Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu

Recept na domáci kečup

Pokiaľ sa vám tento rok urodilo veľa rajčín a neviete, čo s nimi, my vám poradíme! Vyskúšajte náš recept na lahodný domáci kečup, ktorý je zaručene lepší než ten z obchodu. Nielen že je bez umelých farbív a konzervantov, ale má v sebe aj veľa vitamínov.

Vynikajúci domáci kečup sa v kuchyni zíde veľmi často. Vyskúšajte ním ochutiť mäso, použiť ho ako základ na pizzu či ako dresing k hranolčekom - chuť kečupu si jednoducho zamilujete! Pripraviť domáci kečup nie je vôbec zložité - domáca výroba kečupu vám pôjde s našimi radami doslova odruky. Presvedčte sa spolu s nami, že pripraviť kečup je skutočne veľmi jednoduché.

Klasický domáci kečup sa hodí aj k rôznym grilovaným špecialitám. Garantujeme vám, že s domácim kečupom naberie vaše jedlo nový rozmer!

Odporúčame prečítať: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom

Suroviny na domáci hustý kečup:

  • 2 kg rajčín

  • ¼ kg očistenej papriky

  • ¼ kg cibule

  • ¼ kg očistených jabĺk

  • 10-15 dkg mletého cukru (podľa kyslosti rajčín)

  • 1 ČL mletá škorica

  • 1 ČL mletých klinčekov

  • 1 PL soli

  • 1 ČL červená mletá paprika

  • ½ dl octu

Recept na domáci kečup bez konzervantov:

  1. Rajčiny, papriku, cibuľu a jablká očistíme, ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme spolu do veľkého hrnca variť. 
  2. Za občasného miešania varíme asi 2,5 až 3 hodiny.
  3. Potom zmes poriadne prepasírujeme. Nesmie však byť úplne horúca, ale ani studená.
  4. Do hrnca pridáme všetky ostatné ingrediencie. Cukor a ocot dávame podľa kyslosti rajčín – ak sú sladšie, cukru uberieme a pridáme viac octu a naopak.
  5. Dochutený kečup varíme ešte asi pol hodinu až hodinu. Záleží na každom, akú hustotu vyžaduje. Čím dlhšie ho budete variť, tým viac vody sa z neho vyparí a bude hustejší. Nezabudnite ho miešať!
  6. Hotový kečup nalejeme do pripravených nádob a sterilizujeme.

Odporúčame prečítať: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky

domáci kečup
Depositphotos

Overený recept na ostrý cesnakový kečup

Ingrediencie: 

  • 3 kg paradajok

  • 10 cibúľ
  • 10 červených paprík
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 čili papričky
  • 100 ml octu
  • 150 g cukru
  • 50 g soli
  • 3 bobkových listov
  • 2 PL zemiakového škrobu

Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Taktiež si na menšie kúsky nakrájame papriku a paradajky. Do hrnca dáme cibuľu, paradajky, papriku, tiež nasekané čili papričky a ostatné suroviny okrem škrobu, teda očistené strúčiky cesnaku, ocot, cukor, soľ a bobkové listy. Rozvaríme na kašu. 

Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Dáme znova variť a zahustíme zemiakovým škrobom, ktorý si rozmiešame v troche vody. Necháme prevrieť a ešte teplý kečup nalejeme do zaváracích pohárov. Uzavrieme a pri teplote 90 °C sterilizujeme asi pol hodiny. Teplé poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť v deke. Potom uskladníme v špajze.

Aktualizované na 16.08.2024

Aktualizovaný článok: 16.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.08.2017 07:55

navaríme - vyskúšame, rajčiniek je veru dosť

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

26.08.2017 09:31

domaci pretlak v kotli vareny uz mame hotovy... este kucup nas caka...dozru paradajky a ide sa na to... neni nad domaci kecup.... robievame podobny recept ... nas je tiez vyborny

Vaše meno:

benynka

benynka

26.08.2017 09:48

už roky robíme domáci kečup...podobný recept, ale dávame viac ingrediencií

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

26.08.2017 14:13

my robíme skôr paradajkovú omáčku s bazalkou a tú používame na prípravu jedál ako cestoviny, pizzu a pod...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

26.08.2017 15:12

Určite zdravé , bez "ečiek" .. Tam kde je škorica a klinčeky , to ja môžem také suprové jedlo .. A isto s týmto kečupom naberie jedlo iný rozmer..!!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

26.08.2017 15:55

Zatiaľ som ešte neprepadla domácej výrobe kompótov a pochutín, ale už nad tým uvažujem, keďže domáce majú úplne inú chuť, ako tie z obchodu..Recept vyzerá byť super:)

Vaše meno:

Mária Terefenková

Mária Terefenková

26.08.2017 18:54

Domáci je najlepší, vieme, čo sme tam dali a hlavne je bez konzervantov a éčiek.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

26.08.2017 21:12

Robievam je super

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

26.08.2017 21:21

hlavne bez é-čiek a konzervačných látok

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.08.2017 15:27

Niet nad domáci kečup!

Vaše meno:

maria

maria

29.08.2017 13:57

domace je domace

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

30.08.2017 11:06

určite vyskúšam

Vaše meno:

Ján

Ján

30.08.2017 23:44

mňamka

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

31.08.2017 08:18

domáci je oveľa chutnejší

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

01.09.2017 15:40

taky dělávám, ale můj kečup nemá tak pěknou barvu jako kupovaný

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

02.09.2017 13:00

Je hlupost varit vseko naraz min. 3 hodiny a znicit vsetky vitaminy ! Ja to robim tak, ze na 2 siroke panvice dam za 2 naberacky a na striedacku varim max. 10 minut ... jednu varim, z druhej zberam !

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

03.09.2017 11:42

dávnejšie sme veru robievali, teraz už tak pomenej

Vaše meno:

Jana

Jana

13.09.2017 19:54

domáci kečup je najlepší a je bez Ečiek

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

04.10.2018 13:53

domáci kečup robíme roky,teraz prevzal štafetu v jeho výrobe zať a darí sa mu.vnučka keď bola menšia chcela iba kupovaný kečup,tak sme jej ho dávali do kečupových fľašiek na ktorých sme nechávali aj nálepku.teraz už chápe,že domáci je najlepší,najmä keď ho robí tatinko.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.