Raňajková pohánková kaša na 3 rôzne spôsoby: Skúsiš klasiku, makovú alebo kokosovú?

Niektoré ženy sa v kuchyni dokážu zvŕtať neuveriteľnou rýchlosťou. Stačí, že príde hlad na niektorého člena rodiny a šikovné gazdinky lovia v pamäti stovky receptov, z ktorého jeden vyberú a hneď aj „kuchtia“. To je ten lepší prípad.

No na druhej strane, niektoré žienky sa vo varení nenašli. Vymyslieť, čo budú variť na obed alebo čo pripravia na raňajky môže byť pre nich nočnou morou. No s nami a našimi receptami máte po starostiach. Ak neviete, aký recept na raňajky vyskúšať, tak odporúčame pohánkovú kašu.

Pohánka nepatrí k tým ingredienciám, ktoré by sme konzumovali na dennej báze. Naopak, hovorí sa o nej ako o zabudnutej potravine chudobných. Avšak, pohánková kaša rozhodne nie je taká chudobná. A ako sa pripravuje pohánková kaša?

Vyskúšajte niektorý z týchto receptov a uvidíte, že si ju zamilujete. Nebojíme sa povedať, že tromfne aj ovsené vločky a ovsenú kašu či „overnight oats“ kašu.

Odporúčame: Vajíčkové raňajky, ktoré budú chutiť všetkým: Upeč ich v paradajkách

Pohánková kaša

  • ½ šálky namočenej pohánky
  • ½ šálky mandľového mlieka
  • ¼ šálky vody
  • 1 lyžička vanilkovej esencie (vanilkový extrakt)
  • 1 lyžica javorového sirupu (poprípade iné sladidlo)
  • ¼ lyžičky škorice

Do hrnca nalejte vodu, mlieko a pridajte javorový sirup. Premiešajte a priveďte do varu. Vmiešajte pohánku, prikryte pokrievkou a varte kým pohánka nezmäkne (približne 10 minút) a nevstrebe všetku tekutinu.

Kašu odstavte a vmiešajte vanilkovú esenciu a škoricu. Prikryte a nechajte 5 minút odležať. Na záver pohánku premiešajte a podávajte. Ak máte radšej redšie kaše, prilejte trochu mlieka. Ak nie, tak len dozdobte čerstvým ovocím, pridajte kúsok horkej čokolády alebo orieškové maslo a vychutnávajte

Pohánková kaša s makom

  • 50 g pohánky
  • 250 ml mlieka podľa vlastného výberu
  • 2 lyžičky maku
  • 125 g čučoriedok
  • 1 malý pomaranč zbavený kôry a odšťavený
  • 1 lyžička škorice

Pohánku vyklopte do misky. Zalejte ju 250 ml studenej vody, prikryte a nechajte namočenú aspoň 4 hodiny alebo najlepšie cez noc.

Namočenú pohánku scedíme a rozmixujeme s mliekom, aby získala polotuhú konzistenciu. Potom ju spolu s makom nasypeme do hrnca. Varte na miernom ohni 7-10 minút za stáleho šľahania, kým nevznikne krémová hmota a nezhustne.

Čučoriedky dajte do malého hrnca spolu s pomarančovou šťavou, kôrou a škoricou. Priveďte do varu, následne teplotu varu tiahnite a varte 5 minút alebo kým čučoriedky nepopukajú a nezmäknú. Kašu nalejte do dvoch misiek a pridajte čučoriedkový kompót.

Kokosová pohánková kaša

  • 1 šálka pohánky
  • ¼ šálky chia semienok
  • 3 šálky kokosového mlieka
  • 1 šálka vody
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky škorice
  • Štipka soli
  • ½ šálky vlašských orechov
  • 1 ½ šálky bobuľového ovocia
  • ½ šálky strúhaného kokosu

V uzatvárateľnej sklenenej nádobe zmiešajte pohánku, chia semienka, kokosové mlieko, vodu, vanilkový extrakt, škoricu a štipku soli. Nádobu uzatvorte a dajte na noc do chladničky.

Ráno kašu vyberte a za občasného miešania varte približne 10 minút. Hotovú kašu naservírujte s čerstvým ovocím, nasekanými vlašskými orechmi a kokosom.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

24.05.2023 20:50

pohankovu kašu si robievam, ale instatnú, snáď neprichádzam o benefity

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

24.05.2023 20:50

pohankovu kašu si robievam, ale instatnú, snáď neprichádzam o benefity

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.