Viete, prečo sú akékoľvek nátierky také obľúbené? Ich príprava zväčša nie je náročná a môžete si ich pokojne natrieť na chlebík alebo pridať na jednohubky, ktoré potešia každého hosťa. U nás je osvedčená mrkvová nátierka, ktorá nemá žiadnu konkurenciu. Osvedčená je aj tuniakova nátierka s vajíčkom alebo cibuľová nátierka, ktorá však nemusí zaujať každého. Dnes si však spolu pripravíme cesnakovú nátierku.
Aj v tomto prípade platí, že cesnak je výraznou ingredienciou, ktorá nemusí osloviť každého. Ba niektorí majú k cesnaku odpor, preto im ani nátierka nemusí chutiť. No môžete sa vyhrať a aj túto nátierku spraviť lahodnejšou. Ak cesnak nemusíte, tak ho pridajte menej – len na akési doladenie chute. Ak ho zbožňujete, tak určite ním nešetrite – pozor však, aby ste ho nepridali do nátierky priveľa a nátierka nebola skôr horká než lahodná.
Vyskúšaj aj: Recept: Domáce zemiakové lupienky
Na cesnakovú pomazánku potrebujeme:
- 50 g zmäknutého masla
- 200 g taveného syra
- 100 ml kyslej smotany
- cca 3 strúčiky cesnaku (môžete však pridať aj viac)
- 100 g tvrdého syra vhodného na strúhanie
- korenie podľa vlastného výberu
Do nádoby si dáme zmäknuté maslo, ku ktorému pridáme tavený syr a poriadne spolu vymiešame. Až sa syr s maslom spojí, pridáme kyslú smotanu a pretlačené strúčiky cesnaku. V prípade, že máte radi výraznejšiu cesnakovú chuť a arómu, tak môžete pokojne pridať aj viac strúčikov cesnaku. A naopak, ak nemáte radi výraznú cesnakovú chuť, tak ho pridajte menej. Na záver pridajte najemno nastrúhaný syr a všetko dobre premiešajte.
Aby cesnaková nátierka mala lepšiu chuť, tak ju nezabudnite osoliť a okoreniť. Robte to však až na záver, aby nátierka nebola príliš slaná. Neváhajte do nej pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy, chilli korenie alebo mletú červenú papriku, ktorá nátierke dodá červený nádych a zaujímavú chuť.