Štrúdľa nám väčšinou pripomenie naše detské roky. Zaspomíname si na babičku a to ako sme jej pomáhali.
A aj to, ako sme potom za odmenu mohli maškrtiť. Veď štrúdľu si môžeme ochutiť naozaj na veľa spôsobov. Každý má rád tú svoju.
No a dnes si spolu upečieme Makovú štrúdľu s čerešňami.
Suroviny na prípravu:
Suroviny sú uvedené na dve štrúdle
- 2 ks lístkové cesto
Náplň do štrúdle:
- mak cca 200g
- cukor trstinový – podľa chuti/potreby
- cukor vanilkový 2 ks
- čerešňový kompót 700ml, štavu treba odložiť na puding
- strúhanka – podľa potreby
- alsan – podľa potreby
- pikantný domáci lekvár – napr. ríbezľový
- + uvarený a vychladnutý puding
Puding:
- šťava z kompótu
- 3 PL trstinového cukru
- voda – podľa potreby 25-50 ml
- 40g škrobu
Pokiaľ sa vám nechce lístkové cesto pripravovať doma, odporúčam belbake z Lidla, máte ho už vyvaľkané, ja ho zvyknem len “dovaľkať”. Recept na domáce cesto mám niekde napísaný, ale zatiaľ som ho neskúšala, takže niekedy v budúcnosti, keď ho vyskúšam spraviť a bude dobré, určite sa s vami o recept podelím. :)
Ak by niekoho zaujímalo zloženie lístkového cesta belbake je v ňom: pšeničná múka, rastlinný tuk, pitná voda, ethylalkohol, cukor, jedlá soľ, E330 (kyselina citrónová).
Odporúčame vyskúšať: Recept na orechové guličky
Postup prípravy:
1. Najprv si uvaríme čerešňový puding z kompótovej šťavy, cukru a škrobu. Čerešne si zlejeme, preložíme do misky a odložíme bokom. Kompótovej šťavy zvyknem mať tak približne 400ml, treba ju doliať vodou tak do 425-450 ml. V šťave si rozmiešame 40g škrobu a pridáme približne tri vrchovaté polievkové lyžice cukru. Zmes varíme do zhustnutia na miernom ohni, ako klasický puding.
2. Lístkové cesto si vyvaľkáme na tenký plát. Na širší okraj cesta, ktorý je bližšie k nám si dáme lekvár a alsan ako na obrázku a cesto posypeme strúhankou.
3. Na strúhanku nasypeme mak. Ja ho zvyknem sypať tak, aby som mala celé cesto pokryté makom bez “medzier”, nech je celé súvisle pokryté makom :).
4. Na mak nasypeme trstinový cukor podľa chuti a tiež ho posypeme jedným balíčkom vanilkového cukru.
5. Na sypké suroviny poukladáme čerešne, najlepšie bude, ak máte čerešne bez kôstky, máte o robotu menej s ich vyberaním.
6. Čerešne som ukladala naschvál do radov na striedačku, aby som medzi ne, do medzier, mohla dať uvarený a vychladnutý čerešňový puding.
7. Nakoniec poukladáme na cesto kúsky alsanu a cesto zavinieme.
8. Na vrch zavinutej štrúdle ešte poukladáme kúsky alsanu a môžeme ju vložiť do rúry a pečieme, pokým nechytý tú správnu farbu, čiže zlatohnedú. Čas pečenia neuvádzam, nechám ho na vás, naposledy som ju piekla u švagrinej 15-20 minút, doma o niečo dlhšie, takže keď sa vám bude javiť tak, že je upečená, vyberte ju. Keď bude povrch zlatohnedý, vtedy je ten správny čas.
Odporúčame vyskúšať: Recept na orechové guličky
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk