Na prvý pohľad nič výnimočné, a predsa je to jedlo, ktoré si vás získa. Neviem, či to máte podobne, ale vôňa kaiserky mi pripomína detstvo. A často sa vynorí z ničoho nič. Ich jemná chrumkavá kôrka vytvára univerzálny základ, ktorý sa dá naplniť rôznymi surovinami a prispôsobiť podľa chuti. Napríklad taká kombinácia roztekajúceho sa syra, šunky a zeleniny, ukrytá v malom balíčku chrumkavej slaniny. Spojenie, ktoré nikdy neomrzí.
Sú vhodné na rýchlu rodinnú večeru, ako pohostenie pre návštevy či ako kreatívna alternatíva ku klasickým sendvičom. Plnené kaiserky skrátka predstavujú jedlo, ktoré spája jednoduchosť prípravy s výnimočnou chuťou.
Recept na plnené kaiserky, ktoré stoja za vyskúšanie
Kaiserka, známa aj ako cisárska žemľa, má svoj pôvod v Rakúsku. Je to pečivo, ktoré sa pýši dlhoročnou tradíciou - prvýkrát sa spomína už v 18. storočí vo Viedni. Charakteristická je svojím typickým vzhľadom, teda päťdielnym záhybom na vrchu, ktorý pripomína kvet alebo korunu.
Je jemná, mäkká vo vnútri a pritom má chrumkavú kôrku, vďaka čomu sa stala obľúbeným základom pre rôzne variácie sendvičov či burgrov. My ju však dnes povýšime ešte o level vyššie, naplníme ju chutnou zmesou a zabalíme do voňavej slaniny, ktorá sa počas pečenia krásne prepečie a dodá kaiserke chrumkavý obal.
Je to v podstate len pečivo, šunka, syr a zelenina. Prečo teda chutia fakt tak skvele? Odpoveď je jednoduchá – práve v jednoduchosti sa skrýva krása. Aj z bežných ingrediencií, ktoré máte doma, dokážete vytvoriť niečo, čo vás prekvapí nielen chuťou. Sú hotové do pol hodinky, takže ideálne po práci alebo škole, sú variabilné a môžete ich naplniť podľa vlastnej fantázie, a sú sýte.
Ingrediencie (na 5 plnených kaiseriek):
- 5 klasických kaiseriek
- 150 g šunky
- 200 g strúhaného syru
- 150 g paradajok, kápie alebo kukurice
- 2 pl majonézy, taveného syra, hustého jogurtu alebo kyslej smotany
- Soľ, korenie, čerstvý petržlen alebo tymián
- 20 dlhších plátkov slaniny
Postup:
- Do väčšej misy nakrájame šunku na malé kocky. Pridáme strúhaný syr (odporúčame polotvrdý, ktorý sa pekne roztopí - napríklad goudu, eidam alebo čedar). K tomu pridáme zeleninu podľa chuti - paradajky dodajú sviežosť, kápiu miernu sladkosť a kukurica krásne vyváži slanú chuť syra a šunky.
- Pridáme dve lyžice majonézy alebo jej alternatívu - hustý jogurt alebo kyslú smotanu pre ľahšiu verziu, tavený syr pre extra krémovosť.
- Dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami. Petržlen dodá jemnosť, tymián zas trochu stredomorského nádychu. Všetko dôkladne premiešame.
- Nebojte sa pridať aj cesnak, chilli alebo horčicu, ak chcete výraznejšiu chuť.
- Kaiserky otvoríme podľa záhybov. Spravidla do piatich častí, ale dávame pozor, aby sme ich nerozdelili úplne. Potrebujeme akoby kapsičku, ktorú naplníme pripravenou zmesou.
- Do každej kaiserky vložíme dostatočné množstvo plnky. Netreba šetriť, čím viac, tým lepšie. Plnka sa počas pečenia krásne prepojí so žemľou, ktorá sa nasiakne chuťami.
- Každú naplnenú kaiserku obalíme štyrmi plátkami slaniny. Obalíme ju dôkladne, teda zhora, zospodu aj z bokov. Slanina počas pečenia pustí tuk, ktorý prenikne do pečiva a dodá mu neodolateľnú vôňu a chuť. Zároveň vytvorí chrumkavý obal.
- Kaiserky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20-25 minút. Počas pečenia sa syr vnútri krásne roztečie, plnka spojí a slanina získa chrumkavú zlatistú farbu.
- Plnené kaiserky môžete podávať ako hlavnú večeru. Ak však chcete jedlo posunúť ešte ďalej, pridajte k nim čerstvý zeleninový šalát, nakladanú zeleninu, dip alebo omáčku.
Variácie receptu
Kaiserka je len základ, na ktorý môžete stavať podľa svojich chutí. Aj pri tomto recepte teda platí, že si plnku môžete prispôsobiť podľa seba a toho, čo máte doma alebo čo máte radi.
- Vegetariánska verzia: Namiesto šunky použite napríklad restovanú zeleninu (cuketa, paprika, šampiňóny) a pridajte viac syra. Slaninu môžete nahradiť plátkami grilovaného baklažánu.
- Pikantná verzia: Pridajte do plnky chilli papričky, pálivú papriku alebo feferónky.
- Taliansky štýl: Do plnky pridajte mozzarella syr, sušené paradajky a bazalku. Namiesto slaniny môžete použiť prosciutto.
- Fitness verzia: Použite šunku z morčacích pŕs, nízkotučný syr a namiesto majonézy hustý grécky jogurt.
Tento recept je jednoduchý, je rýchly, ale predovšetkým dokáže na chvíľu spomaliť tempo dňa. Kvalitné a chutné jedlo tak nemusí byť náročné na prípravu. Ich univerzálnosť umožňuje pracovať s rôznymi druhmi plniek, prispôsobiť ich sezónnym surovinám alebo individuálnym preferenciám a zároveň vždy dosiahnuť lahodný výsledok.
Vďaka rýchlej príprave a atraktívnemu vzhľadu sa stávajú vhodným jedlom nielen na všedné dni, ale aj na príležitosti, kedy chceme hostí potešiť niečím originálnym. Nuž, verím, že tento recept tak môže inšpirovať aj vás k novým kulinárskym nápadom a zároveň pripomenúť, že aj tradičné suroviny môžu tvoriť základ výnimočného pokrmu.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @luckaa_luci