Tipy na recepty z hlivy ustricovej

To, že hliva by mala patriť aj na váš tanier sme vám dokázali v článku o jej priaznivých vplyvoch na náš organizmus. Obsahuje betaglukán, ktorý zvyšuje odolnosť voči baktériám, vírusom a posilňuje tak imunitu. Pôsobí aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam a hodí sa aj do diétneho jedálnička.

 

Hliva je prijateľnou hubou aj pre tých, ktorí hríby nemajú radi. Typickú arómu a chuť hríbov u nej nenájdete. Ešte ste ju vo svojej kuchyni nepoužili? Dostupná je takmer v každom obchode a dokonca si ju jednoducho vypestujete aj doma. My vám prinášame 3 tipy na výborné recepty, kde môžete hlivu ustricovú použiť.  

 

Odporúčame prečítať: Neznášate hríby? Hlivu si zamilujete aj vy

 

 Rizoto s hlivou a parmezánom

 

Budeme potrebovať:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 šálku ryže
  • 300 g zeleniny (mrkva, petržlen, zelené struky)
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL vegety
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1 ČL soli
  • parmezán

 

Postup:

 

Hlivu umyjeme, pokrájame na kúsky a osmažíme na oleji. Ryžu prepláchneme, pridáme k hlive, osolíme a okoreníme, chvíľku restujeme. Zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a pridáme k hlive a ryži.  Podlejeme vodou a dusíme, dokým zelenina a ryža nezmäknú. Nastrúhaný parmezán pridáme k rizotu a premiešame – množstvo závisí na vás. Prípadne ho nemusíte primiešať do ryže, ale až na tanieri ním rizoto posypať.

hliva ustricová, zdravé hríby, jedlé hríby, účinky hlivy, chutné hríby, recepty z hlivy, bezmäsité jedlá, rýchle recepty, hríbové rizoto, cestoviny s hlivou, kuracie s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Kuracie kúsky s hlivovou omáčkou

Budeme potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 300 g hlivy ustricovej
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL soli

 

Postup:

 

Kuracie prsia umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Osolíme a okoreníme, necháme chvíľu odležať. Pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, pridáme kúsky kuracieho mäsa a restujeme. Umyjeme a nakrájame hlivu, pridáme ju k mäsu a osmažíme. Podlejeme vodou a dusíme aspoň 20 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme smotanu na šľahanie a pretlačený cesnak, prevaríme. Na záver môžeme omáčku ešte dochutiť.

 

Odporúčame prečítať: Huby sú zdravé, ale môžu aj uškodiť

hliva ustricová, zdravé hríby, jedlé hríby, účinky hlivy, chutné hríby, recepty z hlivy, bezmäsité jedlá, rýchle recepty, hríbové rizoto, cestoviny s hlivou, kuracie s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Celozrnné cestoviny s cesnakom, plesňovým syrom a hlivou

Budeme potrebovať:

  • celozrnné cestoviny fettuccine alebo tagliatelle
  • 500 g hlivy ustricovej
  • 100 g plesňového syra
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

 

Postup:

 

Cibuľu pokrájame nadrobno a osmažíme na oleji. Hlivu umyjeme a pokrájame, pridáme k cibuli a dusíme, kým sa neodparí tekutina. Potom pridáme prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Na záver posypeme kúskami plesňového syra a jemne ho do zmesi primiešame. V osolenej vode uvaríme cestoviny, scedíme a primiešame do hlivovej zmesi.

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

hliva ustricová, zdravé hríby, jedlé hríby, účinky hlivy, chutné hríby, recepty z hlivy, bezmäsité jedlá, rýchle recepty, hríbové rizoto, cestoviny s hlivou, kuracie s hlivou

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Zdroj foto: Shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.12.2016 22:31

odskúšame

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

03.12.2016 20:09

hlivu milujeme, určite niečo vyskúšam!

Vaše meno:

Ján Guľa

Ján Guľa

04.12.2016 12:13

Hlivu mám rád, skúsim z toho niečo...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.12.2016 11:47

Rada varím hlivu na zelenine.

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:43

Toto veru nie je pre mňa, ale mamina by si pochutnala :).. Možno jej spravím niekedy radosť :)

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:47

je to zdravé

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:48

toto som ešte nemal

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:55

dobré tipy

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.12.2016 14:18

hliva je zdravá

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

24.12.2016 20:44

hliva mňam...

Vaše meno:

simona v.

simona v.

22.01.2017 13:07

najcastejsie robievam polievku. nesmiernu rasto ako hubarka mam ked ju najdem v lese a nie v obchode :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.