Polievka z červenej šošovice: Zamiluje si ju celá rodina!

Polievka z červenej šošovice

Červená šošovica si pomaly, ale isto nachádza miesto aj v našich domácich kuchyniach. Je výživná, ľahko stráviteľná a jej príprava je rýchla a jednoduchá. Táto strukovina je bohatá na rastlinné bielkoviny, železo, vlákninu a ďalšie dôležité minerály, no zároveň takmer neobsahuje tuky. Práve preto je ideálnou voľbou pre vegetariánov, vegánov, ale aj všetkých, ktorí chcú do svojho jedálnička zaradiť niečo výživné a zdravé.

Ak hľadáte rýchly a chutný recept, ktorý zasýti, posilní imunitu a zároveň pohladí chuťové poháriky, polievka z červenej šošovice je tou správnou voľbou. Dnes vám predstavíme obľúbenú verziu tejto krémovej polievky, inšpirovanú tureckou kuchyňou – mercimek çorbası, ktorá vás prekvapí jednoduchosťou a výnimočnou chuťou.

Prečo zaradiť červenú šošovicu do jedálnička?

Červená šošovica je výživová bomba, ktorá by rozhodne nemala chýbať na tanieri malých ani veľkých. Je:

  • bohatá na železo, zinok, vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B a C,
  • výborným zdrojom rastlinných bielkovín,
  • takmer bez tuku a cholesterolu,
  • ľahko stráviteľná a nenadúva ako iné druhy strukovín,
  • ideálna pre deti, športovcov i ľudí so špeciálnou diétou.

Zaujímavosťou je, že obsahuje viac železa ako špenát a zároveň veľké množstvo antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a spomaľujú starnutie buniek.

Krémová polievka z červenej šošovice (merçimek çorbası)

Rýchly recept plný chuti, zdravia a sýtosti

Čo budeme potrebovať?

  • 3 lyžice slnečnicového oleja (alebo olivového)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 väčšiu mrkvu
  • 1 zemiak
  • 1,5 šálky červenej šošovice
  • 6 pohárov horúcej vody alebo zeleninového vývaru
  • 1 lyžičku mletej rasce (voliteľné)
  • 1 lyžičku soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • šťavu z ½ citróna (na dochutenie)

recept z červenej šošovice
Freepik.com

Postup krok za krokom:

  1. Príprava surovín: Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme vlažnou vodou. Zemiak, mrkvu, cibuľu a cesnak očistíme a nahrubo nakrájame.
  2. Restovanie: V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak, krátko orestujeme, aby pustili vôňu.
  3. Zelenina: Pridáme mrkvu a zemiak, všetko pár minút restujeme. Následne prisypeme šošovicu, premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou.
  4. Dochutenie a varenie: Pridáme soľ, korenie, prípadne mletú rascu a varíme približne 20 minút, kým je všetko mäkké.
  5. Mixovanie: Keď je zelenina aj šošovica uvarená, polievku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. Konzistenciu si upravíme podľa chuti – ak je príliš hustá, môžeme pridať trochu vody.
  6. Záver: Dochutíme citrónovou šťavou, prípadne ešte soľou či korením podľa potreby.

Tip: Polievka z červenej šošovice chutí výborne aj druhý deň. Podávajte ju s čerstvým chlebom, pita plackou alebo krutónmi.

Zdravotné benefity červenej šošovice v skratke

  • Posilňuje imunitu vďaka obsahu antioxidantov. 
  • Podporuje trávenie vďaka vláknine. 
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi. 
  • Vhodná pri redukčných diétach – má nízky glykemický index. 
  • Pomáha pri chudokrvnosti vďaka vysokému obsahu železa. 

Vhodná aj pre deti a ľudí s intoleranciami

Keďže červená šošovica neobsahuje lepok, je vhodná aj pre celiatikov. Vďaka svojej jemnej chuti a ľahkej stráviteľnosti ju obľubujú aj deti. Navyše, jej príprava je rýchla – nepotrebuje dlhé namáčanie ako iné druhy strukovín. Je bohatá na železo, čo z nej robí ideálnu potravinu pri prevencii chudokrvnosti. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou alebo pri redukčných diétach. 

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

Aktualizovaný článok: 30.03.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.02.2022 06:07

Robíme klasickú šošovicovu polievku túto so ešte nejedol

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

06.04.2021 12:41

Vyzerá ako z hokaida, môže byť dobrá

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.04.2021 20:27

Červenú šošovicu pridávam do zeleninovej polievky.Pred dovarením vhodím hrsť umytej šošovice a varím ešte asi 5 minút,lebo červená šošovica je mäkká po chvíli varenia.Vyskúšam aj krémovú,také tiež máme radi.Polievka u nás nesmie chýbať ani jeden deň.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.04.2021 17:13

varím podobnú

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

04.04.2021 16:11

Polievka je základ a tá na obrázku vyzerá veľmi lákavo už iba chrumkavú pätku z chlebíka a do večera bez jedla vydržím.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.04.2021 10:37

Robievam tuto polievku podobne, je naozaj lahodná, aj deti ju zbožňujú

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.04.2021 09:40

robievam takú z červenej aj zo žltej šošovice

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.04.2021 06:04

Výborná, pripravujem podobným spôsobom.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

03.04.2021 18:49

červenú šošovicu mám rada, tento recept určite stoji za vyskúšanie

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.04.2021 15:52

mám rada krémové polievky ,určité bude dobrá.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.