Estónsky kringel – makový, orechový a makovo-slivkový

V našich končinách sú najčastejšie pečené orechové a makové záviny, takzvané orechovníky alebo makovníky. Ak chcete urobiť vo svojom pečení nejakú zmenu, tak určite skúste estónsky kringel. Tento krásny veniec poteší nielen vaše oči, ale aj chutí vynikajúco. V jeden podvečer sme si so sestrou vymieňali fotky svojich upečených dobrôt. A zaujal ma krásny estónsky kringel, ktorý už na obrázku vyzeral famózne. Zaumienila som si, že už najbližší víkend budem piecť túto lákavú dobrotku. Tradičný je makový a škoricový. Keďže sa mi doma minula škorica, tak som pre zmenu upiekla aj kringel orechový. A chutil výborne. A na moje prekvapenie makovo-slivková náplň bola tiež veľmi chutná. Aj keď estónsky kringel na prvý pohľad vyzerá zložito, neľakajte sa, nie je. Skúste si ho upiecť a určite potešíte seba a svojich najbližších. Ja ho už odteraz budem piecť určite častejšie.

recept na estónsky kringel

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na prípravu estónskych kringlov budeme potrebovať:

Cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 80 g masla alebo Hery
  • 2 ks žĺtka
  • 600 g hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 ks čerstvého droždia

Maková náplň:

  • 100 g mletého maku
  • 100 ml mlieka
  • 1 PL slivkového lekváru (povidla)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 PL rumu

Orechová náplň:

  • 100 g mletých orechov
  • 100 ml mlieka
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 PL rumu

Slivková náplň:

  • Slivkový lekvár (povidla)

Škoricová náplň:

  • 50 g zmäknutého masla
  • 3 ČL mletej škorice
  • 4 – 5 PL kryštálového cukru
recept na estónsky kringel

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie a pridáme aj cukor. Necháme postáť 15 minút.  Medzitým si roztopíme maslo a následne ho necháme vychladnúť. Do veľkej misky vložíme naváženú múku, pridáme soľ a žĺtky z vajíčok. Po 15 minútach do misky s múkou pridáme aj kvások a roztopené maslo. Ručne zamiesime cesto, ktoré bude dosť tvrdé. Nebojte sa, má to tak byť. Lepšie sa s cestom po vykysnutí pracuje a kringel drží dobre tvar. Vymiesené cesto necháme prikryté 1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste alebo pri izbovej teplote.

Teraz si pripravíme náplne.

  • Maková náplň: Mlieko s mletým makom a cukrom privedieme do varu, miešame pokým nevznikne hustá kaša. Pridáme slivkový lekvár, rum a náplň necháme vychladnúť.
  • Orechová náplň: Mlieko s mletými orechmi a cukrom tiež privedieme do varu, miešame pokým nevznikne hustá kaša. Nakoniec pridáme rum.
  • Slivková náplň: Použijeme slivkový lekvár (povidla).
  • Škoricová náplň: Cesto natrite roztopeným maslom a posypte cukrom zmiešaným so škoricou.

Ak chcete náplne kombinovať a zvýši sa vám napríklad maková, tak na začiatok cesta pozdĺžne natrite makovú náplň a potom slivkový lekvár.

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Obe časti vyvaľkáme na tenké pláty, na ktoré natrieme náplne podľa svojho výberu. Cesto zrolujeme do rolády, ktorú pozdĺžne rozrežeme tak, aby začiatok zostal spojený. Potom obe časti vytočíme rozkrojenou časťou nahor, aby bolo vidno náplň a prepletáme ich medzi sebou. Začiatok a koniec spolu spojíme a tak vznikne veniec. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rúru si nastavíme na 180 °C. Pečieme 30 až 35 minút. Po 30 minútach kringle skontrolujeme. Ak budú pekne upečené do zlato-hneda, môžeme ich z rúry už vytiahnuť. Necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

3 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

14.03.2021 09:04

vyzerajú fantasticky, vyskúšam

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

14.03.2021 12:01

Určite ochutnám, lebo už na pohľad vyzerá veľmi chutne.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.03.2021 18:59

tak toto určite vyskúšam, robím orechové vrkoče, ale toto je vyzerá ešte lepšie

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE