Počas leta dostáva naše telo zabrať a to nielen kvôli vysokým teplotám. Škodiť nám môže aj klimatizácia a neustála zmena teploty, mastné a grilované jedlá, alkohol či kliešte. Ale to všetko veľmi radi každoročne podstupujeme, veď pokiaľ nič zlé necítime, nič neriešime. Avšak máme jeden orgán, ktorý v lete trpí zo všetkých najviac a tým je pečeň. Vedeli ste o tom?
Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele a fakt, že jej oslabenie či začínajúce poškodenie si príliš neuvedomujeme, je pomerne nebezpečný. Často ju nadmerne zaťažujeme a pokiaľ si nevšimneme príznaky jej zaťaženia, tak to môže mať fatálne následky.
Zistite, ktoré potraviny alebo činnosti najviac zaťažujú pečeň a zlepšite si kvalitu života! Na ktoré potraviny škodiace pečeni je treba si dávať pozor? A ktoré ďalšie faktory poškodzujú pečeň?
Čo môže spôsobiť poškodenie pečene?
1. Bylinky – nadmerné alebo dlhodobé užívanie
Spomenieme, samozrejme, klasické veci, ako napríklad alkohol, no najprv sa vrhneme na veci, ktoré by ste možno ani netipovali, že pečeni škodia. Prvou sú bylinky. Áno, aj prírodné liečivá dokážu poriadne zavariť našej malej továrni.
Žihľavový alebo aj iný bylinný čaj môže pečeni poriadne zavariť, pokiaľ ho konzumujete dlhšie, než je odporúčaná doba. A to platí aj v prípade, ak by ste bylinný čaj popíjali celý deň. Dávajte si preto pozor, ako dlho čaj pijete a koľko šálok denne je odporúčaných.
Látky, ktoré sa v bylinách nachádzajú, sa odbúravajú v pečeni a ich nadmerné množstvo jej môže ublížiť. Tieto látky sa nachádzajú v každej rastline a slúžia ako ochrana pred bylinožravcami.
Odborníci sa zhodujú, že by sme nemali pri jednom druhu bylinného čaju zostať dlhšie, ako dva týždne. Bylinky totiž neškodia len našej pečeni, ale aj iným orgánom a môžu dokonca ovplyvniť účinok niektorých liekov, ktoré užívate.
Pozri aj: Zníženie váhy – koľko kíl sa dá stratiť za mesiac?
2. Málo pohybu
Jedným z najčastejších nálezov doktorov je stukovatená pečeň. Získať ju môžeme rôznymi spôsobmi a jedným z nich je aj málo pohybu. Respektíve, pohybom ju môžeme výrazne znížiť. Vyskúšajte preto namiesto oddychovania pred televízorom ísť na prechádzku!
Pomôcť môže aj pár krokov, ktoré spravíte v práci každú hodinu. Pečeň tak ľahšie spracuje tuky, cukry, vitamíny aj minerály z potravy a rýchlejšie odstráni nebezpečné toxíny.
Steatóza alebo stukovatená pečeň patrí medzi ochorenia, ktoré nie sú na prvý pohľad nijako viditeľné a preto pokiaľ nie je včas liečená, môže mať vážne následky. Pritom liečba je pomerne jednoduchá.
Pri tomto ochorení dochádza k hromadeniu tuku v pečeňových bunkách, ktoré následne nepracujú správne. Pokiaľ nedôjde k liečbe, môže sa časom rozvinúť obávaná cirhóza pečene a to predsa nikto z nás nechce. Dôležitá je preto včasná diagnóza, upravenie stravy a celkovo životného štýlu.
Mrkni sem: Vitamín E: Pozri sa, ako najlepšie doplniť tento cenný antioxidant!
3. Alkohol
Konečne sa dostávame k tej veci, ktorá najčastejšie trápi našu pečeň – alkohol. Tá môže mať na zdravie pečene devastačný účinok. Nikto netvrdí, že by ste nemali nikdy za žiadnych okolností piť alkohol, ale ani to, že je v poriadku si dať ráno „poldecák“ namiesto kávy.
Podľa odborníkov je pre naše telo prijateľnejšie, ak pijeme v malých dávkach pravidelne, než raz za čas vo veľkom množstve. Aj konzumácia alkoholu má svoje vlastné pravidlá, ktoré ak dodržíte, nemusí sa z vás stať abstinent. Dodržiavať by ich mali hlavne ženy!
