Kedysi boli kvety v kuchyni považované za raritu, dnes však znovu objavujeme ich čaro. Prinášajú jemné vône, nečakané chute a farebnosť, ktorá dokáže rozžiariť aj pochmúrne jesenné dni. Mnohé jedlé kvety – od nechtíka cez fialky až po ruže – ukrývajú nielen estetickú hodnotu, ale aj prekvapivé množstvo vitamínov, antioxidantov či protizápalových látok.
Jeseň je ideálnym obdobím, kedy kvety ako levanduľa, kapucínka, sedmokráska či chryzantéma ešte naposledy rozkvitnú – a my ich môžeme premeniť na lahodné súčasti jedál. Inšpirujte sa siedmimi originálnymi receptmi, ktoré premenia obyčajný obed či dezert na kulinársky zážitok plný farieb.
Levanduľové rizoto s parmezánom a bielym vínom
Ingrediencie
200 g arborio ryže
1 malá cibuľa
100 ml bieleho vína
700 ml zeleninového vývaru
2 PL masla
50 g parmezánu
1 ČL sušenej levandule alebo pár čerstvých kvetov
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup
Na panvici rozohrejte polovicu masla a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju pomaly, kým nezmäkne a nezíska sklovitý odtieň. Prisypte ryžu a miešajte, kým sa zrnká lesknú a nasiaknu tukom – práve v tejto chvíli sa otvára ich chuť. Zalejte vínom a nechajte, aby sa jeho aróma spojila s ryžou.
Postupne prilievajte horúci vývar po naberačkách, neustále miešajte a dopĺňajte tekutinu, až kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu. Keď je ryža mäkká, vmiešajte zvyšné maslo, parmezán a levanduľu. Tá uvoľní svoju kvetinovú vôňu, ktorá sa krásne snúbi s jemnosťou syra. Pred podávaním nechajte rizoto pár minút odpočívať a ozdobte pár kvetmi levandule.
FreepikCukety plnené kozím syrom a kvetmi kapucínky
Ingrediencie
2 stredné cukety
100 g čerstvého kozieho syra
2 PL kyslej smotany
5–6 kvetov kapucínky
olivový olej
soľ, čierne korenie
Postup
Cukety pozdĺžne rozrežte a vydlabte vnútro tak, aby vznikli „lodičky“. V miske rozmiešajte kozí syr s kyslou smotanou, pridajte nasekané kvety kapucínky, ktoré majú jemne korenistú chuť, a dochuťte soľou a korením. Zmes má byť nadýchaná a krémová.
Cukety naplňte pripravenou plnkou, preložte ich na plech a pokvapkajte olivovým olejom. Pečte pri 180 °C asi 20–25 minút, kým povrch získa zlatistý nádych. Po vybratí ich nechajte krátko vychladnúť a ozdobte čerstvými kvetmi kapucínky – pokrm vynikne chuťou aj farbou.
FreepikNechtíkový chlieb s rozmarínom a medom
Ingrediencie
300 g hladkej múky
1 balíček sušeného droždia
200 ml vlažnej vody
2 PL medu
2 PL sušených kvetov nechtíka
1 ČL soli
1 PL olivového oleja
Postup
V miske rozmiešajte droždie s vodou a medom, nechajte pár minút aktivovať. Pridajte múku, soľ, olej a sušený nechtík. Miešajte, kým vznikne kompaktné cesto, potom ho preložte na pomúčenú dosku a hnetiete asi 10 minút, až kým je pružné.
Zakryte utierkou a nechajte kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí objem. Potom cesto vložte do formy, posypte rozmarínom a nechajte ešte 15 minút odpočívať. Pečte pri 190 °C asi 35 minút. Po upečení má chlieb jemnú kôrku a vnútri nadýchanú striedku s nečakanou nechtíkovou arómou.
Ružové palacinky s malinovým krémom
Ingrediencie
150 g hladkej múky
300 ml mlieka
2 vajcia
1 PL cukru
2 PL ružovej vody alebo pár lupienkov ruží
100 g mascarpone
100 g malín
1 PL medu
Postup
Z múky, mlieka, vajec, cukru a ružovej vody vyšľahajte hladké cesto bez hrudiek. Nechajte ho aspoň 15 minút odpočívať, aby sa spojili všetky chute. Potom na nepriľnavej panvici opečte tenké palacinky do zlatista.
