RECEPT: Maslo s medvedím cesnakom – také skvelé, že si urobíš zásoby!

Maslo s medvedím cesnakom

Budete sa možno diviť, ale existuje nespočetné množstvo receptov s medvedím cesnakom. Keďže sme si ho boli nazbierať a nazbierali sme si ho väčšie množstvo, tak nám nedalo nevyrobiť si z neho domáce bylinkové maslo, ktoré je neskutočne chutné. Je dokonca také chutné, že už máme zásoby v mrazničke na celý tento rok.

Už ako viete, tak medvedí cesnak má množstvo liečivých účinkov. No čo je na ňom najzaujímavejšie, tak je jeho chuť. Je úplne lahodný a z každého pokrmu spraví hotový gastronomický skvost. Neváhajte, choďte si ho aj vy nazbierať a spravte si pesto z medvedieho cesnaku, zachutí vám aj bryndzová nátierka s medvedím cesnakom a dokonca aj polievka či obyčajný chlebík obložený týmito zelenými liečivými listami.

Ako si vychutnať maslo z medvedieho cesnaku?

Maslo z medvedieho cesnaku si najlepšie vychutnáte v jeho čerstvej podobe. Natreté na chrumkavý kváskový chlieb, opečenú bagetu alebo čerstvé pečivo rozvinie svoju výraznú chuť a jemne pikantnú vôňu. Skvelo sa hodí aj ako súčasť raňajok či rýchlej večere, kde obohatí jedlo o svieži, jarný tón.

Toto aromatické bylinkové maslo môžete použiť aj pri varení – pridajte ho napríklad na ešte horúce cestoviny, do zemiakovej kaše či na grilovanú zeleninu, kde sa krásne rozplynie. Výborné je tiež na ochutenie mäsa alebo rýb tesne pred dopečením. Maslo s medvedím cesnakom tak nie je len zdravou lahôdkou, ale aj univerzálnym dochucovadlom, ktoré povýši každé jedlo.

bylinkové maslo s medvedím cesnakom
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Recept na maslo s medvedím cesnakom

  • 250 g masla
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • soľ
  • kôru a šťavu z ½ citróna (voliteľné)

Postup prípravy masla s medvedím cesnakom

V prvom rade si vyberieme maslo a necháme ho pri izbovej teplote zmäknúť. Až bude mäkké, tak ho pokrájame a vložíme do mixéra. Medzitým si umyjeme lístky medvedieho cesnaku a poriadne osušíme. Umytý medvedí cesnak posekáme a pridáme do mixéra k pripravenému maslu. Všetko spolu vymiešame a podľa chuti osolíme.

Ak radi experimentujete alebo máte radi výraznejšiu chuť bylinkového masla, tak môžete doň pridať aj šťavu a kôru z ½ citróna. Samozrejme, tento krok môžete pokojne vynechať a pochutnať si na čistom bylinkovom masle s medvedím cesnakom.

Pripravené maslo dáme do misky alebo si ho, na papieri na pečenie, sformujeme do tvaru obdĺžnika a dáme odležať do chladničky. Maslo si môžete pokojne spraviť aj do zásoby a zamraziť ho. Až budete mať naň chuť počas roka, tak si ho jednoducho vyberiete a pochutnáte si na ňom.

Tipy, ako vylepšiť chuť masla z medvedieho cesnaku

Maslo z medvedieho cesnaku chutí skvele aj úplne samostatne, no ak si chcete dopriať ešte o čosi intenzívnejší chuťový zážitok, môžete ho ľahko dochutiť ďalšími surovinami. Či už plánujete servírovať maslo ako predjedlo, nátierku alebo ho použiť pri varení, drobné úpravy dokážu jeho chuť posunúť na novú úroveň. Tu je niekoľko tipov, čím ho môžete obohatiť:

  • Strúhaný parmezán – dodá maslu jemne orieškový nádych a zvýrazní jeho slanosť, ideálny najmä k pečivu alebo cestovinám.
  • Čerstvo mleté čierne alebo biele korenie – pridá štipku pikantnosti a prehĺbi chuť medvedieho cesnaku.
  • Mletá červená paprika – okrem farby dodá aj jemnú sladkastú alebo pikantnú chuť, závisí od zvolenej odrody.
  • Čerstvé bylinkypetržlenová vňať, pažítka alebo kôpor vnesú do masla sviežosť a rozmanité bylinkové tóny, ktoré krásne ladia s cesnakovou arómou.

Skladovanie masla z medvedieho cesnaku

Maslo z medvedieho cesnaku je najlepšie skladovať v chladničke, kde vydrží približne 1 až 2 týždne. Aby si zachovalo svoju chuť a čerstvosť, odporúča sa ho uchovávať v uzatvorenej nádobe alebo zabalené v potravinovej fólii či voskovanom obale. 

Ak si ho pripravíte vo väčšom množstve, pokojne ho zamrazte – ideálne v menších porciách, napríklad vo forme valčeka alebo v silikónových formičkách, aby ste si ho mohli postupne odoberať podľa potreby.

Domáce bylinkové maslo, ktoré si zamilujete

Maslo z medvedieho cesnaku je jednoduché na prípravu, ale výsledok vás vždy milo prekvapí. Vďaka jeho výraznej chuti, sviežosti a variabilite sa rýchlo stane obľúbenou súčasťou vašej kuchyne. Môžete ho mať po ruke v chladničke alebo zamrazené ako zásobu chutného pomocníka do každého ročného obdobia.

Ak ste si nazbierali medvedí cesnak, neváhajte – okrem pesta či polievky vyskúšajte aj toto voňavé maslo. Je to nenáročný recept s veľkým efektom, ktorý premení každodenné jedlá na výnimočné pochúťky. A ak raz ochutnáte, je dosť možné, že sa bez neho už kuchyňa nezaobíde!

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 16.04.2025

3 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

03.04.2023 13:21

vždy si urobím zásoby na celý rok z tejto pochúťky

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.03.2021 14:37

Rád vyskúšam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

11.04.2020 23:51

Práve dnes sme si boli natrhať medvedí cesnak :-) Vyskúšam...

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.