Domáci recept na makový a orechový závin

Aj vy si s radosťou pochutnávate na tradičných slovenských maškrtách? Tak dnes tu pre vás mám recept na domáci závin.

Tradičný recept od mojej krstnej maminy, ktorá ho s mojou maminkou pripravuje každý rok. Tak som sa rozhodla asistovať pri poslednom pečení a priniesť vám recept. Rozpis surovín je na 4 rolády.

Pozri aj: Ako sa zbaviť tuku na brušku?

Na cesto budeme potrebovať:

  • 600 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
  • 1 žĺtok na potretie
  • trocha smotany na šľahanie

Postup prípravy cesta:

Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku a droždie rozmrvíme do cesta. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto – pridáme toľko smotany na šľahanie, aby bolo cesto dobre spracovateľné. Rozdelíme na 4 časti. Každú časť hneď aj vyvaľkáme a naplníme plnkami.

Suroviny na makovú plnku:

  • 300 g mletého maku
  • 300 g Sweet family kryštálového cukru
  • 200 ml horúcej vody

Suroviny na orechovú plnku:

  • 300 g mletých orechov
  • 300 g Sweet family kryštálového cukru
  • 200 ml horúceho mlieka

Odporúčame: ​RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú

makový závin

Zdroj: angiebakes.com

Postup prípravy:

Na makovú plnku si zmiešame mletý mak s cukrom a zalejeme horúcou vodou, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Orechovú plnku pripravíme rovnako. Vychladnuté plnky nanesieme na vyvaľkané cesto a zrolujeme. Necháme takto odpočívať cca 4 až 5 hodín.

Potom vrch závinov potrieme vyšľahaným žĺtkom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme prvých 15 min na 200 °C a potom znížime na 180 °C a ešte pečieme cca 25 minút. Po vychladnutí môžeme nakrájať. Dobrú chuť!

31 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

04.01.2016 12:06

presne včera som na to myslela že po tých všelijakých vianočných koláčikoch by som si dala dobrý kakaový alebo orechový závin :-)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

04.01.2016 14:42

Vyzerajú božsky :).. Ale už je po sviatkoch, treba cvičiť :))

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

04.01.2016 17:30

mi se to nikdy nepovede tak krásně zabalit

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.01.2016 20:16

tradicne,chutne a najlepsie

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

04.01.2016 21:24

nechcem sa chválit,ale také pečiem aj ja

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.01.2016 20:53

Mňamky a najlepší od babky. :)

Vaše meno:

Andrea Kyjanicová

Andrea Kyjanicová

08.01.2016 16:18

obcas peciem,ale viac z listkoveho cesta

Vaše meno:

Ladislav Lešňovský

Ladislav Lešňovský

19.01.2016 20:46

moja žena robí taký makovník, že sa mak doslova prelieva :-)

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

22.01.2016 17:06

chutne su . mnam

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 13:34

Rada pečiem z kysnutého cesta, všetko možné, buchty, tiež takéto koláčiky, kakaové, tvarohové, s lekvárom...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

27.01.2016 16:23

orechový :) mňam

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

07.02.2016 19:02

mám rada keď je takto veľa plnky, mňam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.02.2016 22:35

su to tradicne ma kove a orechove kolace,ktore nesmu chybat ani na Vianoce a ani na Velku noc,jednoducho slovenske, tradicne,najlepsie

Vaše meno:

Miriama Lešňovská

Miriama Lešňovská

26.02.2016 20:50

niet nad domáci makovník :-) vyskúšam tento recept a uvidím, či bude taktiež taký dobrý, ako mám recept od starkej :-)

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

02.03.2016 12:24

Tradičné domáce záviny sú najlepšie a aj krásne vyzerajú :-)

Vaše meno:

Katarína

Katarína

06.03.2016 21:36

Moja nebohá stará mama vždy dala do maku aj trochu strúhanych jabĺk. To bola pochúťka.

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 12:24

závin nesmie chýbať na našom stole... :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.05.2016 20:56

Záviny mi chutia ,ale nie je nad ťahanú štrudlu(náplne môžu zostať)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

23.09.2016 10:07

makové mnam

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

24.09.2016 10:52

Záviny pečiem hlavne jablkové a makové. Pečiem občas z lístkového ale častejšie z kysnutého cesta, ale smotanu tam nedávam. Je to pre mňa novinka a aj ten postup. Iste vyskúšam, mám rada zmeny.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

25.01.2017 13:53

Makový by som si veru hneď dala. Na víkend asi upečiem :)

Vaše meno:

tofica

tofica

25.01.2017 16:02

Jeeeežiš , ale ste narobili chute ;-) Ja ich milujem , najviac orechový .. Mňaaaaaaaaaaam.. A dakujem za recept..

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

26.01.2017 12:33

makový to je moje

Vaše meno:

Adriana Galandova

Adriana Galandova

02.02.2017 12:44

mnam dlho som nemala nikto u nas nepecie od kedy babka zomrela :(

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.05.2017 17:47

Pečiem kysnuté koláčiky sporadicky, u nás sú veľmi obľúbené:))

Vaše meno:

Jana

Jana

18.05.2017 09:19

u nás doma pečieme okrem makových a orechových aj kakaové záviny

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.06.2017 09:12

Osvedčené kvalitné záviny z domacích orechov a maku.

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

13.09.2017 17:44

tradičné, domáce, tie chutia najlepšie

Vaše meno:

Ján Kováčik

Ján Kováčik

08.01.2018 17:11

Čakať 4-5 hod....?...ja tieto záviny robím z kysnutého cesta, všetko mi trvá ca 2 hod., a po 2-3 hod. ich už niet na stole, sú zjedené...:-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

29.09.2021 06:50

Robievam klasické kysnuté, ale vyskúšam aj tento recept

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

21.05.2023 20:34

vyzerajú božsky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE