Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

potraviny s vysokým obsahom toxínov

Naše telo každý deň absorbuje tisíce toxínov, ktoré sa nachádzajú v bežných potravinách. Dokonca vás prekvapí, že najviac toxínov sa nachádza v potravinách, ktoré konzumujeme každý deň. Z toho dôvodu je vhodné a povedali by sme, že aj potrebné, kontrolovať konzumáciu týchto potravín a zahrnúť zdravé stravovacie návyky do vlastného stravovania.

Toxíny dokážu ovplyvňovať naše zdravie. Ak sa v tele nachádza vysoké množstvo toxínov, môže prísť k zmene črevnej mikroflóry,  k oslabeniu imunitného systému, zadržiavaniu tekutín v organizme, nespavosti, či dokonca nesprávnemu vstrebávaniu živín. Ktoré to sú? Konzumáciu ktorých potravín by sme mali čiastočne obmedziť? 

Máte v tele nadbytok toxínov?

Nahromadené toxíny v tele môžu spôsobiť rôzne príznaky a symptómy, ktoré naznačujú, že organizmus sa snaží vyrovnať s ich nadmerným množstvom. Tu sú niektoré bežné príznaky, ktoré môžu signalizovať prítomnosť toxínov v tele:

  • Únava a slabosť: Neustála únava, nízka energia a pocit vyčerpanosti aj po dostatočnom spánku môžu byť spôsobené toxínmi, ktoré narušujú normálne procesy v tele.
  • Zažívacie problémy: Nadúvanie, zápcha, hnačka alebo pálenie záhy môžu byť výsledkom hromadenia toxínov, ktoré zaťažujú tráviaci systém a ovplyvňujú správne vstrebávanie živín.
  • Kožné problémy: Toxíny môžu spôsobovať rôzne kožné problémy, ako je akné, vyrážky, ekzémy alebo opuchy. Koža je hlavným detoxikačným orgánom, takže toxíny sa môžu prejaviť aj navonok.
  • Bolesti hlavy: Časté bolesti hlavy alebo migrény môžu signalizovať, že sa v tele nachádzajú škodlivé látky, ktoré ovplyvňujú nervový systém.
  • Zmeny nálady a zhoršenie pamäte: Toxíny môžu mať vplyv na mozgové funkcie, čo sa prejaví ako podráždenosť, zábudlivosť, náladovosť a dokonca aj depresívne stavy.
  • Náchylnosť na infekcie a oslabená imunita: Ak je telo zahltené toxínmi, imunita môže byť oslabená, čo vedie k častejším ochoreniam a infekciám.
  • Pribúdanie hmotnosti alebo problémy s chudnutím: Toxíny môžu narušiť metabolické funkcie, čo spôsobuje problémy s chudnutím alebo priberaním na váhe.
  • Bolesti svalov a kĺbov: Niektoré toxíny môžu spôsobovať zápaly a bolesti svalov alebo kĺbov bez zjavného dôvodu.
  • Zlá kvalita spánku: Toxíny môžu ovplyvniť aj kvalitu spánku, čo vedie k problémom so zaspávaním alebo prerušovaným spánkom.

Ak spozorujete viacero z týchto príznakov, môže byť užitočné zamerať sa na očistu organizmu, zmeniť stravu a vyhnúť sa potravinám s vysokým obsahom toxínov, ako sú spracované potraviny, jedlá s vysokým obsahom konzervantov, pesticídov alebo pridaných chemikálií.

Pozri aj: Orgánové hodiny: Kedy je najlepšia hodina na prijímanie liekov?

toxické potraviny
Shutterstock®

Potraviny s najvyšším obsahom toxínov:

  1. Mäso – Obsahuje veľké množstvo toxínov a karcinogénov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu leukémie alebo nádorov žalúdka. To sa týka hlavne v prípade, že konzumujete mäso v surovom stave (tatarák), ktoré neprešlo žiadnou tepelnou úpravou, ktorá by zahubila všetky toxíny v mäse obsiahnuté.
  2. Tuniak – Veľa štúdii preukázalo, že tuniak je zdravý a navyše je chutný. No na druhej strane, obsahuje vysokú úroveň ortuti, ktorá spôsobuje degeneráciu nervového systému.
  3. Mlieko – Obzvlášť toxické je kravské mlieko, ktoré počas pasterizačného procesu získava značné množstvo toxínov. Aj keď je pasterizované, obsahuje približne 60 hormónov a antibiotiká, ktoré podporujú vznik rakoviny.
  4. Kukurica – Hneď po morských plodoch je to druhá potravina s najvyšším obsahom ortuti. Keď kukurica nie je spracovaná a vysušená správne, je kontaminovaná zlúčeninou nazývanou aflatoxín, ktorá vo veľkej miere zapríčiňuje vznik rakoviny a podvýživu u ľudí.
  5. Syry, vajcia a mliečne výrobky – Tieto mliečne výrobky obsahujú tie isté toxíny, ako ich primárna zložka – mlieko.
  6. Konzervované potraviny – Patrili vždy k tým podozrivým, hlavne kvôli chemikáliám, ktoré sa používajú na konzerváciu. Dokonca vedci zistili, že väčšina plechoviek obsahuje stopy bisphenolu, ktorý spôsobuje cukrovku a obezitu.

