Pečenie lineckého pečiva, medovníkov či sladkých pusiniek je každoročnou súčasťou vianočných príprav. Ak však máte chuť aj na niečo slané, Vianočná štrúdľa plnená kapustou a slaninkou je ideálnou voľbou.
Sladkastá chuť kapusty so štipkou škorice a chrumkavé lístkové cesto sa stanú vašim obľúbeným vianočným receptom.
Ingrediencie:
- 100 g bacon Mecom
- 1 chladené lístkové cesto
- 1 vajce
- 300 g bielej kapusty
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 dcl vody
- štipka soli
- mletá škorica
- drvená rasca
Odporúčame prečítať: Recept: Chrumkavá bageta s pečeňovým syrom
Odporúčame prečítať: Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom
Príprava:
Ako prvé nastrúhame bielu kapustu, v hrnci ju podlejeme vodou, osolíme a udusíme do mäkka. Medzitým pripravíme karamel – na panvicu dáme kryštálový cukor a miešame ho dovtedy, kým nezhnedne a nevytvorí sa karamel. Potom ho pridáme do udusenej kapusty a chvíľu varíme. Nakoniec necháme ochutenú kapustu vychladnúť.
Po vyvaľkaní lístkového cesta odložíme kúsok z cesta na hviezdy, ktoré neskôr použijeme na dozdobenie. Na zvyšné vyvaľkané lístkové cesto poukladáme plátky slaniny Bacon. Prebytočnú šťavu z kapusty vytlačíme a kapustu rovnomerne uložíme na lístkové cesto. Posypeme štipkou škorice a cesto zvinieme do štrúdle.
Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a z odloženého cesta povykrajujeme hviezdy, ktoré posypeme drvenou rascou. Na záver nimi dozdobíme štrúdľu. Dáme piecť do rúry pri teplote 180 stupňov na približne 25 minút.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou
Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom
22 komentárov
Janka Komadova
31.10.2022 19:46Rada vyskúšam robievam ho takto no s kysnuteho cesta u nás ho voláme úhrabkovy pagáč
JAN KOMADA
20.09.2021 06:51Vyzerá chutne
Jana Komadová
05.09.2018 21:59Určite vyskúšam
Marcel Maňák
31.12.2017 15:09Mňam, radšej takúto štrúdľu ako jej sladkú verziu :)
Natália Homolová
28.12.2017 22:18Wau tak toto je zas niečo nové určite skúsim je to isto výborné.
Libuše Šumná
22.12.2017 13:01vyzkouším, určitě to bude dobrá změna
Vlasta Tóthová
18.12.2017 21:05Tak takúto kombináciu sa priznám, som ešte neochutnala a nikde u známych nevidela.
Ale stála by za pokus
Ivana Goliašová
18.12.2017 08:11vyskúšam, milujem štrúdle chutia tak skvele, ale s kapustou som ešte v živote nerobila
Jana Komadová
17.12.2017 12:58Strašne starý recept babka robievala aj mamina len z kysnutého cesta
Gabriela Ligasová
17.12.2017 11:05Nezvyčajný recept a aj výborne vyzerá, určite ho vyskúšam.
monika potheova
15.12.2017 14:11vyzerá chutne!!
Maros Fucela
13.12.2017 01:07Tak toto vyskušam ;)
Mária Frnová
12.12.2017 20:01slaných verzií štrúdle je plno, túto som ešte neskúšala
Simona Bavalová
11.12.2017 21:54Hm to vyzerá lahodne!Určite vyskúšam.
Mária Chromíková
11.12.2017 11:38dala by som prednosť jablkovo makovej štrudli.
Soňa Krátka
11.12.2017 11:28slné budú skôr také pre páno, alebo na zmenu chuti
Marta Bujdošová
11.12.2017 09:46Ja mam radsej sladke strudle.
Lenka Geršiová
11.12.2017 08:48vyzerá to dobre, stojí to zato vyskúšať :-)
Milka Damašková
05.12.2017 17:03Asi chuťou pripomína kapustné posúchy, tie mám veľmi rada, táto štrúdľa by mi tiež isto chutila..
Marianna Rajniaková
03.12.2017 16:55najviac pečiem sladké ale aj táto naslano sa mi pozdáva..
Monika Červinková
03.12.2017 10:17štrudle na rôzny spôsob môžem :)
benynka
03.12.2017 09:58tak toto áno, musí to chutiť že mňam a tie hviezdičky sú pekné, to by mi nenapadlo tak prilepiť navrch