Mascarpone zmiešajte s medom a rozmačkanými malinami, čím vznikne svieži, krémový základ. Každú palacinku potrite malinovým krémom, preložte na trojuholník a ozdobte čerstvými ružovými lupienkami. Výsledkom je dezert, ktorý pôsobí romanticky, voňavo a rozplýva sa na jazyku.
FreepikLevanduľovo-ružový cukor do čaju a koláčov
Ingrediencie
200 g kryštálového cukru
1 PL sušených kvetov levandule
1 PL sušených ružových lupienkov
Postup
V mažiari rozdrvte levanduľové kvety a sušené lupienky ruže tak, aby sa uvoľnila ich aróma, no zachovali sa drobné farebné kúsky. Zmiešajte ich s cukrom a premiešajte lyžicou, aby sa vôňa preniesla rovnomerne.
Následne zmes presypte do sklenenej nádoby s tesným viečkom a nechajte ju odpočívať minimálne 5 dní. Počas tohto času sa vône krásne prepoja a cukor sa premení na aromatickú ingredienciu vhodnú do čaju, pečenia alebo ako dekorácia na zákusky. Má delikátnu vôňu jesenných záhrad a jemný kvetinovo-medový podtón.
Šalát z jedlých kvetov a pečenej tekvice
Ingrediencie
200 g listových šalátov
100 g pečenej tekvice
1 PL balzamikového octu
1 ČL medu
1 PL olivového oleja
kvety kapucínky, sedmokrásky, nechtíka
Postup
Tekvicu nakrájajte na kúsky, položte na plech, pokvapkajte olejom, osoľte a pečte pri 200 °C asi 20 minút, kým zmäkne a karamelizuje sa. Potom ju nechajte vychladnúť. V malej miske zmiešajte balzamik, med a olivový olej do jemného dresingu.
Na tanier rozložte šalátové listy, pridajte kúsky pečenej tekvice, premiešajte s dresingom a posypte kvetmi. Každé sústo bude kombináciou sladkej, sviežej a jemne korenistej chuti – dokonalá harmónia farieb aj vôní.
FreepikMedovkový sirup s levanduľou
Ingrediencie
2 hrste čerstvej medovky
1 PL levandule
1 liter vody
700 g cukru
šťava z 1 citróna
Postup
Medovku s levanduľou zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať aspoň 24 hodín. Po vylúhovaní sceďte cez jemné sitko, pridajte cukor a citrónovú šťavu. Za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte prebublávať približne 15 minút.
Keď sirup zhustne a získa jantárový odtieň, prelejte ho do sterilizovaných fliaš. Po vychladnutí ho skladujte v chladničke. Sirup má sviežu, bylinkovo-kvetinovú chuť a krásne vonia – výborný do čaju či domácej limonády.
Bonusový recept: Chryzantémový koláč s vanilkovým krémom
Ingrediencie
200 g hladkej múky
100 g masla
80 g cukru
1 vajce
200 ml mlieka
1 balíček vanilkového pudingu
1 PL medu
5–6 okvetných lístkov chryzantémy (jedlé odrody)
Postup
Z múky, masla, cukru a vajca vypracujte hladké krehké cesto, ktoré nechajte odpočívať 20 minút v chladničke. Medzitým si pripravte puding z mlieka a prášku, oslaďte ho medom a nechajte vychladnúť.
Cesto rozvaľkajte, vložte do formy a pečte 10 minút na 180 °C. Potom pridajte krém, rozložte kvety chryzantémy a pečte ďalších 15 minút. Po vychladnutí má koláč jemnú textúru, delikátnu vôňu a vzhľad, ktorý vyráža dych.
Jedlé kvety v kuchyni sú ako dotyk poézie – vnášajú do varenia jemnosť, zvedavosť a tvorivosť. Spájajú svet chuti so svetom krásy, no zároveň nám pripomínajú, že príroda ponúka nevyčerpateľnú paletu surovín. Aj malé množstvo lupienkov dokáže premeniť jedlo na vizuálny aj chuťový zážitok.
Nebojte sa experimentovať. Vyskúšajte kvety v sladkých aj slaných receptoch, hrajte sa s farbami a arómami. Možno práve levanduľa v rizote alebo nechtík v chlebe vám ukážu, že jesenná kuchyňa dokáže byť hravá, voňavá a plná prekvapení.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik