Bez vajíčok to proste nejde! Sú predsa tou najlepšou a najčastejšou pochúťkou, ktorú si pripravujeme na raňajky. Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov – niektorí nedajú dopustiť na omeletu, iní zase na volské oko alebo vajíčka uvarené na mäkko či na tvrdo. Sto ľudí, sto chutí, a preto každý si ich pripravuje na svoj spôsob. Ak by sme sa však mali pozastaviť pri vajíčkach uvarených na tvrdo alebo na mäkko, tak tu by sa mohli rozchádzať naše názory, ako dlho variť vajíčka aby boli presne podľa našich predstáv.
Dĺžka varenia vajíčok závisí predovšetkým od toho, do akého pokrmu ich chcete zakomponovať. Teda, ak si z nich chcete spraviť vajíčkový šalát, tak je potrebné variť ich dlhšie, aby sa vám ľahšie krájali. Ak máte radi opečený chlieb s avokádom a vajíčkom na mäkko, tak ho treba variť kratšie. Keď neviete, ako dlho variť vajíčko tak, aby spĺňalo vaše požiadavky, tak máme pre vás malú pomôcku.
Odporúčame: Čo ničí pečeň rovnako ako alkohol? Toto sú najväčší nepriatelia zdravej pečene!
Ako variť vajíčka?
Spôsobov, ako variť vajíčka je mnoho a každý má ten svoj overený, ktorý mu vyhovuje. Niekto dáva vajíčka už do studenej vody a nechá ich vrieť potrebnú dobu. Niekto ich dáva až do vriacej vody. V tomto prípade však treba počítať s tým, že je potrebné variť ich trošku dlhšie než pri varení už v studenej vode. Po uvarení je potrebné vajíčka schladiť studenou vodou, aby sa vám lepšie šúpali a aby rýchlejšie vychladli.
Vajíčka sa však dajú „variť“ aj v mikrovlnnej rúre. Tu však platí, že si v mikrovlnke viete spraviť skôr volské oko, ktoré máte hotové za pár minút. Použiť môžete na to špeciálne nádobky, do ktorých rozbijete vajíčka a pokvapkáte troškou vody.
Ako si pripraviť ideálne vajíčko?
Na obrázku vyššie máte názornú ukážku toho, ako vajíčka vyzerajú po niekoľkých minútach varenia. Po prvých dvoch minútach je vajíčko viac-menej ešte surové, no ak máte radi tekutý žĺtok, tak to bude niečo pre vás. Po 13 minútach je vajíčko ideálne na obložené chlebíky a po 15 minútach budete mať vajíčko uvarené na tvrdo, no dalo by sa možno povedať, že až príliš uvarené. Žĺtok sa po 15 minútach varenia úplne rozpadáva.
Neprehliadni: Najzvláštnejšie zamestnania: Povedala by si áno takejto ponuke?
7 komentárov
Kristína Dická
14.09.2020 20:04Jednoznačne na tvrdo a najlepšie iba samotné bielka :-D
Tomáš Kamenár
14.09.2020 19:54zaujímavé
Elena Švachová
11.09.2020 23:27Mám rada vajíčka na všetky spôsoby,či to je praženica,alebo varené,či stratené,či oko,alebo chleba vo vajci...Ked chcem vajíčko na mäkko,takzvané na hniličku,tak dám vajíčko do studenej vody a od momentu,ked začne voda vrieť,tak si nastavím minútky na 3 minúty.Ked potrebujem vajíčko na obložené chlebíčky,tak od momentu varenia počítam s 10 minútami.
Mária Maxianová
10.09.2020 19:26celá veda, chce to len prax
Katarína Konečná
10.09.2020 10:26keď varím viac vajíčok natvrdo, tak aby som si uľahčila šúpanie, tak dám do vody, v ktorej varím vajíčka plátok citróna a po dovarení ich dám do studenej vody zlejem a potom iba dobre zatrasiem a škrupina popraská a dobre sa šúpu
Mária Chromíková
10.09.2020 09:08Varím vajíčka 3,5 min. na hniličku a 10minút na tvrdo a som som vždy spokojná s výsledkom.
Ľubica Šťastná
10.09.2020 07:42Výborná názorná ukážka, vďaka!