Nikdy nepite alkohol nalačno a nezapíjajte ním lieky ani vitamíny. Ak si chcete zabezpečiť príjemný večer, dajte si mastné a kalorické jedlo radšej pred opijášom, nikdy ním alkohol nezajedajte. Ako žena si vždy zvoľte radšej víno, než pivo a tvrdý alkohol.
Posledným pravidlom je, že pokiaľ sa chystáte večer zabávať s alkoholom, celý deň sa snažte piť dostatok vody. Samozrejme, ak vás trápi chorá pečeň, alkohol musí dostať stopku!
Odporúčame: Čo je pečeňová diéta? Objav jej hlavné zásady
4. Nevhodná diéta
Prekvapíme vás, ale jednou z vecí, ktorá nadmerne zaťažuje našu pečeň, je aj diéta. Hlavne pokiaľ ide o monodiéty, ktoré majú rýchly efekt na chudnutie, no trpí tým hlavne naša pečeň. Platí to aj o bielkovinových diétach, preto sa vždy radšej vopred poraďte so svojím lekárom o možných následkoch. Prečo diéta predstavuje problém?
V dôsledku vynechávania základných látok, akými sú bielkoviny, cukry alebo tuky, nedostáva jej najbližší sused – žlčník, dostatok podnetov a je preto nepravidelne vyprázdňovaný. To môže viesť k tvorbe žlčníkových kameňov.
Okrem toho aj samotné polovičné zaťažovanie pečene nie je pre ňu žiadnym uľahčením. Vzniknutá nerovnováha môže poškodiť okrem pečene aj okolité orgány, ale aj mozog, srdce a niektorí odborníci tvrdia, že môže viesť aj k vzniku vzácnej rakoviny pečene. Nevhodne nastavená strava môže mať na naše telo významne škodlivé účinky.
5. Zaťažujúce potraviny
- Mastné potraviny: Príliš veľa tuku (ak sú to nezdravé tuky) v strave môže spôsobiť nahromadenie tuku v pečeni, čo vedie k ochoreniu nazývanému steatóza pečene.
- Fast food: Jedlá z rýchleho občerstvenia sú často plné nasýtených tukov, transmastných kyselín a kalórií. Pravidelná konzumácia rýchleho občerstvenia môže spôsobiť zvýšené riziko stukovatenej pečene a ďalších ochorení pečene.
- Sladké nápoje: Nápoje obsahujúce vysoké množstvo cukru, ako sú sladené limonády, energetické nápoje a ovocné džúsy, môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cukru v krvi a tým zaťažiť pečeň.
- Vysoko fruktózový či glukózový sirup: Táto forma sladidla, bežne používaná v mnohých spracovaných potravinách, je spojená s rizikom vzniku nealkoholického tukového ochorenia pečene.
- Vyprážané jedlá: Vyprážané jedlá sú často obalené v múke a ponorené do horúceho oleja. Tento spôsob prípravy potravín môže spôsobiť tvorbu voľných radikálov a poškodenie pečeňových buniek.
Musíš vidieť: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!
6. Soľ a cukor v nadmernom množstve
Ďalšími dvoma nepriateľmi pečene sú práve soľ a sladidlá. Samozrejme, pokiaľ sú prijímané v nadmernom množstve. Cukor ako taký nepredstavuje problém, ale pokiaľ ste prešli na jeho zdravšiu verziu, ako je med či rôzne sirupy – agáve, datľový a iné, tak tie môžu poškodzovať pečeň.
Tie obsahujú fruktózu, ktorá sa nachádza vo väčšine ovocia a zeleniny a pokiaľ je v nadmernom množstve v pečeni, mení sa na tuk. A ten môže opäť viesť ku vzniku steatózy.
O tom, že nadmerné solenie škodí nielen našej pečeni, ale celému telu, sa posledné roky hovorí až až. Lenže to, o čom sa hovorí menej, sú polotovary.
Môžete prestať soliť a kontrolovať potraviny, ktoré kupujete, avšak polotovary či hotové jedlo v reštaurácii kontrolovať nemôžete. Netvrdíme, že jedno jedlo mesačne vám ublíži, ale dávajte si pozor aj na tieto veci, v ktorých obsah soli a iných látok nedokážete ovplyvniť.
Odporúčame: Neviete odolať chipsom? Vyskúšajte tieto recepty na zdravé chipsy
7. Vitamínové doplnky
Poslednou vecou, ktorá dokáže potrápiť pečeň, sú vitamíny a rôzne doplnky. Tie sú totiž voľne dostupné a tak nepodliehajú takej kontrole, ako normálne lieky. Môžu obsahovať látky, ktoré zaťažia celé telo, aj pečeň. Preto sa buď vopred poraďte so svojím lekárom alebo stavte na nutrične vyváženú stravu.
