Jablkový závin z lístkového cesta: Prídu si z neho pýtať aj susedia

Poznáte aj vy tie jesenné upršané rána, kedy sa vám nechce z domu vystrčiť päty? Našťastie, ani nemusíte, pretože je víkend. Po dobrom víkendovom obede sa však priam žiada niečo sladké. Šikovným pomocníkom býva v takéto dni lístkové cesto, ktoré je veľmi univerzálne – viete z neho rýchlosťou blesku pripraviť chrumkavé slané dobroty, rovnako chutné sú však aj tie sladké.

Neexistuje snáď nič jednoduchšie, ako tento rýchly jablkový závin z lístkového cesta. Dráždivú vôňu sladkých jabĺk so škoricou budete cítiť v kuchyni i na druhý deň.

Odporúčame: Chytila ťa chuť na slané? Priprav si bryndzové vrtuľky z lístkového cesta!

závin

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na jablkový závin budeme potrebovať

  • Balenie lístkového cesta
  • 4 väčšie jablká
  • Škoricový cukor
  • 1 vajce (na potretie)
  • Hrubozrnný trstinový cukor (na dozdobenie)

Pozri aj: Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!

závin s jablkami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Nie je nič jednoduchšie. Lístkové cesto vyrolujeme z papiera a prenesieme ideálne na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto valčekom trochu rozvaľkáme na obdĺžnik. Potom si cesto pomyselne rozdelíme na tri časti, pričom okraje narežeme na širšie rovnomerné pásy. Plocha v strede cesta zostane nerozrezaná. Následne si ošúpeme jablká, ktoré nahrubo nastrúhame. V menšom hrnci k nim prisypeme za hrsť škoricového cukru a zohrejeme, nech sa chute prepoja a jablká pustia trochu šťavy. Takto pripravené jablká ukladáme na strednú plochu cesta. 

Jednotlivé pásy cesta potom striedavo šikmo prepletáme. Konce môžeme pritlačiť napríklad vidličkou, aby nám náplň nevytiekla. Je dobré, ak cesto pred pečením jemne popicháme vidličkou. Závin potom už len potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme dochrumkava v rúre, cca na 190 °C zhruba 25 minút. Na dozdobenie vrchu môžeme použiť hrubozrnný trstinový cukor. Kryštáliky sa nerozpustia a budú v ústach neodolateľne chrumkať.

Neprehliadni: Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.10.2021 05:44

Rýchly a naozaj chutný závin.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.10.2021 00:42

Mňam, robím často a nielen jablkový.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

18.10.2021 23:49

vyzerá dobre

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

19.10.2021 08:39

robievam takýto aj s makom alebo s orechami

Vaše meno:

Anna Jasná

Anna Jasná

20.10.2021 16:59

V tomto období som pravidelne "donútená":) piecť závin. Deti ho zbožňujú

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.