Recept: Domáce zemiakové lupienky – lepšie ako z obchodu

Domáce zemiakové lupienky

Ak máte radi zemiakové lupienky, tento recept vás určite poteší. Pripravte si doma túto obľúbenú slanú maškrtu, ktorej sa poteší každá návšteva. Domáce lupienky ako aj niekoľko ďalších chutných receptov je z kuchárskej knihy Značkové dobroty, ktorá ponúka inšpirácie na lacnejšie verzie klasických sladkostí a slaných dobrôt z obchodov. 

Prečo  skúsiť domáce zemiakové lupienky?

Domáce zemiakové lupienky sú skvelou alternatívou ku kupovaným snackom, ktoré často obsahujú prebytok soli, konzervantov a nezdravých tukov. Keď si ich pripravíte doma, presne viete, čo do nich dávate – zemiaky, kvalitný olej a koreniny podľa vlastnej chuti. Môžete si vybrať medzi klasickou soľou, bylinkami, cesnakovým práškom či paprikou a vytvoriť tak chuťovku presne podľa seba.

Okrem toho sú domáce lupienky výborným spôsobom, ako spracovať zemiaky, ktoré už potrebujú byť použité, alebo ako pripraviť jednoduché občerstvenie pre návštevu bez nutnosti nakupovať balené výrobky. A čo je najlepšie – v rúre alebo v horúcom vzduchu ich pripravíte aj s minimálnym množstvom tuku, takže si môžete pochutiť bez výčitiek. Chcete recept?

Recept na domáce zemiakové lupieky:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 viazanička petržlenovej vňate
  • 1 viazanička pažítky
  • 1 dcl olivového oleja
  • soľ

lupienky zo zemiakov
Lucia Hausknechtová

domáce lupienky
Lucia Hausknechtová

Príprava domácich zemiakových lupienkov

Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky a rozložíme ich na mriežku na pečenie. Petržlenovú vňať a pažítku najemno nasekáme a primiešame do oleja. Takto ochuteným olejom natrieme plátky zemiakov. 

TIP: Môžeme aj zemiaky, ochutený olej a korenie nasypať do vrecka na pečenie, ktorým trasieme dovtedy, kým sa jednotlivé ingrediencie dôkladne nepremiešajú. 

Zemiaky na mriežke osolíme, vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov Celzia a necháme ich sušiť asi 30 minút. 

zemiakové lupienky
Lucia Hausknechtová

Ďalšie chuťové varianty lupienkov, ktoré stoja za vyskúšanie

Okrem bylinkovej klasiky si môžete doma pripraviť aj množstvo iných zaujímavých variantov lupienkov, ktoré oslovia rôzne chute. Výbornou voľbou je napríklad jemne pikantná verzia s údenou paprikou, kajenským korením či sušeným cesnakom. 

Ak máte radi výraznejšie chute, skúste lupienky dochutiť štipkou chilli alebo kurkumy. Skvelý kontrast chutí dosiahnete aj vďaka strúhanému parmezánu, ktorý sa na zemiakoch počas pečenia mierne rozpustí a vytvorí jemne syrovú kôrku.

Ak sa nebojíte experimentovať, siahnite po sladkej alternatíve. Namiesto klasických zemiakov použite bataty, ktoré majú prirodzene sladkastú chuť. Stačí ich dochutiť štipkou mletej škorice, prípadne jemne osladiť kokosovým cukrom. Takáto kombinácia je nielen chuťovo zaujímavá, ale aj vhodná ako zdravší dezert či sladké občerstvenie. Pri domácich chipsom platí jediné pravidlo – fantázii sa medze nekladú!

Malé triky pre dokonalé lupienky:

  • Nakrájané plátky môžete pred pečením na chvíľu namočiť do studenej vody, aby ste odstránili prebytočný škrob – výsledok bude chrumkavejší. Po opláchnutí ich dôkladne osušte kuchynskou utierkou.