A ako sa vlastne prejaví poškodená pečeň?
- Tmavý moč
- Svetlá stolica
- Žlté sfarbenie pokožky a očí
- Tlak pod ľavým alebo pravým rebrovým oblúkom
- Zápach z úst
- Chuť na pikantné
- Únava
- Bolesť svalov a kĺbov, bez predošlého zaťaženia
- Modriny aj po malom tlaku na kožu
- Vracanie
- Nafukovanie
- Svrbenie kože bez viditeľnej vyrážky
Článok aktualizovaný 24.4.2024
25 komentárov
Mária Sivová
27.06.2023 10:27No zdravá strava a menej alkoholu...
Jana Komadová
14.08.2021 18:28Rada som si prečítala
Jana Komadová
11.02.2021 06:49Žihľavový alebo aj iný bylinný čaj môže pečeni poriadne zavariť, pokiaľ ho konzumujete dlhšie, než je odporúčaná doba tak toto som netušila
Žofia Mažáriová
26.04.2019 20:19všetko s mierou, ale inak zaujímavý článok
Dušan Varga
23.04.2019 13:10Bez pikantných jedál si svoj jedálniček neviem ani predstaviť.Nuž..
JAN KOMADA
16.02.2019 18:09Dobre vedieť
Jana Komadová
09.01.2019 14:56Poučné čitanie všetkého veľa škodí
Dušan Varga
31.08.2018 21:44Zaujímavý článok.Neveril by som, že bylinky môžu byť škodlivé
Dušan Varga
31.08.2018 21:44Zaujímavý článok.Neveril by som, že bylinky môžu byť škodlivé
Martina Putoráková
30.08.2018 21:23poucny clanok...
Jana Čipková
30.08.2018 08:47Všetko, čo je v článku napísané dodržiavam a predsa mám steatózu.
Anna Kristova
25.08.2018 16:45všetkého veľa škodí a tak isto aj navonok zdravých vecí
Vlasta Mäsiarová
23.08.2018 15:02Jedno, čo sa neviem prinútiť je pitie čajov, aj kúpim a málokedy ich využívam. Žihľavový čaj je super na očistu.
Peter Maňák
18.08.2018 23:16Áno, mám, ale s mierou...
Jana Komadová
15.08.2018 22:49Rada som si prečítala zas som o niečo múdrejšia
Darina Božiková
14.08.2018 14:07tie bylinky ma prekvapili,najmä čaje.ja už viac rolkov pijem ráno iba šípkový čaj.možno ani neviem,že mi škodí,hoci ho cez deň nepijem/ale ani iný čaj/.
Mária Chromíková
13.08.2018 08:54Ďakujem za zaujímavý článok,treba dodržiavať dobré rady...
Anna Podmanická
12.08.2018 18:08Poučné, ale pre tých, čo sa viac sledujú desivé. Nie sme všetci rovnakí a pre každého platí niečo iné, každý sme „originál“. Najlepšie sa držať podľa osvedčeného pravidla, že všetkého s mierou. Zabudli ste ale spomenúť najväčšieho zabijaka pre pečeň, ktorým sú lieky na boj proti zvýšenému zlému cholesterolu.
Lenka Piovarciova
10.08.2018 11:57zaujimave o tych bylinkach som nemyslela ze az tak sa to moze prejavit
Daniela Šurláková
09.08.2018 16:25Veľmi zaujímavý a poučný článok,budem musieť pár vecí vypustiť,ak chcem mať pečeň v poriadku,prekvapilo ma,že aj žihľava škodí.
Anna Lisakovská
08.08.2018 23:10Všetko s mierou ,odtiaľ-potiaľ,snáď to našej pečeni neuškodí.Ale je si to dobré prečítať a poučiť sa.Zaujímavý článok a treba si to zobrať k srdcu,čí to správne robíme a ako žijeme,čo si môžme dovoliť a čo nie,pristupovať k svojmu zdraviu zodpovedne.
Alzbeta Hartinikova
08.08.2018 16:47aj ekzemy
Marta Bujdošová
06.08.2018 12:13nevedela som, ze chut na pikantne je znakom poruchy pecene ...... pikantne veci mam velmi rada
Robert Jurčák
06.08.2018 06:05zaujímavé a praktické rady....užitočný článok
Ingrid Šimoniková
04.08.2018 14:32zaujímavý a poučný článok, dakujem