Doprajte si dávku vitamínov prostredníctvom jednej veľmi rýchlej a chutnej polievočky, ktorej sa vôbec nedá odolať. Ak máte radi pór, ktorý má celkom špecifickú chuť, tak neváhajte si túto polievku pripraviť. Podobne ako cibuľa či cesnak, tak aj pór obsahuje aromatické látky, ktoré zabezpečujú jeho typickú ostrú chuť. No nielen jeho chuť je dôvodom, prečo sa do póru zamilovať. Pór ako taký obsahuje vitamín B1, vitamín B2, vitamín C, vitamín K, vitamín A a ďalší rad vitamínov, ako aj minerálne látky. Predovšetkým železo, fosfor, sodík, jód, chróm, zinok, vlákninu a mnoho ďalších.
Pór čistí črevá a tým podporuje aj trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, má preventívne účinky proti hemoroidom a pod. Aj to je skvelý dôvod na to, aby ste si skúsili pripraviť túto polievku. Pevne veríme, že si ju zamilujete.
Na polievku potrebujeme:
- 2 väčšie póry
- ½ kg zemiakov
- 1 lyžicu masla
- 750 ml vývaru alebo vody
- tymian a majorán
- bobkový list
- petržlenovú vňať
Ako prvé si očistíme pór, umyjeme ho a nakrájame na tenšie kolieska. Rovnako si ošúpeme zemiaky a tie nakrájame na menšie kocky. Do hrnca si dáme maslo, ktoré necháme speniť. Do speneného masla pridáme pór, ktorý chvíľu restujeme. Následne pridáme aj zemiaky a spolu ešte chvíľku restujeme.
Pór aj zemiaky zalejeme vývarom alebo vodou, osolíme a pridáme vetvičku tymianu a 1 bobkový list. Polievku necháme zovrieť a po zovretí varíme ešte približne 20 minút alebo dovtedy, kým zemiaky nebudú mäkké. Po dovarení z polievky vyberieme tymian a rovnako aj bobkový list, pridáme trošku majoránu a polievku rozmixujeme. Mixujeme dohladka. Ak ju chcete pripraviť na krémový spôsob, tak neváhajte pridať smotanu.
Polievku podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou, krutónikmi alebo zľahka orestovaným pórom. Dobrú chuť!