Väčšina gazdiniek pripravuje vianočnú polievku podľa rodinného receptu, ktorý sa v rodine traduje už desaťročia.
Tieto recepty však nemusia chutiť každému, a preto sa môžete inšpirovať jednou z mnohých variácií na vianočnú polievku, ktorej základom je kapusta. Vianočná kapustnica je totiž najznámejšia z polievok, na ktorých si pochutnávame počas Vianoc.
Ingrediencie:
- 50 g anglickej slaniny Mecom
- 1 sviatočná klobása Mecom
- 500 g kvasenej kapusty
- 100 g sušených hríbov
- 10 ks sušených sliviek
- 1,5 dcl smotany na varenie
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
Odporúčame prečítať: Recept: Osviežujúce kanapky s broskyňou
Odporúčame prečítať: Recept: Šalát so šunkou na cesty
Príprava:
Kvasenú kapustu spolu so sušenými hríbmi, slivkami, nakrájanou klobásou a slaninou vložíme do hrnca a podlejeme 0,5 l vody. Všetko necháme variť na miernom ohni jednu hodinu. Potom polievku zahustíme – v 2 dcl vody rozmiešame 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1,5 dcl smotany na varenie, všetko precedíme cez sitko a vlejeme do kapustnice.
Necháme chvíľu variť a kapustnica je hotová. Pri podávaní môžeme dozdobiť kyslou smotanou a opečenou slaninou.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive
Odporúčame prečítať: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom
27 komentárov
Janka Komadova
31.10.2022 19:13Takúto robím na Silvestra
Jana Komadová
05.09.2018 22:01Robievam trošku inak
Jana Čipková
07.01.2018 18:25Výborná kapustnica.
Miroslava Bubáková
01.01.2018 23:33Milujem kapustnicu....niekedy si ju uvarime aj pocas roka:):
Lenka Pisarčíková
28.12.2017 15:30hmm, myslím si, že tá slanina je tam úplne zbytočná, len pokazí chuť
Jana Uhrová
24.12.2017 15:05robíme nápodobne, ale bez smotany
Marika Michálková
21.12.2017 16:33na štedrý deň ju varím bez mäsa ... až na ďalší deň aj s klobásou a udeným mäsom , pridávam aj rajčinový pretlak ;)
Marta Bujdošová
20.12.2017 14:57A konecne kapustnica ako ma byt, mne sa zdalo, ze uz iba my ju pripravujeme bez masa s kuskom klobasy. My ju vsak nezahustujeme a smotanu si pridavame az na tanieri.
Lucia Valková
19.12.2017 06:06Robím podobnú bez smotany.
Ingrid Šimoniková
18.12.2017 21:53mňam milujem kapustnicu, robím podobne a je najlepšia
Vlasta Tóthová
18.12.2017 21:04Vyzerá výborne
U nás tradícia kapustnice nie je a ani nikdy nebola, ale namiesto šošovicovej alebo hríbovej by som sem tam takú kapustnicu uvítala
janko komada
18.12.2017 20:50už sa teším na vianočnú kapustnicu
Daniela Bieliková
18.12.2017 20:21každý má svoj obľúbený recept na kapustnicu a táto môže tiež byť chutná...
Katarína Šutvajová
18.12.2017 19:33Niet nad dobrú kapustnicu,na Vianoce však robím redšiu s tenkými rezancami,takúto hustú skôr na Silvestra
Pavlína Vaksmundská
18.12.2017 18:55Každý má určite svoj dlhoročný recept. Ja taktiež , od mojej nebohej maminky.. Dávam do Kapustnice veľa údeného - krkovička , rebrá , klobásy.. Nechám variť všetko s kapustou a hubami , viac ako hodinu ..Zemiaky varím zvlášť ,a potom už len zápraška z masti ,slaniny ,cibule, červenej sl. papriky a múky , šup do polievky a HOTOVO ;-) Je úžasná táto Vianočná polievočka..
Katarina S
18.12.2017 18:39Varím obdobnú, akurát bez sliviek.
Katarína Konečná
18.12.2017 17:46môj manžel varí raz za rok a to kapustnicu a je výborná
Monika Červinková
18.12.2017 17:41Už sa na kapusticu veeeeeľmi teším :) minulý rok som si jej moc nedopriala :(
Darina Božiková
18.12.2017 15:18do vianočnej kapustnice dávame údené mäso,klobásu,hríby,sušené slivky a varíme ju z kapustovej vody.kapusty iba toľko,koľko sa pri naberaní na hrnček prichytí/čiže iba trochu/.patrí tam samozrejme cibuľa a smotana./cibuľa celá sa vyvarí/.
Milka Damašková
18.12.2017 14:07Asi poviem starú známu pravdu- tá od mamy je naj... :) Nepotrebuje žiadne vylepšenia :)
Mária Chromíková
18.12.2017 13:20podobnú pripravujem na Silvestra a pridám udené a klobásku.
Ľubica Šťastná
18.12.2017 13:15Okrem slaninky presne môj recept.
benynka
18.12.2017 09:34Jedinýkrát v roku robíme kapustnicu bez mäsa, len kapusta, hríby, slivky, jabĺčka a smotana lebo to máme aj s manželom zvyk z detstva, že na Štedrý deň sa nemohlo jesť mäso (preto sa jedáva ryba) a ostalo nám to až doteraz, takže nikdy v roku nejeme takú kapustnicu ako na Vianoce.
Soňa Kelemenová
18.12.2017 09:00u nás sa kapustnica varí na nový rok...... bez domácich sušených hríbov,sušených sliviek a klobásky si ju neviem prestaviť a samozrejme kyslá kapusta musí byť rozhodne domáca.....
Soňa Krátka
18.12.2017 07:58ja pridávam ešte klobásu a sušené jablká
Anna Bútorová
18.12.2017 06:50stedrovečerné menu bez kapustnice si neviem predstaviť
Ivana Goliašová
18.12.2017 06:26Ja pripravujem podobne, akurát bez smotany a múky :)