Esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6 sú často spomínané v oblasti zdravej výživy. Mnoho ľudí však stále nevie akú úlohu zohrávajú v ľudskom organizme a v akých potravinách sa tieto zdravé tuky nachádzajú.
Zistite, aký pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín je pre naše telo ideálny a aké pozitívne účinky majú na náš organizmus.
Vedeli ste?
Naše telo je schopné vytvoriť takmer všetky mastné kyseliny, okrem dvoch výnimiek. Nimi sú často zmieňované omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Keďže ich do tela môžeme dostať len prostredníctvom stravy, označujeme ich tiež ako esenciálne mastné kyseliny. Tieto kyseliny majú významný vplyv na ľudské zdravie, a preto ich nedostatok môže častokrát spôsobovať vážne zdravotné problémy.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Omega-3 mastné kyseliny
Na rozdiel od omega-6 mastných kyselín, sa vyskytujú omega-3 mastné kyseliny v našej strave omnoho menej. Dôvodom je, že ľudia konzumujú nedostatočné množstvo morských rýb, práve v ktorých sa tieto mastné kyseliny vyskytujú najviac. Nájdete ich najmä v rybách ako je losos, tuniak, sardinky alebo makrely, zo sladkovodných je ich významným zdrojom pstruh. Okrem toho sa omega-3 mastné kyseliny nachádzajú aj v orechoch alebo ľanových semienkach.
Omega-3 mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú priebeh kardiovaskulárnych chorôb, majú veľký význam pre správne fungovanie mozgu a pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Ich dostatočný príjem v strave znižuje aj vysokú hladinu cholesterolu a slúži ako prevencia pred vznikom aterosklerózy.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Omega-6 mastné kyseliny
Omega-6 mastné kyseliny prijíma väčšina ľudí v dostatočnom množstve. Hlavným zdrojom sú hydina, vajcia, slnečnicový olej a niektoré druhy zeleniny a ovocia. Ich nadmerné množstvo však môže spôsobiť srdcové ochorenia alebo zápaly, a preto je dôležité, aby boli množstvá omega-3 a omega-6 mastných kyselín prijímané v správnom pomere.
Čím viac tukov omega-6 mastných kyselín v strave prijmeme, tým viac by sme mali zvýšiť aj príjem omega-3 mastných kyselín. Ideálny pomer medzi omega-6 a omega-3 je približne 3:1.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com