Hummus je jednou z tých univerzálnych slaných pochúťok, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek a kdekoľvek. Je to skvelá voľba pre ľudí, ktorí hľadajú zdravé, chutné a rýchlo pripravené jedlo. Navyše, jeho príprava je neuveriteľne jednoduchá a vyžaduje iba niekoľko základných ingrediencií. Ak ste ešte nikdy nerobili hummus doma, dnes je ten správny čas začať! Kupovaný hummus síce môže byť rýchla voľba, no nie úplne efektívna. Často obsahuje ingrediencie, ktorým sa viete ľahko vyhnúť a vaše telo ich úplne nepotrebuje.
Je nielen chutný, ale známy aj pre svoje zdravotné benefity a vysoký obsah bielkovín (vďaka cíceru), čo ocenia najmä vegáni a vehetariáni. Tento krémový dip pôvodom z Blízkeho východu si môžete ľahko pripraviť doma len s pár základnými ingredienciami. Či už ho podávate ako dip na garden párty, zdravú nátierku na chlieb, alebo ako súčasť vášho obľúbeného šalátu, domáci hummus nikdy nesklame.
Pripravte si: Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
REDAKCIA - KAMzaKRASOU.sk / Annamária B.
Tipy a variácie
Tipov, ako si hummus pripraviť doma, je niekoľko. My si dnes spoločne pripravíme paradajkový, ktorý si zamilujete (ako inak, haha), no nižšie nájdete aj iné varianty.
Pikantný hummus: Ak máte radi trochu štipľavejšie jedlá, pridajte do hummusu niekoľko kvapiek tabasca, pikantnej omáčky alebo mletého čili. Pikantný hummus je skvelý ako dip k nachos alebo krekrom.
Humus s pečeným cesnakom: Pre jemnejšiu, sladšiu cesnakovú chuť, skúste použiť ten pečený. Pečený cesnak si jednoducho pripravíte tak, že ho upečiete v rúre zabalený v alobale, kým nezmäkne a získa zlatistú farbu. Potom ho pridajte do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami.
Hummus s pečenou paprikou: Pre zaujímavú chuťovú variáciu pridajte do základného receptu niekoľko kúskov pečenej červenej papriky. Táto kombinácia dodá hummusu sladkastú chuť a nádhernú farbu!
Bylinkový hummus: No a ak máte radi bylinky, môžete do hummusu pridať čerstvý koriander, petržlen, bazalku alebo mätu. Bylinky hummusu dodajú sviežosť a zaujímavú chuť, ktorá je ideálna na tieto posledné letné týždne.
Tento recept nevynechajte: Recept na cuketové paličky z lístkového cesta – rýchla pochúťka zo sezónnej zeleniny
Recept na domáci hummus s paradajkami
Ingrediencie:
- 1 plechovka cíceru (400 g) (scedená a opláchnutá)
- 1-2 lyžice tahini (sezamová pasta)
- 2-3 lyžice olivového oleja (použite extra panenský pre výraznejšiu chuť)
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička sójovej omáčky alebo tamari
- Soľ (podľa chuti)
- Voda alebo tekutina z cíceru (aqua faba) (na dosiahnutie požadovanej konzistencie)
- Konzervované paradajky
Bude vás zaujímať: TOP 7 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!
REDAKCIA - KAMzaKRASOU.sk / Annamária B.
Postup:
- Ak používate cícer z plechovky, dôkladne ho sceďte a opláchnite pod studenou vodou. Ak ste si uvarili čerstvý cícer, uistite sa, že je mäkký a ľahko sa rozmačkáva.
- V mixéri alebo kuchynskom robote rozmixujte všetky ingrediencie do hladka (okrem paradajok).
- Počas mixovania postupne pridávajte vodu alebo tekutinu z cíceru, kým nedosiahnete hladkú a krémovú konzistenciu. Ak je hummus príliš hustý, pridajte viac vody po malých dávkach.
- V prípade potreby pridajte viac citrónovej šťavy alebo olivového oleja.
- Hummus dajte do misky a dozdobte paradajkami, trochou olivového oleja a posypte obľúbenými bylinkami. Podávajte s čerstvým chlebom, zeleninovými paličkami alebo ako súčasť vášho obľúbeného jedla.
Zdroj úvodnej fotky: REDAKCIA - KAMzaKRASOU.sk / Annamária B.