Nakličovanie semien: Vypestuj si zdravé klíčky v pohodlí domova!

Nakličovanie semien je proces pomerne jednoduchý a zvládnu ho i úplní začiatočníci. Klíčky, ktoré si takto pripravíte v pohodlí domova, sa môžu stať vítanou súčasťou aj vášho jedálnička. Sú chutné a navyše plné cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo vyskúšať nakličovanie semien a ktoré semená sú na to najvhodnejšie. Taktiež vám povieme, ako na to!

Prečo vyskúšať nakličovanie?

Odpoveď na otázku, prečo nakličovať semená, je pomerne jednoduchá. Mladý klíček je totižto z hľadiska výživy oveľa hodnotnejší ako dospelá rastlina. Vypestované klíčky sú plné telu prospešných látok. V prvom rade sú bohatým zdrojom enzýmov, ktoré podporujú trávenie a spomaľujú proces starnutia. Taktiež obsahujú vysoké množstvo aminokyselín, vlákniny a minerálnych látok. Pri klíčení sa zvyšuje i obsah mnohých vitamínov, a to napríklad vitamínu C aj vitamínov skupiny B.

Niektoré semená, spomenúť môžeme strukoviny, často spôsobujú nadúvanie. Po naklíčení sú však ľahšie stráviteľné. Zaradením kvalitne a poctivo naklíčených semien do jedálnička môžete výrazne podporiť svoj imunitný systém. Klíčky môžete využiť v studenej aj teplej kuchyni. Posypte si nimi čerstvý zeleninový šalát či chutnú domácu nátierku. Rovnako sú vhodnou ingredienciou do smoothies nápojov. Určite ozvláštnia polievky či zapekané pokrmy.

Pozri aj: Recept: Opekané batáty so salámou

konzumácia naklíčených semien

Zdroj: Shutterstock®

Aké semená nakličovať?

Na nakličovanie v prvom rade potrebujete kvalitné semienka, ktoré nie sú chemicky ošetrené. Siahnuť môžete napríklad po bio semenách. To, aký druh semien sa rozhodnete nakličovať, už záleží na vás. Vhodné je ochutnať viaceré z nich a zistiť, ktoré vám chutia a vyhovujú najviac. Nakličovať je možné napríklad strukoviny. Vyskúšajte rozličné druhy šošovice, cícer alebo hrášok. K najobľúbenejším a ľahko pestovaným klíčkom sú aj klíčky mungo a adzuki fazuliek. Sú charakteristické príjemne sladkastou až orieškovou chuťou. Ďalšou kategóriou sú obilniny. Naklíčte si raž, pšenicu, pohánku či ovos.

Klíčky pohánky sú ľahko stráviteľné, majú protizápalové účinky a sú zdrojom fosforu, horčíka, vitamínov skupiny B aj vzácneho rutínu a kvercetínu. Klíčky pšenice sú zase šťavnaté a chuťou sú podobné mladej kukurici. Výborné sú i naklíčené semená reďkovky, ktoré vás dostanú jemne pikantnou chuťou. Navyše sú bohaté na vápnik. Rovnako môžete skúsiť nechať naklíčiť semená brokolice či rukoly. Pri konzumácii klíčkov môžu niekomu prekážať šupky, ktoré majú v prípade niektorých semien mierne horkastú príchuť. Ak sa ich chcete zbaviť, zalejte klíčky vodu a opatrne ich premiešajte. Šupky postupne vyplávajú na hladinu. Zbavovať sa ich však môže byť na škodu. Sú totižto skvelým zdrojom vlákniny.

postup nakličovania semien

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Okrem semien budete potrebovať vodu a nádobu, napríklad pohár na zaváranie. V súčasnej dobe obchody ponúkajú aj rozličné nakličovacie misky. Vybrané semená najskôr roztriedime, zbavíme sa poškodených kúskov a prepláchneme ich vo vode. Následne ich v nádobe zalejeme čistou vodou. Nádobu prekryjeme gázou, ktorá nám pomôže pri cedení vody. Doba namáčania závisí od druhu semena. Napríklad cícer, mungo fazuľky, šošovicu, hrach, jačmeň či raž je potrebné namáčať až 12 hodín. Reďkovku, ovos či lucernu zase namáčame 4 až 6 hodín. Keď uplynie doba namáčania, vodu dôkladne zlejeme. Následne je počas klíčenia potrebné semená zvyčajne 2 až 4 razy denne preplachovať čistou vodou.

Semená však vždy poriadne scedíme. Nemali by stáť vo vode, potrebujú len vlhké prostredie. V opačnom prípade totiž môžu začať plesnivieť. Rovnako ich uskladňujeme na tmavom mieste. Väčšina semien vyklíči v priemere od 2 do 5 dní. Pri klíčení budú semená vyháňať postupne korienky i prvé lístky. Celá rastlina je pritom vhodná na konzumovanie. Nakoniec nezabúdajte, že nakličovaním semená zväčšujú svoj objem. Ak sa vám podarí dopestovať si veľké množstvo klíčkov, ktoré ihneď nespotrebujete, môžete ich uskladniť v chladničke či mrazničke.

Odporúčame: Zelená fazuľka: Plynový postrach alebo zdravá potravina?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.12.2018 12:06

dobrý nápad cez zimu namiesto zeleniny z dovozu, ktorá je navyše aj bez chuti a vône...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.12.2018 18:42

nakličujem si mungo fazuľku i šošovicu, používam potom do šalátov

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.12.2018 20:19

Rada nakličuje, reďkovku som však ešte neskúšala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.12.2018 22:47

Kedysi som si kupovala naklíčenú redkovku.Musím sa k tomu vrátiť,lebo mi to chutilo na maslovom chlebe,alebo pečive.Potom som na to nejak pozabudla.Dakujem za pripomenutie.

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

17.12.2018 14:35

Zaujímavý nápad, že by som to skúsil v rámci povianočného detoxu?

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

13.03.2019 20:56

Začala som ich pestovať v zaváraninových pohároch na vrchu je obvaz a už sú skoro vyklíčené, teším sa :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.