Aj vy si s radosťou pochutnávate na tradičných slovenských maškrtách? Tak dnes tu pre vás mám recept na domáci závin.
Tradičný recept od mojej krstnej maminy, ktorá ho s mojou maminkou pripravuje každý rok. Tak som sa rozhodla asistovať pri poslednom pečení a priniesť vám recept. Rozpis surovín je na 4 rolády.
Pozri aj: Ako sa zbaviť tuku na brušku?
Na cesto budeme potrebovať:
- 600 g hladkej múky
- 250 g masla
- 10 g čerstvého droždia
- 1 celé vajíčko + 2 žĺtka
- 1 žĺtok na potretie
- trocha smotany na šľahanie
Postup prípravy cesta:
Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme múku a droždie rozmrvíme do cesta. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto – pridáme toľko smotany na šľahanie, aby bolo cesto dobre spracovateľné. Rozdelíme na 4 časti. Každú časť hneď aj vyvaľkáme a naplníme plnkami.
Suroviny na makovú plnku:
- 300 g mletého maku
- 300 g Sweet family kryštálového cukru
- 200 ml horúcej vody
Suroviny na orechovú plnku:
- 300 g mletých orechov
- 300 g Sweet family kryštálového cukru
- 200 ml horúceho mlieka
Odporúčame: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú
Postup prípravy:
Na makovú plnku si zmiešame mletý mak s cukrom a zalejeme horúcou vodou, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Orechovú plnku pripravíme rovnako. Vychladnuté plnky nanesieme na vyvaľkané cesto a zrolujeme. Necháme takto odpočívať cca 4 až 5 hodín.
Potom vrch závinov potrieme vyšľahaným žĺtkom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme prvých 15 min na 200 °C a potom znížime na 180 °C a ešte pečieme cca 25 minút. Po vychladnutí môžeme nakrájať. Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na chutné domáce záviny a štrúdle:
Jablkový závin z lístkového cesta
Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Kysnutý tvarohovo-jahodový závin
Domáci škvarkový závin s brusnicami
Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom
Šťavnatá maková štrúdľa plná višní
Aktualizovaný článok: 19.5.2023