„Ak chceš mať veľké svaly ako Pepek námorník, musíš papať veľa špenátu“ – túto frázu v detstve počul každý z nás minimálne 100-krát. Dnes túto otrepanú frázu používame aj na naše deti, aby sme ich prinútili jesť aj zdravé potraviny, ktoré sú plné vitamínov či minerálov. Špenát je zdravý a zvyčajne musí prejsť niekoľko rokov, aby ste to sami pochopili a zamilovali si ho.
Ide o listovú zeleninu, ktorá je bežne dostupná aj v našich končinách. Nejde o žiaden exotický druh či nedostatkovú zeleninu, ktorú by sme si dopriali len z času na čas. A prečo si špenát obľúbiť? Hlavne preto, že ide o zeleninu, ktorú môžete pridať do rôznych pokrmov. Napríklad také špenátové lasagne, špenátové rizoto či špenátové halušky zaujmú svojou chuťou. A samotný špenát zase zaujme svojim zložením, nakoľko je v ňom obsiahnutý vitamín A, vitamíny skupiny B, ako aj vitamíny E, K a C. Ochudobnený nie je ani o minerály, ako je draslík, horčík, fosfor, sodík a pod.
Na špenátovú polievku potrebujeme:
- 1 balenie čerstvého špenátu
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšiu cibuľu
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 liter vývaru alebo vody
- smotanu na varenie
- soľ a čierne korenie
Zemiaky si očistíme a nakrájame na menšie kocky, aby sa rýchlejšie uvarili. Cesnak si očistíme a pretlačíme, rovnako si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Cibuľu popražíme dozlatista a až bude krásne opečená, pridáme aj pretlačený cesnak, ktorý necháme rozvoňať. Prisypeme zemiaky, zalejeme vodou alebo vývarom a necháme variť, až kým nebudú mäkké.
Až budú zemiaky mäkké, pridáme k ním čerstvý špenát a chvíľku (1 až 2 minúty) povaríme. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Po uvarení odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme smotanu na zjemnenie a ešte chvíľku povaríme – približne 1 minútku.
Hotovú špenátovú polievku podávame s krutónikmi. Skvelý tip – pokojne do nej pridajte aj nastrúhaný syr alebo napr. nivu. Polievka bude mať lahodnejšiu chuť. Neváhajte do polievky pridať aj natvrdo uvarené a očistené kuracie vajíčka alebo prepeličie vajíčka.