Pečenie lineckého pečiva, medovníkov či sladkých pusiniek je každoročnou súčasťou vianočných príprav. Ak však máte chuť aj na niečo slané, Vianočná štrúdľa plnená kapustou a slaninkou je ideálnou voľbou.
Sladkastá chuť kapusty so štipkou škorice a chrumkavé lístkové cesto sa stanú vašim obľúbeným vianočným receptom.
Ingrediencie:
- 100 g bacon Mecom
- 1 chladené lístkové cesto
- 1 vajce
- 300 g bielej kapusty
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 dcl vody
- štipka soli
- mletá škorica
- drvená rasca
Odporúčame prečítať: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom
Odporúčame prečítať: Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom
Príprava:
Ako prvé nastrúhame bielu kapustu, v hrnci ju podlejeme vodou, osolíme a udusíme do mäkka. Medzitým pripravíme karamel – na panvicu dáme kryštálový cukor a miešame ho dovtedy, kým nezhnedne a nevytvorí sa karamel. Potom ho pridáme do udusenej kapusty a chvíľu varíme. Nakoniec necháme ochutenú kapustu vychladnúť.
Po vyvaľkaní lístkového cesta odložíme kúsok z cesta na hviezdy, ktoré neskôr použijeme na dozdobenie. Na zvyšné vyvaľkané lístkové cesto poukladáme plátky slaniny Bacon. Prebytočnú šťavu z kapusty vytlačíme a kapustu rovnomerne uložíme na lístkové cesto. Posypeme štipkou škorice a cesto zvinieme do štrúdle.
Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a z odloženého cesta povykrajujeme hviezdy, ktoré posypeme drvenou rascou. Na záver nimi dozdobíme štrúdľu. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na približne 25 minút.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou
Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová