Mafiny patria k najobľúbenejším receptom mnohých kuchárok, vďaka ich ľahkej príprave a originálnemu spôsobu podávania v papierových košíčkoch.
Ak máte radi šťavnaté a nadýchané cesto, mandľové koláčiky z kuchárskej knihy Mafiny budú spĺňať vaše predstavy. Krátky čas strávený v kuchyni je už len príjemnou bodkou za týmto receptom.
Recept (12 mafinov):
- 250 g múky
- 50 g mletých mandlí
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- soľ
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 80 ml oleja
- 300 g kyslej smotany
- asi 36 mandľových lupienkov
- čokoládová poleva
- tuk a múka na formu
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha Mafiny (recenzia)
Príprava:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Priehlbinky mafinovej formy vymastíme a posypeme múkou alebo do nich vložíme papierové formičky.
Vo väčšej mise zmiešame múku s mandľami, kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a štipkou soli. V druhej mise zľahka vidličkou rozšľaháme vajce. Vmiešame cukor, vanilkový cukor, olej a kyslú smotanu. Vajcovú masu a múčnu zmes spolu miešame iba tak dlho, kým všetky prísady nenavlhnú.
Priehlbinky mafinovej formy naplníme cestom maximálne do výšky troch štvrtín. Na každý mafin položíme niekoľko mandľových lupienkov a zľahka ich vtlačíme do cesta.
Mafiny pečieme v rúre na strednej priečke asi 25 minút do zlatohneda. Vyberieme a dáme asi na 5 minút odpočinúť. Vyklopíme ich z formy a dáme vychladnúť. Na záver môžeme dozdobiť čokoládovou polevou.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk