Budete sa možno diviť, ale existuje nespočetné množstvo receptov s medvedím cesnakom. Keďže sme si ho boli nazbierať a nazbierali sme si ho väčšie množstvo, tak nám nedalo nevyrobiť si z neho domáce bylinkové maslo, ktoré je neskutočne chutné. Je dokonca také chutné, že už máme zásoby v mrazničke na celý tento rok.
Už ako viete, tak medvedí cesnak má množstvo liečivých účinkov. No čo je na ňom najzaujímavejšie, tak je jeho chuť. Je úplne lahodný a z každého pokrmu spraví hotový gastronomický skvost. Neváhajte, choďte si ho aj vy nazbierať a spravte si pesto z medvedieho cesnaku, zachutí vám aj bryndzová nátierka s medvedím cesnakom a dokonca aj polievka či obyčajný chlebík obložený týmito zelenými liečivými listami.
Odporúčame: RECEPT: Falošné halušky na zdravší spôsob, ale rovnako skvelé!
Na maslo budete potrebovať:
- 250 g masla
- hrsť medvedieho cesnaku
- soľ
- kôru a šťavu z ½ citróna (voliteľné)
V prvom rade si vyberieme maslo a necháme ho pri izbovej teplote zmäknúť. Až bude mäkké, tak ho pokrájame a vložíme do mixéra. Medzitým si umyjeme lístky medvedieho cesnaku a poriadne osušíme. Umytý medvedí cesnak posekáme a pridáme do mixéra k pripravenému maslu. Všetko spolu vymiešame a podľa chuti osolíme.
Ak radi experimentujete alebo máte radi výraznejšiu chuť bylinkového masla, tak môžete doň pridať aj šťavu a kôru z ½ citróna. Samozrejme, tento krok môžete pokojne vynechať a pochutnať si na čistom bylinkovom masle s medvedím cesnakom.
Pripravené maslo dáme do misky alebo si ho, na papieri na pečenie, sformujeme do tvaru obdĺžnika a dáme odležať do chladničky. Maslo si môžete pokojne spraviť aj do zásoby a zamraziť ho. Až budete mať naň chuť počas roka, tak si ho jednoducho vyberiete a pochutnáte si na ňom.
Tipy, ako vylepšiť chuť masla z medvedieho cesnaku:
Maslo z medvedieho cesnaku je chutné samo osebe. Má výraznú cesnakovú arómu, ktorá obohatí každé jedlo alebo aj len taký fádny chlieb či iné pečivo. Ako sa však dá maslo vylepšiť? Pridajte doň:
- parmezán,
- biele alebo čierne mleté korenie,
- červenú mletú papriku,
- čerstvé bylinky – petržlenovú vňať, kôpor, pažítku.
Pozri aj: Rýchly recept na ryžový nákyp: Chutný obed je hotový raz-dva!
Aktualizovaný článok: 18.3.2023