Poznáte význam omega-3 a omega-6 mastných kyselín?

Esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6 sú často spomínané v oblasti zdravej výživy. Mnoho ľudí však stále nevie akú úlohu zohrávajú v ľudskom organizme a v akých potravinách sa tieto zdravé tuky nachádzajú.

 

Zistite, aký pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín je pre naše telo ideálny a aké pozitívne účinky majú na náš organizmus. 

 

Vedeli ste?

 

Naše telo je schopné vytvoriť takmer všetky mastné kyseliny, okrem dvoch výnimiek. Nimi sú často zmieňované omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Keďže ich do tela môžeme dostať len prostredníctvom stravy, označujeme ich tiež ako esenciálne mastné kyseliny. Tieto kyseliny majú významný vplyv na ľudské zdravie, a preto ich nedostatok môže častokrát spôsobovať vážne zdravotné problémy. 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Poznáte význam omega-3 a omega-6 mastných kyselín?

Zdroj: Shutterstock®

Omega-3 mastné kyseliny

 

Na rozdiel od omega-6 mastných kyselín, sa vyskytujú omega-3 mastné kyseliny v našej strave omnoho menej. Dôvodom je, že ľudia konzumujú nedostatočné množstvo morských rýb, práve v ktorých sa tieto mastné kyseliny vyskytujú najviac. Nájdete ich najmä v rybách ako je losos, tuniak, sardinky alebo makrely, zo sladkovodných je ich významným zdrojom pstruh. Okrem toho sa omega-3 mastné kyseliny nachádzajú aj v orechoch alebo ľanových semienkach.

 

Omega-3 mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú priebeh kardiovaskulárnych chorôb, majú veľký význam pre správne fungovanie mozgu a pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Ich dostatočný príjem v strave znižuje aj vysokú hladinu cholesterolu a slúži ako prevencia pred vznikom aterosklerózy.

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Poznáte význam omega-3 a omega-6 mastných kyselín?

Zdroj: Shutterstock®

Omega-6 mastné kyseliny

 

Omega-6 mastné kyseliny prijíma väčšina ľudí v dostatočnom množstve. Hlavným zdrojom sú hydina, vajcia, slnečnicový olej a niektoré druhy zeleniny a ovocia. Ich nadmerné množstvo však môže spôsobiť srdcové ochorenia alebo zápaly, a preto je dôležité, aby boli množstvá omega-3 a omega-6 mastných kyselín prijímané v správnom pomere.

 

Čím viac tukov omega-6 mastných kyselín v strave prijmeme, tým viac by sme mali zvýšiť aj príjem omega-3 mastných kyselín. Ideálny pomer medzi omega-6 a omega-3 je približne 3:1. 

 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Poznáte význam omega-3 a omega-6 mastných kyselín?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com  

10 komentárov
Jana Križanová

Jana Križanová

30.08.2016 09:59

mňam milujem ryby :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.08.2016 12:08

losos je u mňa jednička, oriešky môžem a jem akékoľvek

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.08.2016 12:37

Ja som orieskova.Vsetky druhy a veľa.

Vaše meno:

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

30.08.2016 12:56

dobrá kombinácia, aj ryby, aj oriešky môžem

Vaše meno:

Gabriela Vrabľová

Gabriela Vrabľová

30.08.2016 17:19

oriesky si dam len sem tam a lososa to tiez mozem

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

30.08.2016 20:44

Rada konzumujem oriešky ,kešu,pistácie,vlašské,mandle,nepohrdnem ani dobre pripravenou rybkou.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

30.08.2016 21:46

väčšinu z toho jeme

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 00:19

oriešky a ryby mňamka :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

11.09.2016 11:19

rybky máme radi, ale poznám x ľudí ktorí ich nemusia..,

Vaše meno:

Jana Vaszily

Jana Vaszily

21.09.2016 20:36

MNAM RZBKY AKEKOLVEK.........U NAS DOMA SOM V BLOKU DOMOVY DOVERNIK A SUSED MI ZA MOJU OCHOTU A POMOC MINULE DONIESOL ODMENU.....TAKUTO FAJNU, DETI SA NEVEDELI VYNADIVAT

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE