Nivová nátierka je veľmi chutná a určite ňou potešíte manžela, deti alebo nečakanú návštevu. Pripravíte si ju veľmi rýchlo. Na moje prekvapenie si ju pýtajú aj moje deti a nevadí im ani ten cesnak. Niekedy ju spravím cez víkend na raňajky alebo na rýchlu večeru. Najchutnejšia je na teplých hriankach. Ak cesnak neznášate, môžete ho vynechať a nátierku urobiť len s cibuľou. No podľa môjho názoru je s cesnakom chutnejšia. Ak ste takúto nátierku ešte nerobili, je najvyšší čas si ju pripraviť.
Vyskúšaj aj: Videorecept: Kuracie špízy so slaninou a cuketou
Na nivovú nátierku budete potrebovať:
- 140 g plesnivého syru Niva
- 180 – 200 g kyslej smotany
- 50 g masla (môžete vynechať)
- 1 stredne veľká biela alebo červená cibuľa
- 1 až 2 strúčiky cesnaku
Čas prípravy: 10 minút
Nivu si nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Maslo izbovej teploty pridáme k syru a rozmixujeme ručným mixérom. Pridáme smotanu a zase mixujeme, aby konzistencia bola jemnejšia. Ak vám ostanú aj väčšie kúsky nivy, vôbec to nevadí. Cibuľu si nakrájame nadrobno a cesnak prelisujeme. Všetko spolu dobre premiešame. Niva je dostatočne slaná, preto túto nátierku nie je nutné soliť.
Nátierku natierame na rožky, čerstvý chlieb alebo hrianku. Je vhodná aj na jednohubky. Nátierku možno na pečivo nanášať lyžicou. Chlebík ozdobíme nakrájanou červenou cibuľkou, pažítkou alebo petržlenom. Ako prílohu odporúčam čerstvé paradajky a papriku.
Dobrú chuť!