Potraviny podporujúce vylučovanie toxínov z tela

Hoci existuje pomerne rozsiahly zoznam potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo toxínov, na druhej strane, je zoznam potravín, ktoré napomáhajú ich vylučovaniu z tela. Z tohto dôvodu by ste do svojho jedálnička mali zaradiť:

  • jablká
  • citróny
  • olivový olej
  • cibuľu
  • hrozno

Dôležité je tiež staviť na vyváženú stravu. V prvom rade sa vyhnite prejedaniu. Prejedanie sa je veľmi škodlivé pre pečeň, obličky a črevá. Z tohto dôvodu dochádza k nesprávnemu fungovaniu metabolizmu, čo v konečnom dôsledku sťažuje odstránenie toxínov z tela a narúša trávenie. 

Zaujme ťa: Klinčeky ako liek: Vyrob si z nich úžasnú klinčekovú tinktúru!

ovocie
Shutterstock®

Všeobecné tipy na zníženie obsahu toxínov v strave

Uprednostňujte bio a organické produkty: Bio produkty, najmä ovocie, zelenina, mäso a mliečne výrobky, obsahujú menej pesticídov a chemikálií, pretože pri ich pestovaní sa používajú prírodné metódy a sú regulované prísnejšími normami.

Minimalizujte konzumáciu ťažkých kovov: Potraviny ako tuniak a morské plody môžu obsahovať ortuť. Odporúča sa ich konzumovať s mierou a namiesto veľkých rýb, ako je tuniak, vyberať menšie ryby, napríklad lososa alebo sardinky, ktoré majú nižší obsah ortuti.

Pozor na mliečne výrobky a mäso: Mlieko a mliečne výrobky môžu obsahovať hormóny a antibiotiká, ktoré sa používajú pri chove dobytka. Preto je lepšie vyberať produkty od lokálnych farmárov alebo bio výrobcov, kde sa tieto látky používajú minimálne alebo vôbec.

Odporúčame: Zbav sa chybičiek krásy: Toto sú najlepšie bylinky proti bradaviciam!


Konzumujte menej konzervovaných potravín: Konzervované potraviny často obsahujú pridané chemikálie a sú balené v obaloch s bisfenolom A (BPA), ktorý môže ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu a prispievať k vzniku metabolických porúch. Ak máte možnosť, siahnite po čerstvých alebo mrazených alternatívach.

Dávajte pozor na spracovanú kukuricu a obilniny: Aflatoxíny sú toxické zlúčeniny produkované plesňami, ktoré môžu kontaminovať kukuricu a iné obilniny. Tieto toxíny sú pre zdravie nebezpečné, najmä pri dlhodobom vystavení. Preto sa odporúča kupovať výrobky z dôveryhodných zdrojov, kde sú testované na kontamináciu.

Dôkladne umývajte ovocie a zeleninu: Niektoré pesticídy sa usadzujú na povrchu ovocia a zeleniny. Ich dôkladné umytie alebo lúpanie pomáha znížiť príjem toxínov.

Aktualizovaný článok: 07.11.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Jana Belicová

Jana Belicová

21.11.2017 06:32

Vďaka bohu za jablká....

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

21.11.2017 07:17

Tak mäso, tuniak a konzervy...ok, ale do kukurice by som to nepovedala a tú máme veľmi radi. Jablká, hrozno, citróny cibula sú však stále v popredí zdravých potravín...tak dúfam, že to aj tak zostane...aspoň niečo zdravé nech máme. :o)

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

21.11.2017 15:07

to už aby sme mali čo jesť :)

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

21.11.2017 15:08

Ešte že sa neprejedám a mám rada jablká :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

21.11.2017 16:24

Človek pomaly aby sa bál do niečoho aj zahryznúť :)

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

21.11.2017 17:01

zas len propagácia toho aby každý jedol len zeleninu, je úplne jedno čo jeme aj tak sú jedy všade takže nech si každý dá to čo mu chutí...

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

21.11.2017 17:17

Mám oveľa radšej zeleninu ako ovocie.Zatiaľ mi tam nejaké tie potraviny ostali.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.11.2017 18:14

dnes obsahujú jedy všetky potraviny, ani vo vlastnej záhradke si už nevypestujete zdravú zeleninu a ovocie, ani tá pôda a ten dážď už nie je to čo bývalo, všade samá chémia

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.11.2017 18:20

to je daň za civilizáciu

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

21.11.2017 19:57

Mäsko málokedy jeme, tuniaka vôbec.. !! Mliečne výrobky mámrada, no mlieko tiež menej pijem.. Za to jablčka, citrony, hrozno a vpodstate všetko ovocie a zeleninu milujem .. !!

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.11.2017 21:43

Tak to som naozaj pri niektorých prekvapená...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

23.11.2017 16:15

stále nové výskumy, nové štatistiky, nieledy sa človek nevyzná už ani v tom čo má jesť..

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

26.11.2017 13:44

mlieko ma dosť šokovalo,aj keď viem,že pri onkologickom ochorení maternice a prsníkov je treba sa mlieku vyhýbať,čo však neplatí o kyslomliečnych produktoch.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 18:30

zaujímavý článok

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

12.12.2017 05:38

Zaklzd je hlavne sa neprejedat a jest s kazdeho trosku, hlavne konzumovat nase ovocie a nenej tie dovozove. Ved tie nase jablka su nadovsetko.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:49

a čo by už mal taký človek jesť?

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

02.03.2018 12:58

Tak ta kukurica ma fakt prekvapila...

Vaše meno:

Jana Havranová

Jana Havranová

12.03.2018 18:14

čo môžme čakať, keď všetko sa pestuje čo najrýchlejšie, najkrajšie a by to bolo čo najmenej nákladné...

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

15.03.2024 18:20

Fúú a potom čo budeme jesť jablká mame aj svoje v sade

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.