Mungo fazuľky: Objav ich liečebné a jedinečné čaro aj ty!

Mungo fazuľky, chuťou pripomínajúce hrášok, poznáme aj ako zelenú sóju. Sú to malé, olivovo-zelené fazule, ktorých domovom je India. Ide o mimoriadne zdravú, výživnú a ľahko stráviteľnú strukovinu so svojou špecifickou arómou. Mungo fazuľa je plná živín, ako vápnik, železo, draslík, horčík, kyselina listová, vláknina a vitamín B. Máte s ňou vlastnú skúsenosť? Pozrite sa, prečo by ste mungo fazuľu mali zaradiť do svojho jedálnička!

 

Naklíčené zdravie na tanieri

Nechajte si mungo fazuľky naklíčiť, čím zvýšite obsah vitamínov a nenasýtených mastných kyselín až o neuveriteľných 150%! Mungo fazuľky sú ideálnou prísadou do šalátov, polievok, rôznych zeleninových jedál, no jednoznačne najviac živín a vitamínov majú v naklíčenej forme. Tým, že pochádzajú z Indie, výborne sa k nim hodí kari korenie.

 

Pri bežnom použití v kuchyni, bez klíčenia, môžete mungo fazuľky používať rovnako ako iné strukoviny. Pred varením je potrebné ich namočiť na niekoľko (aspoň desať) hodín. Po zliatí sa mungo fazuľa varí asi 45 minút. Počas varenia fazuľu nemiešajte a osoľte ju až po uvarení.

 

Zaujme ťa: Toto je prvá pomoc pri prejedení sa. Pomôž si prírodne!

mungo v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Mungo fazuľky sú výborné v rôznych nátierkach, dressingoch, s jogurtom, ale pokojne si nimi môžete obložiť aj pečivo. Narozdiel od ostatných strukovín, mungo fazuľa nespôsobuje nadúvanie. Vhodná je aj pre malé deti alebo kojace mamičky. Pozoruhodným prínosom mungo fazuliek je vysoký obsah bielkovín a keďže nezvyšujú cukor v krvi, sú vhodné aj pre diabetikov.

 

Takisto výrazne pomáhajú pri chudnutí a zvyšujú obranyschopnosť pred vírusmi a infekciami. Mungo fazuľa je zároveň skvelá prevencia proti rakovine.

ako pripraviť klíčky

Zdroj: Shutterstock®

Mungo fazuľa ako všestranný liek

Pravidelná konzumácia mungo fazule reguluje menštruáciu a môžete ju jesť aj v tehotenstve. Zaradiť mungo fazule do svojho jedálnička znamená posilniť si imunitu, trávenie, vylučovanie a chrániť svoje telo pred voľnými radikálmi. Viete si pripraviť klíčky z mungo fazule? Je to veľmi jednoduché. Na jednu šálku fazule pripadá pol litra vody. Mungo fazuľky premyte vodou, nasypte do nádoby alebo špeciálnej misky na klíčenie a zalejte pol litrom odstátej alebo prevarenej vody.

 

Približne na 15 hodín odložte prikrytú nádobu (ideálne plátnom) na tmavé a suché miesto. Následne vodu vylejte, fazuľky prepláchnite, ale už ich nenechávajte ponorené vo vode. Nádobu znova prikryte a umiestnite na tmavé miesto. Tento postup by ste mali celkovo zopakovať tri dni po sebe, avšak premývajte aspoň dvakrát denne, aby ste zabránili hnilobnému procesu a plesniveniu fazule.

 

Klíčky by sa mali objaviť približne šesť hodín po prvom premytí. Opláchnite ich aj pred samotnou konzumáciou. Klíčky, vhodné na konzumáciu, by mali mať jeden až dva centimetre. Mungo fazuľa je dostupná takmer v každej predajni so zdravou výživou, ale dnes už aj v mnohých bežných potravinách. Objavte jej čaro aj vy!

 

Neprehliadni: Vieš, čo nedávať do práčky a prečo? Toto musíš ovládať!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.04.2018 08:00

Mungo fazuľky patria k našim obľúbeným aj z dôvodu, že nespôsobujú nadúvanie.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.04.2018 10:13

super by bolo vyskusat,m ale ten ten proces naklicovania mi pripada zdlhavy

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

03.04.2018 11:48

nejedla som ich,ale vyskúšam ich uvariť ako klasickú fazuľovú polievku a dúfam,že to bude aj rovnako chutiť./malo by,veď je to strukovina/

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

03.04.2018 13:33

Mungo fazuľky máme radi

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.04.2018 16:54

mne tieto fazuľky nechutili...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.04.2018 18:05

robím klíčky z mungo fazuľky a pridávam do šalátov

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.04.2018 22:15

Jedla som naklíčené mungo fazuľky,aj naklíčenú redkovku a chutilo mi to.Ešte skúsim uvarené.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

04.04.2018 09:35

už som ich kedysi jedla a určite si ich aj teraz na jar rada pridám do šalátov ...

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

04.04.2018 23:38

Zatiaľ som neskúšala, ale už dlhšie sa chystám.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

26.04.2018 11:24

už dlhšie sa ich chystám vyskúšať....

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.