Najlepší recept na orechový a makový závin: Klasika, ktorej neodoláš!

Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie makový a orechový závin? Prenesie vás to v myšlienkach na vidiek k vašej babičke, ktorá ho vedela pripraviť vždy najlepšie? Alebo to je kakao, ktoré je k nemu ako stvorené? Jednoducho povedané, ide o poctivý kysnutý domáci zákusok, ktorý chutí skvelo v každom ročnom období, vo všedný aj sviatočný deň!

Ak si radi pochutnávate na tradičných zákuskoch a hlavne tých domácich a slovenských, tak si poďte spolu s nami pochutnať na tejto klasike, ktorú si môžete pripraviť aj počas Silvestra na silvestrovskú párty. Uvidíte, po tejto pochúťke sa len zapráši a jej chuť ocenia všetci vaši hostia.

Vyskúšaj: RECEPT: Bruschetta s olivovou nátierkou, šunkou a olivami

makovy-zavin

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budete potrebovať:

  • 600 g hladkej múky
  • 10 g čerstvého droždia
  • 250 g masla
  • 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
  • 1 žĺtko na potretie
  • trocha smotany na šľahanie

Najprv si pripravte veľkú misu, do ktorej si preosejete múku. Do preosiatej múky pridajte rozmrvené droždie, pridajte ostatné suroviny a spracujte cesto. Do cesta pridajte len toľko smotany, aby sa dalo cesto ľahko a dobre spracovať. Pripravené cesto rozdeľte na štyri časti a každú časť vyvaľkajte a naplňte plnkami. 

orechový závin

Zdroj: Shutterstock®

Na makovú plnku si pripravte:

  • 300 g mletého maku
  • 300 g kryštálového cukru
  • 200 ml horúcej vody

Na orechovú plnku si pripravte:

  • 300 g mletých orechov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 200 ml horúceho mlieka

Plnku si vytvoríte veľmi jednoducho – pri makovej plnke zmiešajte mak s cukrom a zalejte horúcou vodou. Všetko spolu poriadne premiešajte a nechajte vychladnúť. V prípade orechovej plnky postupujte úplne rovnako. 

Vychladnuté plnky si rozdeľte na dve polovice (každú) a naneste na vyvaľkané cesto. Cesto následne zrolujte a nechajte nakysnúť a odstáť približne 4 až 5 hodín. Po uplynutí tejto doby vytvorené záviny potrite vyšľahaným žĺtkom, uložte na papierom vystlaný plech a nechajte piecť približne 15 minút pri teplote 200 °C. Po štvrťhodine znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte približne 25 minút. 

Po dopečení nechajte záviny vychladnúť. Po vychladnutí podávajte s kakaom, čajom alebo ku kávičke.

Prajeme vám dobrú chuť!

10 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

27.12.2018 07:52

Klasika, ktorej odolá naozaj málokto!

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.12.2018 09:08

Mňam,veru tomu je ťažko odolať..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.12.2018 17:42

tradičné sviatočné...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

27.12.2018 22:48

Och , po Vianociach ešte toto .. Tomu sa nedá odolať .. Mňamka .. Uložila som si recept ,a možno o mesiac správim tieto úžasno -fantastické záviny ... Teraz už fakt sladkému koniec .. ;-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.12.2018 23:26

Makový a orechový závin mi pripomína moju mamu,ktorá ich piekla naozaj výborné.Receptík zapísaný - vyskúšam.

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

28.12.2018 04:37

Fantastické robila moja mamka, všetci sme sa na ne tešili. Ja na Vianoce pečiem štedrák a je tiež fantastický. Aj tento rok som zaň zožala veľkú pochvalu.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

31.12.2018 10:43

orechový a makový závin robievam často, niet nad klasiku...

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

31.12.2018 21:55

Samé dobré staré klasiky :) , juj teraz už stačilo, ale v januári určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.01.2019 17:10

Milujem ich som stará škola pečiem každú sobotu makovú aj jablkovo orechovú štrúdlu

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

21.04.2019 17:58

Klasika je najchutnejšia...nemá konkurenciu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE