Prečo jesť sušené slivky? Nielen chutia, ale aj liečia. Zisti viac!

Sušené slivky, často považované za skvost medzi sušeným ovocím, predstavujú viac než len tradičnú pochúťku. Tento všestranný plod, získavaný sušením zrelých sliviek, je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny, čo z neho robí nielen chutný, ale aj výživný doplnok každodennej stravy. 

V posledných rokoch si sušené slivky získali uznanie nielen pre svoje lahodné chuťové vlastnosti, ale aj pre pozoruhodné zdravotné prínosy, vrátane podpory trávenia, zlepšovania kostnej hustoty a dokonca aj prínosov pre srdcové zdravie

V tomto článku sa pozrieme hlbšie na tento výnimočný plod, preskúmame jeho nutričné hodnoty, zdravotné výhody a poskytneme tipy, ako sušené slivky začleniť do vašej stravy, aby ste si mohli užívať nielen ich skvelú chuť, ale aj všetky výhody, ktoré prinášajú. Prečo by sme mali častejšie jesť sušené slivky? Ako nám pomáhajú? 

Najzdravšie sušené ovocie?

O sušených slivkách sa zvykne často hovoriť, že sú ešte lepšie a zdravšie, ako tie čerstvé. Napríklad, pokiaľ ide o rednutie kostí, zatiaľ čo doposiaľ sa hovorilo, že mu dokáže najlepšie predchádzať mlieko a mliečne výrobky, zistilo sa, že práve sušené slivky sú v tomto ohľade bezkonkurenčnými víťazmi.

Ak teda zjete za hrsť alebo menšiu misku sušených sliviek denne, nielenže si doprajete chuťovo výnimočnú desiatu, ešte si aj výrazne posilníte hustotu kostnej drene. Avšak pozor, kvalitné sušené slivky by mali byť mäkké, rozhodne nie príliš vysušené a tvrdé.

Nutričná hodnota sušených sliviek

Aké je zloženie sušených sliviek? Sušené slivky sú plné vzácnych minerálov, vitamínov, vlákniny, betakaroténu a antioxidantov. Sušené slivky obsahujú prírodné cukry, vitamíny a minerály. Zo všetkých spomenieme predovšetkým vlákninu, vitamín K, vitamín A, draslík, meď, horčík či fosfor.

Sušené slivky obsahujú približne 240 až 280 kalórií na 100 gramov, čo z nich robí energeticky bohatý snack, vhodný pre zvýšenie energie. Sú jedným z najlepších zdrojov diétnej vlákniny, poskytujúc približne 7 až 8 g vlákniny na 100 gramov.

Pozri si: Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?

sušené slivky

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú najväčšie zdravotné benefity sušených sliviek?

Keď najbližšie budete mať chuť maškrtiť, doprajte si sušené slivky namiesto sladkostí či iných, možno nezdravých, maškŕt. Nielenže majú skvelú chuť a zaženú naše túžby po sladkom, prospievajú aj nášmu zdraviu.

Vysoký obsah diétnej vlákniny v sušených slivkách pomáha podporovať zdravie tráviaceho systému. Vláknina zvyšuje objem stolice a pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní, čím predchádza zápche.

Vďaka vysokému obsahu draslíka a vlákniny môže pravidelná konzumácia sušených sliviek prispieť k lepšiemu srdcovému zdraviu. Aj keď sú sušené slivky kaloricky bohaté, ich vysoký obsah vlákniny môže pomôcť zvýšiť pocit sýtosti a znížiť celkový príjem kalórií.

Užitočné vlastnosti sušených sliviek:

  • čistia a detoxikujú organizmus,
  • chránia srdce,
  • normalizujú srdcovú frekvenciu,
  • obsahujú veľa vlákniny a železa,
  • odstraňujú zápchu (môžete ich vopred namočiť do vlažnej vody),
  • podporujú trávenie a tvorbu červených krviniek, dokonca aj pamäť,
  • pomáhajú pri redukčnej diéte aj pri chudokrvnosti,
  • pomôžu vám tiež uvoľniť endorfíny,
  • predchádzajú zápalovým ochoreniam kostí a kĺbov,
  • priaznivo pôsobia na organizmus v čase menopauzy,
  • prospievajú obličkám a pečeni,
  • skvalitňujú stav pokožky, vlasov a nechtov,
  • spomaľujú proces starnutia,
  • stimulujú svalovinu hrubého čreva,
  • sú bohatým zdrojom draslíka,
  • ukrývajú v sebe pomerne veľa vitamínu B6 a C,
  • zlepšujú stav kostí a predchádzajú ich rednutiu (podporujú zdravie kostí),
  • zmierňujú príznaky predmenštruačného syndrómu,
  • znižujú hladinu zlého cholesterolu (podporujú zdravie srdca).

