Vynikajúca polievka z hlivy ustricovej s mrveničkou alebo bez nej

Síce sa hovorí, že z húb naše telo nič nemá, nakoľko prejdú tráviacim traktom bez toho, aby to bolo pre nás nejako prospešné, no ich chuť je nezameniteľná a mnohí z nás jej nedokážu odolať. Počas sezóny si mnohí z nás huby mrazia, iní zavárajú a niektorí sušia do kapustnice (kapustovej polievky). No ak ste si vypestovali hlivu ustricovú alebo ste si ju priniesli z obchodu, tak ju pridajte do raňajkovej praženice, spravte z nej hlivovú omáčku alebo práve polievku z hlivy.

Vraví sa, že hliva ustricová podporuje imunitný systém, udržuje zdravé srdce i mozog, podľa výskumov jej možno pripísať antibakteriálne účinky a vďaka vyššiemu obsahu antioxidantov je vhodná na boj proti rakovine. Tak si ju doprajte vo forme polievky.

polievka z hlivy

Zdroj: Shutterstock®

Na hlivovú polievku potrebujeme:

  • hlivu ustricovú (cca 500 g)
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • 1 lyžičku soli
  • 1 a ½ l vody
  • štipku čierneho korenia, majoránky, ligurčeka alebo iných sušených bylín

Mrvenička:

  • 1 vajíčko
  • 1 šálka polohrubej múky

Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu si orestujeme na olivovom oleji doskovitá. Pridáme očistené a na menšie kocky nakrájané zemiaky a rovnako nakrájanú hlivu ustricovú. Krátko orestujeme, pridáme červenú papriku, čierne korenie, soľ a zalejeme vodou (½ l). Podľa chuti pridáme majoránku, ligurček alebo iné bylinky podľa vlastnej chuti. Necháme chvíľu podusiť – približne 10 minút. Následne zalejeme ďalším litrom vody a necháme variť ďalších 15 minút.

Medzitým si pripravíme mrveničku, a to tak, že zmiešame celé vajíčko s polohrubou múkou a vypracujeme hutné cesto. Ak by bolo cesto príliš riedke, pridáme ešte múku. Cesto nastrúhame na širšom strúhadle a pridáme do polievky. Polievku necháme variť ešte približne 5 minút, aby sa aj mrvenička uvarila. Hotovú polievku odstavíme a podávame.

Ak dávate prednosť krémovej polievke, tak namiesto mrveničky pridajte smotanu na varenie a polievku vymixujte dohladka. Podávajte s krutónikmi a čerstvou vňaťou. Dobrú chuť!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Jana Čipková

Jana Čipková

28.02.2022 19:15

Hlivu mám rada, pripravujem ju na rôzne spôsoby.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.03.2022 09:00

bohužiaľ nemám rada huby

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

11.03.2022 08:14

Ani v kapustnici? V tej nemôžu chýbať

Anna Vargová

Anna Vargová

01.03.2022 19:56

Polievku z hlivy ustricovej som ešte nevarila. Ďakujem za tip. Vyskúšam

Vaše meno:

Zuzana Hazerova

Zuzana Hazerova

27.08.2022 07:40

Dnes som ju kúpila. Tiež tak robím len nedávam mrveničku, vyskúšam ju dnes urobiť-

Vaše meno:

Zuzana Hazerova

Zuzana Hazerova

28.08.2022 13:30

Polievka uvarená, veľmi dobrá. Manžel si 3x nabral a pýtal sa, že prečo až po 20-tich rokoch manželstva som tak dobrú uvarila.

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE