Polievka z červenej šošovice: Zamiluje si ju celá rodina!

Červená šošovica nie je žiadnou novinkou. V kuchyniach mnohých gazdiniek sa však ešte úplne neudomácnila. Skôr siahame po tej klasickej, z ktorej pripravujeme chutné prívarky, polievky či pyré. Šošovica by určite nemala chýbať na našom jedálničku a najmä tá červená, ktorá je nabitá vlákninou, minerálmi, vitamínmi. Vyznačuje sa vysokým obsahom bielkovín, a preto je obľúbená u ľudí, ktorí nejedia mäso a mliečne výrobky. Je skvelým zdrojom vápnika, fosforu, zinku a vitamínov skupiny B a C. Nenájdete v nej takmer žiadne tuky. Ak si myslíte, že najviac železa obsahuje špenát, tak sa mýlite. Červená šošovica ho obsahuje viac. Okrem toho, táto zdravá potravina má v sebe tiež veľké množstvo antioxidantov, ktoré spomaľujú proces starnutia. Červená šošovica patrí medzi strukoviny, ktoré by rozhodne mali byť zahrnuté v jedálničku vašich detí, pretože je ľahšie stráviteľná a nemá výraznú chuť ako iné strukoviny.

Ak si vy aj vaša rodina radi pochutnáte na polievkach, určite vyskúšajte recept na merçimek çorbası – polievku z červenej šošovice, ktorá je mimoriadne obľúbená v Turecku.

Pozri aj: Zapekané plnené šampiňóny – chutná klasika, ktorá nikdy neomrzí

Polievka

Zdroj: shutterstock

Čo potrebujeme?

  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 cibuľu 
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 mrkvu 
  • 1 zemiak 
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku čierneho korenia
  • 1,5 šálky červenej šošovice
  • 6 pohárov horúcej vody (alebo vývaru)
  • citrónovú šťavu

Začneme tým, že šošovicu poriadne umyjeme vo vlažnej vode. Zemiak, cibuľu, cesnak, mrkvu očistíme a nahrubo nakrájame. Do hrnca si dáme olej, cibuľu, cesnak a trochu orestujeme. Po chvíli pridáme mrkvu, zemiak a znova niekoľko minút posmažíme. Potom do hrnca dáme  šošovicu, premiešame a zalejeme vodou. Pridáme korenie a varíme do zmäknutia. Ak je už zelenina i šošovica mäkká, odstavíme hrniec zo sporáka a zmes rozmixujeme mixérom tak, aby nám vznikla hustá, krémová polievka. Nakoniec ju dochutíme soľou a korením. Polievku podávame s chlebom a pre ešte výraznejšiu chuť môžeme pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.04.2021 15:52

mám rada krémové polievky ,určité bude dobrá.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

03.04.2021 18:49

červenú šošovicu mám rada, tento recept určite stoji za vyskúšanie

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.04.2021 06:04

Výborná, pripravujem podobným spôsobom.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.04.2021 09:40

robievam takú z červenej aj zo žltej šošovice

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.04.2021 10:37

Robievam tuto polievku podobne, je naozaj lahodná, aj deti ju zbožňujú

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

04.04.2021 16:11

Polievka je základ a tá na obrázku vyzerá veľmi lákavo už iba chrumkavú pätku z chlebíka a do večera bez jedla vydržím.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

04.04.2021 17:13

varím podobnú

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.04.2021 20:27

Červenú šošovicu pridávam do zeleninovej polievky.Pred dovarením vhodím hrsť umytej šošovice a varím ešte asi 5 minút,lebo červená šošovica je mäkká po chvíli varenia.Vyskúšam aj krémovú,také tiež máme radi.Polievka u nás nesmie chýbať ani jeden deň.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

06.04.2021 12:41

Vyzerá ako z hokaida, môže byť dobrá

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.02.2022 06:07

Robíme klasickú šošovicovu polievku túto so ešte nejedol

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.