TIP: Ako pomôžu sušené slivky proti zápche?

Ak vás potrápi zápcha, vyskúšajte tento účinný domáci recept, ktorý využíva prirodzené laxatívne účinky sušených sliviek na zmiernenie akútnej zápchy. Tento recept kombinuje sušené slivky s ďalšími prírodnými zložkami, ktoré podporujú trávenie a pomáhajú prirodzenému pohybu čriev.

Ingrediencie:

  • 5-10 sušených sliviek

  • 1 pohár vody (cca 250 ml)
  • 1 čajová lyžička ľanových semien

Postup:

  1. Najskôr sušené slivky večer pred spaním namočte do pohára vody. Tým sa slivky nasiaknu a stánu sa mäkšie, čo zjednoduší ich konzumáciu a zvýši ich laxatívny účinok.

  2. Mleté ľanové semienka namočte spolu so slivkami, aby sa zvýšil obsah rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha zjemniť stolicu.
  3. Na ďalší deň ráno konzumujte namočené sušené slivky na lačný žalúdok. Môžete ich jesť samotné alebo rozmixované spolu s namočenou vodou (a ľanovými semienkami). Vytvorte si akési smoothie.
  4. Nezabudnite počas dňa piť veľa vody, aby ste podporili účinok sušených sliviek a pomohli hydratovať váš tráviaci systém.

Tento nápoj zo sušených sliviek pomáha pri zápche do 24 hodín. Ak sa zápcha nezlepší alebo ak máte nejaké zdravotné obavy, je dôležité poradiť sa so zdravotníckym odborníkom.

Odporúčame: Poznáš tradičné fašiangové recepty? Vyskúšaj niektorý z nich!

odporúčaná dávka sušených sliviek

Zdroj: Shutterstock®

Kedy si dať na sušené slivky pozor?

Keď už poukazujeme na blahodarný účinok sušených sliviek, musíme zároveň odtajniť aj druhú stranu mince a zdôrazniť, že obsahujú tiež pomerne veľa kalórií. Preto to s ich konzumáciou nepreháňajte, obzvlášť, ak dodržiavate redukčnú diétu – odporúčaná dávka je za hrsť sušených sliviek denne, teda nie viac, ako 12 ks za deň.

Takisto môžu vo väčšom množstve spôsobovať plynatosť, ale deje sa to prevažne vtedy, keď ich razom zaradíte do jedálnička. Po čase plynatosť ustúpi, nakoľko telo si zvykne na nový druh potraviny.

Sušenie sliviek doma

Dostupnosť sušených sliviek je dnes bezproblémová, no pokojne si ich môžete pripraviť aj doma. Ak si chcete čerstvé slivky sami vysušiť a vychutnať pozitíva konzumácie sušených plodov, vedzte, že na sušenie sú vhodné všetky odrody.

Predtým slivky, samozrejme, dôkladne umyte, poriadne osušte, vykôstkujte a rozložte ich na plech. Sušte ich v rúre približne pri teplote 50 °C, zhruba štyri hodiny.

Je dobré ich následne nechať vychladnúť a opätovne vložiť do rúry, avšak už na vyššiu teplotu (okolo 70 °C), asi ešte na tri hodiny. Jednoduchšie a rýchlejšie to bude, pochopiteľne, v sušičke ovocia. Usušené slivky skladujte v uzatvárateľnej sklenenej dóze.

Článok aktualizovaný 12.2.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

38 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

07.11.2018 01:30

Vedela som o nich, že sú výborné na odstránenie zápchy, no netušila som, že majú až toľko priaznivých účinkov ... a navyše výborne chutia :) Ďakujem za výborný článok, určite sa na našom stole objavia častejšie :)

Vaše meno:

viktor labakann

viktor labakann

07.11.2018 02:49

Ale ak to preženiete s množstvom, tak vás to aj preženie v pretekoch kto bude prv na WC.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.11.2018 17:47

milujem sušené slivky, ale doma dopestované i usušené

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.11.2018 22:03

každý deň si pridávam do rannej kaše 2-3 kusy...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.11.2018 22:03

každý deň si pridávam do rannej kaše 2-3 kusy...

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

08.11.2018 12:59

Mám to overené, sušené slivky sú super na trávenie.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

08.11.2018 15:24

Tušila som niektoré účinky a teraz to mám potvrdené, zase som sa niečo nové dozvedela.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

08.11.2018 17:01

hneď si idem dať- včera som dostala veľký sáčok sušených sliviek

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

09.11.2018 14:34

sušené slivky mám veľmi rada, pridávam ich aj do vianočnej kapustnice

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

09.11.2018 22:24

ďakujem za vyborny clanok, od dnes ich urcite zaradim do jedalnicka pravidelnejsie.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

05.12.2018 20:17

minule som ich nasla v akcii a preto uz mam doma 10 balickov :D

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.11.2018 13:30

Mám ich rada v lete čerstvé a v zime sušené .

