Poznáte aj vy tie jesenné upršané rána, kedy sa vám nechce z domu vystrčiť päty? Našťastie, ani nemusíte, pretože je víkend. Po dobrom víkendovom obede sa však priam žiada niečo sladké. Šikovným pomocníkom býva v takéto dni lístkové cesto, ktoré je veľmi univerzálne – viete z neho rýchlosťou blesku pripraviť chrumkavé slané dobroty, rovnako chutné sú však aj tie sladké.
Neexistuje snáď nič jednoduchšie, ako tento rýchly jablkový závin z lístkového cesta. Dráždivú vôňu sladkých jabĺk so škoricou budete cítiť v kuchyni i na druhý deň.
Odporúčame: Chytila ťa chuť na slané? Priprav si bryndzové vrtuľky z lístkového cesta!
Na jablkový závin budeme potrebovať
- Balenie lístkového cesta
- 4 väčšie jablká
- Škoricový cukor
- 1 vajce (na potretie)
- Hrubozrnný trstinový cukor (na dozdobenie)
Pozri aj: Mäsové koláče z lístkového cesta: Síce trochu netradičné, ale ich chuť je famózna!
Postup
Nie je nič jednoduchšie. Lístkové cesto vyrolujeme z papiera a prenesieme ideálne na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto valčekom trochu rozvaľkáme na obdĺžnik. Potom si cesto pomyselne rozdelíme na tri časti, pričom okraje narežeme na širšie rovnomerné pásy. Plocha v strede cesta zostane nerozrezaná. Následne si ošúpeme jablká, ktoré nahrubo nastrúhame. V menšom hrnci k nim prisypeme za hrsť škoricového cukru a zohrejeme, nech sa chute prepoja a jablká pustia trochu šťavy. Takto pripravené jablká ukladáme na strednú plochu cesta.
Jednotlivé pásy cesta potom striedavo šikmo prepletáme. Konce môžeme pritlačiť napríklad vidličkou, aby nám náplň nevytiekla. Je dobré, ak cesto pred pečením jemne popicháme vidličkou. Závin potom už len potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme dochrumkava v rúre, cca na 190 °C zhruba 25 minút. Na dozdobenie vrchu môžeme použiť hrubozrnný trstinový cukor. Kryštáliky sa nerozpustia a budú v ústach neodolateľne chrumkať.
Neprehliadni: Recept na šunkové rolky z lístkového cesta: Hotové za 15 minút!