Pokiaľ sa vám tento rok urodilo veľa rajčín a neviete, čo s nimi, my vám poradíme! Vyskúšajte náš recept na lahodný domáci kečup, ktorý je zaručene lepší než ten z obchodu. Nielen že je bez umelých farbív a konzervantov, ale má v sebe aj veľa vitamínov.
Vynikajúci domáci kečup sa v kuchyni zíde veľmi často. Vyskúšajte ním ochutiť mäso, použiť ho ako základ na pizzu či ako dresing k hranolčekom - chuť kečupu si jednoducho zamilujete! Pripraviť domáci kečup nie je vôbec zložité - domáca výroba kečupu vám pôjde s našimi radami doslova odruky. Presvedčte sa spolu s nami, že pripraviť kečup je skutočne veľmi jednoduché.
Klasický domáci kečup sa hodí aj k rôznym grilovaným špecialitám. Garantujeme vám, že s domácim kečupom naberie vaše jedlo nový rozmer!
Odporúčame prečítať: Recept na tradičné domáce zemiakové placky so syrom
Suroviny na domáci hustý kečup:
2 kg rajčín
¼ kg očistenej papriky
¼ kg cibule
¼ kg očistených jabĺk
10-15 dkg mletého cukru (podľa kyslosti rajčín)
1 ČL mletá škorica
1 ČL mletých klinčekov
1 PL soli
1 ČL červená mletá paprika
½ dl octu
Recept na domáci kečup bez konzervantov:
- Rajčiny, papriku, cibuľu a jablká očistíme, ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme spolu do veľkého hrnca variť.
- Za občasného miešania varíme asi 2,5 až 3 hodiny.
- Potom zmes poriadne prepasírujeme. Nesmie však byť úplne horúca, ale ani studená.
- Do hrnca pridáme všetky ostatné ingrediencie. Cukor a ocot dávame podľa kyslosti rajčín – ak sú sladšie, cukru uberieme a pridáme viac octu a naopak.
- Dochutený kečup varíme ešte asi pol hodinu až hodinu. Záleží na každom, akú hustotu vyžaduje. Čím dlhšie ho budete variť, tým viac vody sa z neho vyparí a bude hustejší. Nezabudnite ho miešať!
- Hotový kečup nalejeme do pripravených nádob a sterilizujeme.
Odporúčame prečítať: Recept na zdravé cuketové placky, ktoré chutia ako od babky
Depositphotos
Overený recept na ostrý cesnakový kečup
Ingrediencie:
3 kg paradajok
- 10 cibúľ
- 10 červených paprík
- 8 strúčikov cesnaku
- 2 čili papričky
- 100 ml octu
- 150 g cukru
- 50 g soli
- 3 bobkových listov
- 2 PL zemiakového škrobu
Postup: Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Taktiež si na menšie kúsky nakrájame papriku a paradajky. Do hrnca dáme cibuľu, paradajky, papriku, tiež nasekané čili papričky a ostatné suroviny okrem škrobu, teda očistené strúčiky cesnaku, ocot, cukor, soľ a bobkové listy. Rozvaríme na kašu.
Následne zmes rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. Dáme znova variť a zahustíme zemiakovým škrobom, ktorý si rozmiešame v troche vody. Necháme prevrieť a ešte teplý kečup nalejeme do zaváracích pohárov. Uzavrieme a pri teplote 90 °C sterilizujeme asi pol hodiny. Teplé poháre otočíme hore dnom a necháme ich vychladnúť v deke. Potom uskladníme v špajze.
Aktualizované na 16.08.2024
Aktualizovaný článok: 16.08.2024
19 komentárov
Darina Božiková
04.10.2018 13:53domáci kečup robíme roky,teraz prevzal štafetu v jeho výrobe zať a darí sa mu.vnučka keď bola menšia chcela iba kupovaný kečup,tak sme jej ho dávali do kečupových fľašiek na ktorých sme nechávali aj nálepku.teraz už chápe,že domáci je najlepší,najmä keď ho robí tatinko.
Jana
13.09.2017 19:54domáci kečup je najlepší a je bez Ečiek
Jana Uhrová
03.09.2017 11:42dávnejšie sme veru robievali, teraz už tak pomenej
Zoran Majkovic
02.09.2017 13:00Je hlupost varit vseko naraz min. 3 hodiny a znicit vsetky vitaminy ! Ja to robim tak, ze na 2 siroke panvice dam za 2 naberacky a na striedacku varim max. 10 minut ... jednu varim, z druhej zberam !
Libuše Šumná
01.09.2017 15:40taky dělávám, ale můj kečup nemá tak pěknou barvu jako kupovaný
Anna Kristova
31.08.2017 08:18domáci je oveľa chutnejší
Ján
30.08.2017 23:44mňamka
Mária Frnová
30.08.2017 11:06určite vyskúšam
maria
29.08.2017 13:57domace je domace
Lucia Valková
27.08.2017 15:27Niet nad domáci kečup!
Mária Maxianová
26.08.2017 21:21hlavne bez é-čiek a konzervačných látok
Jana Komadová
26.08.2017 21:12Robievam je super
Mária Terefenková
26.08.2017 18:54Domáci je najlepší, vieme, čo sme tam dali a hlavne je bez konzervantov a éčiek.
Milka Damašková
26.08.2017 15:55Zatiaľ som ešte neprepadla domácej výrobe kompótov a pochutín, ale už nad tým uvažujem, keďže domáce majú úplne inú chuť, ako tie z obchodu..Recept vyzerá byť super:)
Pavlína Vaksmundská
26.08.2017 15:12Určite zdravé , bez "ečiek" .. Tam kde je škorica a klinčeky , to ja môžem také suprové jedlo .. A isto s týmto kečupom naberie jedlo iný rozmer..!!
Monika Červinková
26.08.2017 14:13my robíme skôr paradajkovú omáčku s bazalkou a tú používame na prípravu jedál ako cestoviny, pizzu a pod...
benynka
26.08.2017 09:48už roky robíme domáci kečup...podobný recept, ale dávame viac ingrediencií
Soňa Kelemenová
26.08.2017 09:31domaci pretlak v kotli vareny uz mame hotovy... este kucup nas caka...dozru paradajky a ide sa na to... neni nad domaci kecup.... robievame podobny recept ... nas je tiez vyborny
Soňa Krátka
26.08.2017 07:55navaríme - vyskúšame, rajčiniek je veru dosť