdravé a pokiaľ možno úplne čerstvé. Alternatívou je aj mrazená, zavarená či konzervovaná zelenina.
Dôležité je aj to, ako a čím polievku dochutíte. Koreniny sú samozrejmosť a výborné sú aj čerstvé bylinky. Tie sú doslova nenahraditeľné a polievke dodávajú znamenitú chuť, a to i v prípade, že ich používate len ako ozdobu pri podávaní. Dosť bolo teórie, poďme sa pozrieť ako si pripraviť tie najzdravšie a najchutnejšie polievky.
Odporúčame: Banánovo čokoládové muffiny – jemné ako pavučinka
Galéria: ZDRAVÁ POLIEVKA 3X INAK
VEGÁNSKY BORŠČ
Vitamínová bomba v podobe vegánskeho boršču. Zamilujú si ho dokonca i mäsožravci a tento je z blogu Plant Baked.
Ingrediencie:
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 stredné postrúhané mrkvy
- 200 g nastrúhanej kapusty
- 6 stredných kúskov repy – olúpaných a nakrájaných na kocky
- 1,5 l zeleninového vývaru (alebo vody + 3 kocky bujónu)
- 125 g šošovice beluga (čierna šošovica)
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jablčného octu
- soľ a korenie podľa chuti
- rastlinný jogurt alebo smotanu
- na podávanie: petržlenová vňať
Postup prípravy:
- Do veľkého hrnca si dáme trocha oleja a cibuľku na ňom restujeme do sklovita. Pridáme mrkvu, kapustu aj repu, premiešame a restujeme pár minút.
- Do hrnca pridáme vývar, šošovicu, bobkový list a necháme zovrieť. Následne plameň stiahneme na nízky až stredný a polievku necháme variť 20 až 30 minút. Zelenina by mala byť mäkká.
- Je čas polievku dochutiť. Pridáme ocot, soľ a korenie. Podávame ozdobené jogurtom alebo smotanou a petržlenovou vňaťou.