Snáď najčastejšie sú na dochucovanie rozličných pokrmov používané práve biele kryštáliky soli. Štipka soli dokonca nesmie chýbať aj v mnohých sladkých receptoch. Z chemického hľadiska ide pritom o takzvaný chlorid sodný. Možno ste o tom nevedeli, no existuje veľké množstvo rozličných druhov soli.
Obľúbená je napríklad morská soľ, ktorá predstavuje chlorid sodný získaný odparením morskej vody. Poznáte však alebo ste už počuli o čiernej soli? Tá je výnimočná nielen svojou farbou, ale aj vlastnosťami. V článku vám prezradíme, čím je jedinečná čierna himalájska soľ a ako ju môžeme používať.
Poznáte čiernu soľ?
Čierna himalájska soľ, známa aj ako kala namak či indická čierna soľ, je druh indickej sopečnej kamennej soli. Pôvodne bola ťažená najmä v sopečných baniach v Indii, Nepále či Pakistane, prípadne ju získavali aj zo soľných jazier v okolí Himalájí. Surová soľ je už odpradávna tepelne spracovávaná pražením s použitím dreveného uhlia. Pri výrobe sa tiež používajú malé množstvá miestnych semien či korenín. Vzniká tak kryštál bohatý na zlúčeniny sulfidu sodného.
Čierna himalájska soľ je vďaka vysokému obsahu sulfidov a ďalších zlúčenín síry charakteristická svojou výraznou sírovou chuťou a arómou, ktorá pripomína chuť vajec. Rozličné prímesy, najmä minerálne soli, sú zodpovedné za jej netradičnú, prevažne tmavofialovú, farbu.
Najmä po zomletí je jej farba však skôr šedá a tak trochu i ružovkastá. Kala namak je používaná už stovky rokov ako dochucovadlo v ázijských krajinách v okolí Himalájí a má miesto aj v ajurvédskej medicíne.
Zaujímavosti o čiernej soli
- V ajurvédskej medicíne sa čierna soľ využíva na harmonizáciu tráviaceho ohňa, teda tzv. agni.
- V Indii sa považuje za prírodný prostriedok proti nadúvaniu a ako domáci liek proti páleniu záhy.
- Vegáni ju milujú vďaka jej typickej aróme pripomínajúcej varené vajíčko – ideálny trik pre „tofu vajíčkové nátierky“ bez vajec.
- V minulosti bola považovaná za luxusný tovar a súčasť tradičnej medicíny aj v Nepále a Tibete.
Prečo povedať čiernej himalájskej soli áno?
Jedinečnosť možno soli kala namak pripísať nielen kvôli jej netradičnej čiernej farbe, ale najmä vďaka jej úžasnému vplyvu na ľudské zdravie. Okrem chloridu sodného obsahuje i viaceré stopové prvky. Ukrýva sa v nej napríklad železo a ďalšie minerály, ktoré spôsobujú jej sfarbenie.
Čierna himalájska soľ má v prvom rade blahodarný vplyv na trávenie. Jej zaradenie do jedálnička je vhodné pri rozličných zažívacích ťažkostiach, najmä problémoch s nafukovaním či nepríjemným pálením záhy.
Táto soľ prečisťuje črevá a eliminuje v nich hnilobné procesy, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a povzbudzuje správnu činnosť pečene či pankreasu. Čierna indická soľ taktiež blahodarne vplýva na črevnú mikroflóru a má protizápalové účinky na steny žalúdka.
Okrem toho je známy aj jej pozitívny vplyv na funkciu zraku. Táto soľ nakoniec napomáha rozpúšťať i hlieny a podporuje dobrý stav vlasov, nechtov či pokožky celého tela.
Čierna soľ verzus bežné druhy soli: Aký je rozdiel?
Na trhu dnes nájdeme množstvo druhov soli – klasickú rafinovanú kuchynskú soľ, morskú soľ, ružovú himalájsku soľ, kamennú soľ či soľ z Mŕtveho mora. Každá má svoje špecifiká, no čierna himalájska soľ sa v niekoľkých ohľadoch líši výraznejšie:
- Chuť a vôňa: Zatiaľ čo bežná soľ je neutrálne slaná, čierna soľ má sírovitú arómu a chuť pripomínajúcu vajcia – čo ju robí výnimočnou najmä v niektorých vegánskych receptoch.
- Zloženie: Obsahuje sírové zlúčeniny a viac stopových minerálov, ako klasická kuchynská soľ, ktorá býva často zbavená väčšiny prírodných látok.
- Účinok na trávenie: V ajurvéde sa čierna soľ používa ako prostriedok na zlepšenie trávenia, kým klasická soľ býva spájaná skôr so zadržiavaním vody a zvýšením krvného tlaku.
- Spracovanie: Kým klasická soľ býva rafinovaná a často s pridaným jódom, čierna soľ vzniká tradičným tepelným spracovaním s použitím uhlia a prírodných látok.
Použitie čiernej himalájskej soli v kuchyni
Čiernu himalájsku soľ zoženiete v lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravou výživou. Cena sa pohybuje približne od 1,5 eura za 500 gramové balenie. Soľ kala namak je výborná do rozličných indických špecialít alebo všeobecne v pokrmoch ázijskej kuchyne.
Nestratí sa však v žiadnej kuchyni. Indická čierna soľ je vhodná na dochutenie omáčok, mäsa aj rýb, marinád, polievok či šalátov. Obľúbená je napríklad vo vegánskych pokrmoch, a to kvôli svojej vajíčkovej chuti. Z kombinácie čiernej soli, kurkumy a tofu je možné vykúzliť úžasnú nátierku.
Jej chuť je príjemne slaná, no rovnako i mierne pikantná. Dokonale sa hodí napríklad k sladkým zemiakom, ryži, plodom mora či baklažánu. Ak sa nebojíte trochu experimentovať, skúste si čiernou soľou trochu osoliť aj čerstvé ovocie, napríklad nakrájané jablko či banán alebo niektoré exotickejšie druhy ovocia.
Použitie čiernej himalájskej soli zvonka
Himalájsku soľ môžete dokonca využiť aj zvonka, a to vo forme prísady do kúpeľa. Dve šálky tejto soli pridajte do vane s čistou teplou vodou a doprajte si detoxikačný kúpeľ dlhý aspoň 20 minút, ktorý dokonale očistí vašu pokožku a podporí vyplavovanie škodlivých toxínov.
Možné riziká a kontraindikácie čiernej himalájskej soli
Aj keď má čierna soľ mnohé zdravotné benefity, neznamená to, že by ju mal konzumovať každý bez obmedzenia. Rovnako ako pri bežnej soli, aj tu platí pravidlo – všetko s mierou. Nadmerný príjem môže viesť k zadržiavaniu vody v tele, zvýšenému krvnému tlaku alebo zaťaženiu obličiek.
Osoby trpiace ochoreniami obličiek, hypertenziou alebo inými srdcovo-cievnymi problémami by mali čiernu himalájsku soľ používať len po konzultácii s lekárom. Taktiež sa neodporúča jej nadmerné používanie u detí a tehotných žien.
Čierna himalájska soľ nie je len exotickým dochucovadlom, ale aj cenným pomocníkom pre naše zdravie – ak ju používame s rozumom. Jej jedinečné zloženie, nezameniteľná chuť a potenciálne priaznivé účinky na trávenie a detoxikáciu z nej robia vítaný doplnok nielen do kuchyne, ale aj do domácej starostlivosti o telo. Skúste ju zaradiť do svojho jedálnička – možno vás príjemne prekvapí.
Aktualizovaný článok: 22.04.2025