Klasické recepty sa občas oplatí nahradiť nejakými novými, možno trošku zdravšími. Aj keď, aj v klasických receptoch našich starých mám sa dajú vymeniť klasické múky za súčasné alternatívy, ktoré sú považované za trošku zdravšie. Dnes si však spolu pripravíme mrkvovo-orechový zákusok, ktorý ulahodí úplne každému.
Navyše, mrkva je skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý podporuje náš zrak. Okrem toho táto koreňová zelenina obsahuje aj vitamín K, vitamín C a vápnik. Je skvelá na zlepšenie činnosti čriev, optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi a dokonca ju mnohí považujú za účinný liek proti migréne. To ani zďaleka nie je všetko. Mrkva je skvelou zeleninou, ktorú sa oplatí konzumovať aj častejšie. Tak si pripravte tento jednoduchý zákusok, ktorý ulahodí vašim chuťovým pohárikom.
Odporúčame: Videorecept: Mrkvová nátierka s údeným syrom
Na mrkvovo-orechový koláč potrebujeme:
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 50 g pomletých vlašských orechov
- 50 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 g hnedého cukru
- 30 ml oleja
- 1 vajíčko
- 2 balíčky vanilkového cukru
- ¼ prášku do pečiva
- ½ lyžičky mletej škorice
- cca hrsť hrozienok
- 1 pochúťkovú smotanu
- kôru z ½ citróna
Vajíčko, hnedý cukor a 1 vanilkový cukor vymiešame a následne pridáme olej. Do zmesi tiež pridáme postrúhanú mrkvu, pomleté orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Všetko premiešame varechou, aby sa nám ingrediencie spojili. Následne do zmesi pridáme hrozienka, škoricu a citrónovú kôru.
Pripravené cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Koláč pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút alebo dovtedy, kým nie je upečený. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Po vychladnutí naň natrieme pochúťkovú smotanu zmiešanú s vanilkovým cukrom a podľa chuti posypeme škoricou (alebo ozdobíme malými mrkvičkami z marcipánu). Ak chcete mať koláč o niečo vláčnejší, tak pokojne môžete na vrch natrieť 2 tégliky pochúťkovej smotany.
Vyskúšaj aj: Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!