  • Ak máte doma mandolínu, použite ju na rovnomerné a veľmi tenké plátky – to zabezpečí rovnaký čas pečenia.

  • Nepreplňujte plech ani mriežku. Aby sa lupienky upiekli rovnomerne a ostali chrumkavé, je dôležité, aby sa jednotlivé plátky neprekrývali. Každý plátok potrebuje svoj priestor – ak pečiete väčšie množstvo, radšej ich pripravte na viacero etáp.
  • Počas pečenia ich môžete otočiť. Najmä ak nepoužívate mriežku, ale pečiete na plechu, oplatí sa plátky v polovici pečenia otočiť. Takto budú z oboch strán rovnomerne upečené a chrumkavé.

Ako lupienky skladovať, aby ostali chrumkavé

Po upečení nechajte lupienky dôkladne vychladnúť a až potom ich presypte do uzatvárateľnej nádoby. Skladujte ich na suchom a chladnom mieste – vďaka tomu si zachovajú chrumkavosť aj niekoľko dní. Ak zvlhnú, môžete ich krátko dosušiť v rúre.

Aké zemiaky sú najlepšie na domáce lupienky?

Na prípravu domácich lupienkov sa najviac hodia zemiaky s vyšším obsahom škrobu – tie majú pevnejšiu štruktúru a po upečení budú krásne chrumkavé. Ideálne sú napríklad odrody ako Agria alebo Marabel. Mladé zemiaky majú síce jemnejšiu chuť, no bývajú vodnatejšie a pri pečení sa môžu ľahšie rozpadávať.  

Aktualizovaný článok: 30.04.2025

20 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Jana Komadová

Jana Komadová

26.09.2018 19:23

Máme ich radi robím ich roky no vo fritovacom hrnci

Vaše meno:

Marta Hollá

Marta Hollá

19.12.2017 10:05

mňaaaaaaaaam som skúsila a naozaj zachutilo

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

24.07.2017 03:45

Robíme ich často, len bez petržlenu a pžítky, obyčajné solené.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

25.05.2017 15:43

Mňam, hneď by som si dala!

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

22.05.2017 17:49

táto domáca verzia chipsov vyzerá veľmi lákavo

Vaše meno:

Zuzana Kyseľová

Zuzana Kyseľová

18.05.2017 15:12

Toto určite vyskúšam ! Mňam !!! Len neviem či sa mi ich podarí nakrájať tak natenko ...

Vaše meno:

Janka

Janka

18.05.2017 09:06

skvelá pochúťka

Vaše meno:

Ludmila

Ludmila

17.05.2017 13:35

tak takto som ich ešte nerobila, určite vyskúšam, vňate mám veľmi rada a zemiaky + vňať, vynikajúca kombinácia

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.05.2017 20:46

Ja som už robila, podobné, boli super, chutné:))

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

15.05.2017 19:57

Taketo robievame vecer k filmu super :) a hlavne zdrave

Vaše meno:

Stanislava

Stanislava

10.05.2017 19:55

Mňam

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.05.2017 17:31

Určite veľmi chutné

Vaše meno:

Jarka Kontrová

Jarka Kontrová

09.05.2017 16:55

mnam mnam..robievame :-)

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

09.05.2017 12:37

Aj ja robievam, uzasna chut :)

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

08.05.2017 13:25

Mnam, toto vyzera super, vyskusame :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

08.05.2017 02:25

Jedno z veľkých pokušení :)

Vaše meno:

Lucia Belková

Lucia Belková

07.05.2017 23:35

Keď sme boli deti, tak sme jedávali len domáce :)

Vaše meno:

Alica Mareková

Alica Mareková

07.05.2017 20:16

Vyzera to zaujimavo.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

05.05.2017 10:49

výborné k pivku či vínku a určite zdravšia a chutnejšia verzia klasických chipsov...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

02.05.2017 13:30

robievam len bez petrzlsnovej vnate..... super napad ... mame radi vnatku

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.