Vaše meno:

Kristína Bertová

Kristína Bertová

16.11.2018 16:38

bohužiaľ aj napriek tomu, že ich mám veľmi rada, nemôžem ich zjesť veľa, pretože ma z nich potom boli žalúdok.

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

17.11.2018 15:37

SUšENé SLIVKY mám rada v detstve na štedrovečernom stole nesmeli chýbať u nás bol taký zvyk

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

18.11.2018 19:45

sušené slivky sú výborné na chuť,milujem ich vo vianočnej kapustnici,keď ich sušila moja mama,tak ich pred nami chránila,aby sa aspoň časť usušila,lebo sme ich jedli také polousušené.boli mňam...

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

19.11.2018 11:46

Susene slivky & zima, to je u mna uz klasika :)

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

21.11.2018 08:57

Hneď ich idem pár zjesť :)

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

21.11.2018 09:15

suším si slivky doma sú skvelé

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

21.11.2018 15:19

Sušené slivky si kupujem pravidelne. Som milo prekvapená, aké majú účinky na moje zdravie.
Už moja babka nám ich sušila a neustále prízvukovala, aké sú veľmi zdravé.Samozrejme, ako dieťa má to nezaujímalo. Zostala mi len chuť na ne.Ďakujem za článok

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

22.11.2018 08:35

Sušené slivky milujem:)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

23.11.2018 18:11

Milujeme sušené slivky!

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

24.11.2018 14:16

Sušené slivky máme stále / spolu s orieškami, sušeným ananásom ap./ na stole v obývačke. Vedela som, že sú zdravé, no že majú až také široké spektrum účinkov, to som nevedela.
Sušičku na ovocie mám tiež, takže už len počkať na ďalšiu úrodu...

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

26.11.2018 15:33

Výborný článok, sušené slivky sú naozaj úžasné na trávenie.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

26.11.2018 21:38

Po prečítaní článku sa ani nečudujem, že ich mám tak rada...keďže majú také skvelé účinky na naše telo

Vaše meno:

miriam tomanova

miriam tomanova

27.11.2018 13:19

Su velmi dobre

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

28.11.2018 18:24

Mnam,moje oblubene susene ovocie.Milujem ich aj v kapustnici

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

30.11.2018 16:43

sušené slivky mám rada,hlavne na Vianoce musia byť

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.12.2018 20:50

sušené slivky zbožňujem

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

05.12.2018 16:24

milujem sušene slivky. Niekedy si kúpim aj v čokoláde, ale potom už asi učinok pominie

Vaše meno:

Adriána Makovníková

Adriána Makovníková

06.12.2018 08:58

slivky jem pravidelne sú veľmi zdravé a podporujú trávenie

Vaše meno:

Lenka Rudicka

Lenka Rudicka

06.12.2018 13:39

Sušené slivky sú výborné kedysi moja babka ich sušila a jedli sme ich pravidelne už teraz keď ich kupujem je to podstatne zriedkavejšie ale asi zase začnem keď vidím aké sú skvelé nie len chuťou ale aj pre zdravie.

Vaše meno:

Miriam Kubinová

Miriam Kubinová

06.12.2018 19:18

Milujem slivky čerstvé aj sušené.....

Vaše meno:

Miriam Kubinová

Miriam Kubinová

06.12.2018 19:18

Milujem slivky čerstvé aj sušené.....

Vaše meno:

Dana Kobíková

Dana Kobíková

06.12.2018 21:25

Slivky máme radi, som rada že som sa o nich dozvedela aj viac

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

05.02.2019 09:24

Článok ma motivoval, najbližšie si ich kúpim. Konzumovala som ich často, keď som mala problémy s trávením, ale problémy zmizli a ja na slivky pozabudla.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

10.01.2022 14:58

sušené slivky mám rada, niekde som čítala, že je dobre ich konzumovať aj pri vysokom krvnom tlaku

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.01.2022 06:43

Rada pripravujem domáce.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.01.2022 10:12

bohužiaľ nemám rada slivky ani čerstvé, ani zavárané, ani sušené, dokonca ani slivkový lekvár

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

26.01.2022 14:38

Ako dobre, ze mam rada susene slivky, vzdy ich mam doma, ale mam rada aj ine susene ovocie a v zime su vyborny pomocnici na zahnanie hladu po sladkom.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.