Recept na pečenú koreňovú zeleninu: Univerzálna jesenná príloha!

Recept na pečenú koreňovú zeleninu

Jeseň hrá všetkými farbami, a tak by to malo byť nielen na prechádzke v parku, ale aj vo vašej kuchyni. Keď nám gazdinkám občas dôjde fantázia a pýtame sa samé seba, čo vlastne uvariť, hľadáme inšpiráciu na internete. My sme pri hľadaní jesenných receptov natrafili na portáli The Kitchn na to, čo je to dokonalá jesenná príloha, ako ju pripraviť a ako ju variovať.

Reklama

V hlavnej úlohe koreňová zelenina

Počas tohto ročného obdobia je veľmi dobre dostupná všemožná koreňová zelenina, a tá bude, ako inak, aj hlavnou (alebo skôr takmer jedinou) ingredienciou v tomto recepte. Vyberte si, ktorú len chcete, je to len na vás, v tom je táto príloha taká univerzálna. 

Viete ju totiž alternovať podľa vlastnej chuti a preferencií vašich blízkych. A čo je ešte na nej také krásne? Že sa hodí ku všetkému. K mäsu, k rybe, ale aj k šalátovým listom. Môžete ju však jesť aj len tak samú osebe.

Recept na prílohu z koreňovej zeleniny

Ak neviete, akú koreňovú zeleninu by ste do tejto prílohy skombinovali, nevadí. Prinášame vám tento univerzálny recept, ktorý potom môžete obmieňať podľa seba. Dbajte na to, aby bola zelenina nakrájaná približne na rovnako veľké kúsky, aby sa pripravila za rovnako dlhý čas. 

Ingrediencie:

  • 1,5 kg koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, repa a sladké zemiaky, prípadne inej)
  • 1 červená cibuľka
  • 60 ml olivového oleja
  • 1,5 lyžičky kvalitnej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice nahrubo nasekaného čerstvého rozmarínu
Reklama

Postup prípravy:

  1. Rúru si predohrejeme na 200 stupňov.
  2. Všetku zeleninu si očistíme a nakrájame na približne 2,5 centimetrové kocky. To platí aj o červenej cibuľke.
  3. Na plech si dáme papier na pečenie a zeleninu naň rovnomerne rozmiestnime. Pokvapkáme olejom, posypeme soľou a korením. Plech mierne ponatriasame, aby sa koreniny dostali všade. Zeleninu opätovne poukladáme.
  4. Zeleninu dáme do rúry na 30 minút. Zatiaľ si nasekáme rozmarín, ktorý pridáme po pol hodine pečenia zeleniny. Opäť by sme mali zeleninu ponadhadzovať, aby sa rozmarín dostal všade a opätovne poukladať.
  5. Pečieme ešte asi 10 až 15 minút, až kým zeleninka nezačne hnednúť a karamelizovať.
  6. Podávame s rybou, mäsom alebo šalátom.

recept na pečenú zeleninu
Shutterstock®

Akú zeleninu použiť do jesennej prílohy?

Základom tejto univerzálnej jesennej prílohy je koreňová zelenina, ktorá je v tomto období dostupná, výživná a chuťovo výrazná. Skombinovať môžete mrkvu, paštrnák, červenú a žltú repu, batáty, zeler alebo aj koreňový petržlen. Dôležité je, aby mala každá vybraná surovina podobný čas tepelnej úpravy.

Ak chcete využiť, čo doma práve máte, pokojne siahnite aj po menej tradičných ingredienciách, ako je topinambur, tekvica hokkaido či kaleráb. Kombináciou sladkastej, zemitej a pikantnej chuti vznikne harmonická zmes, ktorá sa hodí ku každému hlavnému jedlu – alebo aj samostatne.

Ako obmieňať recept podľa seba

Zmena byliniek

Namiesto rozmarínu môžete použiť tymian, šalviu alebo kombináciu talianskych byliniek. Všetky zvýraznia chuť zeleniny iným spôsobom – rozmarín je výrazne aromatický, tymian jemnejší a šalvia dodá zemitejší tón.

Ochutenie oleja

Základný olivový olej môžete nahradiť tekvicovým, sezamovým alebo ochuteným olejom (napríklad cesnakovým). Stačí malá zmena v tuku a príloha získa nový chuťový rozmer.

Dodanie sladkosti

Ak preferujete sladšie chute, môžete do zmesi pridať na kocky nakrájané jablko, hrušku alebo kúsky sušených sliviek. Pridávajte ich až ku koncu pečenia, aby sa nerozvarili.

Pridanie chrumkavosti

Po upečení môžete hotovú zeleninu posypať opraženými semienkami – tekvicovými, slnečnicovými či sezamovými. Skvele fungujú aj drvené orechy, napríklad vlašské alebo pekanové orechy.

Reklama

Príloha, ktorá sa nestratí v žiadnom jedálničku

Pečená koreňová zelenina je odpoveďou na večnú otázku: čo zdravé, rýchle a chutné pripraviť ako prílohu? Vďaka variabilite surovín aj dochucovania ju môžete pripravovať celý jeseň – zakaždým trochu inak, no vždy s výborným výsledkom.

A čo je na nej najlepšie? Nevyžaduje si žiadne výnimočné suroviny ani zložitý postup. Stačí rúra, plech a trochu kreativity – a máte hotové jedlo, ktoré chutí rovnako dobre s mäsom, rybou aj šalátom.

Anketa: Máte radi koreňovú zeleninu?

Odpovedalo 230 ľudí

47%
3%
1%
49%

Aktualizovaný článok: 05.11.2025

5/5 - 1 hlasov

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:02

Pečenú koreňovú zeleninu som ešte neskúšala ako prílohu, iba klasickú varenú a dusenú, musím vyskúšať :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE