Pizzové slimáky sú overenou klasikou, keď padne reč na nejaké drobné občerstvenie. Sú skvelou voľbou ako pohostenie pre návštevu alebo hostí na domácej oslave. Pochutia si na nich aj najmenší, dospelí si ich radi vychutnajú hoc aj s pohárom dobrého vínka.
Často sa pripravujú hlavne z kúpeného lístkového cesta. Slimáky z lístkového cesta sú skutočne hotové raz-dva, ak kúpite už vyvaľkané cesto, veľa práce s nimi naozaj nemáte. Avšak, čo tak ich pre zmenu pripraviť z domáceho kysnutého cesta? Samozrejme, ide o zdĺhavejšiu prípravu týchto chutných slaných koláčikov, no verte nám, že to stojí za to.
Pizza slimáčiky alebo trojuholníčky z kysnutého cesta sú skrátka fantastické a výborne chutia aj na druhý deň. Tým sa obvykle lístkové slimáčiky chváliť nemôžu, navyše sa neraz aj celkom trúsia. Vyskúšajte náš recept na kysnuté pizzové slimáky s mierne pálivými papričkami Jalapeños a iné už robiť ani nebudete. Treba si na ne nájsť trošku viac času, no ich príprava je naozaj jednoduchá. Hor sa do pečenia!
Suroviny na kysnuté cesto (na dve rolády):
- 0,5 kg hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia
- 100 ml oleja
- 1/2 PL soli
Suroviny na plnku do pizza slimákov:
- šunka alebo tenké plátky slaniny (cca 200 až 250 g)
- syr – plátky alebo nastrúhaný (cca 200 až 250 g)
- kukurica – mrazená alebo sterilizovaná (podľa chuti)
- nakrájané zelené papričky Jalapeños
- kečup (alebo pretlak)
- pizza korenie
- žĺtok na potretie
- strúčik cesnaku
- sezam na posypanie
Skús aj: Famózna pečená krkovička na pive a horčici s chrumkavými zemiakmi
Postup prípravy kysnutých pizza slimákov:
- Ako prvé si pripravíme kvások. V polovici vlažného mlieka rozpustíme cukor a následne rozmrvíme polovicu kocky droždia. Misku prikryjeme a odložíme do tepla aspoň na 15 minút.
- Vo väčšej miske si odvážime múku, primiešame soľ a následne pridáme aj olej, zvyšok mlieka a hotový kvások.
- Vypracujeme poddajné a dobre tvarovateľné hustejšie cesto.
- Trochu ho v miske pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a odložíme do tepla kysnúť aspoň na 40 minút, pokojne však aj na celú hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky (ak pripravujeme slimáky z 1 kg múky, dostaneme až 4 rolády).
- Každý z bochníkov si natenko vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na pomúčenej doske.
- Cesto potrieme kečupom a posypeme pizza korením.
- Následne rovnomerne naplníme šunkou, syrom a kukuricou.
- Taktiež pridáme trochu najemno nasekaných papričiek Jalapeños. Ak nie sú pikantné pokrmy nič pre vás, tento krok pokojne preskočte. Ak naopak milujete štipľavé chuťovky, pridajte papričiek viac.
- Okraje cesta trošku prehneme a celé cesto zrolujeme do rolády.
- Roládu potrieme rozmiešaným žĺtkom s pretlačeným strúčikom cesnaku.
- Následne ju nakrájame. Môžeme krájať na užšie pásiky, čím nám vzniknú typické slimáčiky, alebo aj na tučnejšie trojuholníčky (ako na foto).
- Takto si pripravíme slané koláčiky z oboch rolád. Z jednej rolády získame asi 12 až 16 kúskov pizzových koláčikov, záleží od toho, aké veľké kusy krájame.
- Slimáky pred pečením ešte posypeme sezamom.
- Pečieme pri teplote 190 °C dozlatista asi 20 až 30 minút.
- Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Pokojne si recept trošku upravte a pripravte si kysnuté slané koláčiky podľa vašej chuti. Miesto šunky alebo slaninky môžete použiť aj salámu, napríklad pikantnú. Jedinečnú chuť môžete vždy dosiahnuť aj použitím iného syra – goudy, údeného oštiepka, mozzarelly, plesňového syra. Nemusíte voliť len paradajkový základ, ale aj smotanový. Miesto kukurice môžete vyskúšať aj nadrobno nakrájanú fialovú cibuľku. Skvelou voľbou sú aj sušené paradajky. Fantázii sa medze nekladú!
Pozri aj na náš videorecept na mrkvovú nátierku s údeným syrom: