Predstavte si krásne víkendové ráno s čerstvo uvareným čajom, alebo kávou so sójovým či mandľovým mliekom a na stole čerstvá omeleta s vôňou vajec. Áno, tento recept je stále vegánsky. Nemusíte sa obávať, ani jednej sliepke kvôli tomuto receptu nezobrali vajíčka. Jej tajomstvom je cícerová múka a čierna soľ. Táto neobyčajná soľ, ktorá sa tiež nazýva kala namak alebo sanchal, pomáha napríklad pri problémoch s nadúvaním či vysokým krvným tlakom. Práve čierna soľ je nevyhnutná pre tento recept a jeho vajíčkovú chuť.
Pozri aj: Najlepší recept na orechový a makový závin: Klasika, ktorej neodoláš!
Čo budete potrebovať
- 3/4 hrnčeka cícerovej múky
- 3/4 hrnčeka rastlinného mlieka
- 2 čl jablčného octu
- 3 čl lahôdkového droždia (nutričných kvasníc/neaktívneho droždia)
- 1/2 čl mletej kurkumy
- 1/4 čl cesnakového prášku
- 1/4 čl kypriaceho prášku
- 1/2 čl čiernej soli
- 1 čl horčice
Postup prípravy
Do zaváraninovej fľaše si dáte všetky suché ingrediencie a pomiešate. Rastlinné mlieko s jablčným octom si zmiešate v ďalšom pohári. Takto vzniknuté kyslé mlieko prilejete do zaváraninovej fľaše k suchým ingredienciám, zavrieme vekom a vzniknutú zmes poriadne pretrepete asi dve minúty. Opatrne otvoríte a pritom by sme mali počuť uvoľnenie vzduchu. Tak viete, že prášok do pečenia zreagoval. Na menšej panvici si necháte rozpustiť kokosový tuk či olej a keď je horúci, vylejete naň omeletu. Asi po dvoch minútach (keď je z jednej strany zlatohnedá) ju otočíte.
Z tejto zmesi vám vzniknú asi dve hrubšie, alebo tri tenšie omelety. Čiernu soľ možno nahradiť obyčajnou, ale nebudete už mať takú vajíčkovú chuť. Pretože práve čierna soľ, ktorá obsahuje množstvo minerálov a železa, má špecifickú sírovú arómu a výraznú chuť pripomínajúcu uvarené vajce. Nech už použijeme soľ akúkoľvek, dobrú chuť!