Ak máte radi zemiakové lupienky, tento recept vás určite poteší. Pripravte si doma túto obľúbenú slanú maškrtu, ktorej sa poteší každá návšteva. Domáce lupienky ako aj niekoľko ďalších chutných receptov je z kuchárskej knihy Značkové dobroty, ktorá ponúka inšpirácie na lacnejšie verzie klasických sladkostí a slaných dobrôt z obchodov.
Prečo skúsiť domáce zemiakové lupienky?
Domáce zemiakové lupienky sú skvelou alternatívou ku kupovaným snackom, ktoré často obsahujú prebytok soli, konzervantov a nezdravých tukov. Keď si ich pripravíte doma, presne viete, čo do nich dávate – zemiaky, kvalitný olej a koreniny podľa vlastnej chuti. Môžete si vybrať medzi klasickou soľou, bylinkami, cesnakovým práškom či paprikou a vytvoriť tak chuťovku presne podľa seba.
Okrem toho sú domáce lupienky výborným spôsobom, ako spracovať zemiaky, ktoré už potrebujú byť použité, alebo ako pripraviť jednoduché občerstvenie pre návštevu bez nutnosti nakupovať balené výrobky. A čo je najlepšie – v rúre alebo v horúcom vzduchu ich pripravíte aj s minimálnym množstvom tuku, takže si môžete pochutiť bez výčitiek. Chcete recept?
Recept na domáce zemiakové lupieky:
- 1 kg zemiakov
- 1 viazanička petržlenovej vňate
- 1 viazanička pažítky
- 1 dcl olivového oleja
- soľ
Príprava domácich zemiakových lupienkov
Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich na mriežku na pečenie. Petržlenovú vňať a pažítku najemno nasekáme a primiešame do oleja. Takto ochuteným olejom natrieme plátky zemiakov.
TIP: Môžeme aj zemiaky, ochutený olej a korenie nasypať do vrecka na pečenie, ktorým trasieme dovtedy, kým sa jednotlivé ingrediencie dôkladne nepremiešajú.
Zemiaky na mriežke osolíme, vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov Celzia a necháme ich sušiť asi 30 minút.
Lucia HausknechtováĎalšie chuťové varianty lupienkov, ktoré stoja za vyskúšanie
Okrem bylinkovej klasiky si môžete doma pripraviť aj množstvo iných zaujímavých variantov lupienkov, ktoré oslovia rôzne chute. Výbornou voľbou je napríklad jemne pikantná verzia s údenou paprikou, kajenským korením či sušeným cesnakom.
Ak máte radi výraznejšie chute, skúste lupienky dochutiť štipkou chilli alebo kurkumy. Skvelý kontrast chutí dosiahnete aj vďaka strúhanému parmezánu, ktorý sa na zemiakoch počas pečenia mierne rozpustí a vytvorí jemne syrovú kôrku.
Ak sa nebojíte experimentovať, siahnite po sladkej alternatíve. Namiesto klasických zemiakov použite bataty, ktoré majú prirodzene sladkastú chuť. Stačí ich dochutiť štipkou mletej škorice, prípadne jemne osladiť kokosovým cukrom. Takáto kombinácia je nielen chuťovo zaujímavá, ale aj vhodná ako zdravší dezert či sladké občerstvenie. Pri domácich chipsom platí jediné pravidlo – fantázii sa medze nekladú!
Malé triky pre dokonalé lupienky:
Nakrájané plátky môžete pred pečením na chvíľu namočiť do studenej vody, aby ste odstránili prebytočný škrob – výsledok bude chrumkavejší. Po opláchnutí ich dôkladne osušte kuchynskou utierkou.
Ak máte doma mandolínu, použite ju na rovnomerné a veľmi tenké plátky – to zabezpečí rovnaký čas pečenia.
- Nepreplňujte plech ani mriežku. Aby sa lupienky upiekli rovnomerne a ostali chrumkavé, je dôležité, aby sa jednotlivé plátky neprekrývali. Každý plátok potrebuje svoj priestor – ak pečiete väčšie množstvo, radšej ich pripravte na viacero etáp.
- Počas pečenia ich môžete otočiť. Najmä ak nepoužívate mriežku, ale pečiete na plechu, oplatí sa plátky v polovici pečenia otočiť. Takto budú z oboch strán rovnomerne upečené a chrumkavé.
Ako lupienky skladovať, aby ostali chrumkavé
Po upečení nechajte lupienky dôkladne vychladnúť a až potom ich presypte do uzatvárateľnej nádoby. Skladujte ich na suchom a chladnom mieste – vďaka tomu si zachovajú chrumkavosť aj niekoľko dní. Ak zvlhnú, môžete ich krátko dosušiť v rúre.
Aké zemiaky sú najlepšie na domáce lupienky?
Na prípravu domácich lupienkov sa najviac hodia zemiaky s vyšším obsahom škrobu – tie majú pevnejšiu štruktúru a po upečení budú krásne chrumkavé. Ideálne sú napríklad odrody ako Agria alebo Marabel. Mladé zemiaky majú síce jemnejšiu chuť, no bývajú vodnatejšie a pri pečení sa môžu ľahšie rozpadávať.
Aktualizovaný článok: 30.04.2025
21 komentárov
Kristína
18.05.2025 23:53Určite vyskúšam takéto zdravšie mlsanie k telke :-)
Jana Komadová
26.09.2018 19:23Máme ich radi robím ich roky no vo fritovacom hrnci
Marta Hollá
19.12.2017 10:05mňaaaaaaaaam som skúsila a naozaj zachutilo
Peter Maňák
24.07.2017 03:45Robíme ich často, len bez petržlenu a pžítky, obyčajné solené.
Monika Filípková
25.05.2017 15:43Mňam, hneď by som si dala!
Jana Uhrová
22.05.2017 17:49táto domáca verzia chipsov vyzerá veľmi lákavo
Zuzana Kyseľová
18.05.2017 15:12Toto určite vyskúšam ! Mňam !!! Len neviem či sa mi ich podarí nakrájať tak natenko ...
Janka
18.05.2017 09:06skvelá pochúťka
Ludmila
17.05.2017 13:35tak takto som ich ešte nerobila, určite vyskúšam, vňate mám veľmi rada a zemiaky + vňať, vynikajúca kombinácia
Blažena Sádovská
15.05.2017 20:46Ja som už robila, podobné, boli super, chutné:))
Natália Homolová
15.05.2017 19:57Taketo robievame vecer k filmu super :) a hlavne zdrave
Stanislava
10.05.2017 19:55Mňam
Anna Kristova
09.05.2017 17:31Určite veľmi chutné
Jarka Kontrová
09.05.2017 16:55mnam mnam..robievame :-)
Martina Putoráková
09.05.2017 12:37Aj ja robievam, uzasna chut :)
Daniela Revayová
08.05.2017 13:25Mnam, toto vyzera super, vyskusame :-)
Milka Damašková
08.05.2017 02:25Jedno z veľkých pokušení :)
Lucia Belková
07.05.2017 23:35Keď sme boli deti, tak sme jedávali len domáce :)
Alica Mareková
07.05.2017 20:16Vyzera to zaujimavo.
Mária Frnová
05.05.2017 10:49výborné k pivku či vínku a určite zdravšia a chutnejšia verzia klasických chipsov...
Soňa Kelemenová
02.05.2017 13:30robievam len bez petrzlsnovej vnate..... super napad ... mame radi vnatku