Vegánsky losos z mrkvy? Áno! A chutí lepšie, než si myslíte

Vegánsky losos

Ak vám niekto povie, že losos sa dá nahradiť mrkvou, budete mu veriť? Alebo sa presvedčíte sami? Každopádne, dajte tomu spoň šancu. Tento jednoduchý vegánsky recept je geniálny: mrkva, trocha kreativity, morský vibe vďaka nori a na tanieri máte „lososa“, čo nevidel oceán, ale chutí božsky! 

Okrem toho, tento recept je fakt jednoduchý, super na prípravu vopred ako meal prep a neskutočne fotogenický. Instagram volá! 

To, že v Nórsku už existujú startupy, ktoré vyrábajú vegánske lososy na báze morských rias a rastlinných olejov, sa nemusíme baviť (fajn informácia). 

Ale ak máte v špajze mrkvu, viete si tento mini zázrak spraviť doma za pár drobných. Oproti skutočnému lososovi je mrkvový variant omnoho ľahšie stráviteľný, bez cholesterolu, bez toxínov z mora a s minimom kalórií.

Recept na vegánskeho lososa z mrkvy

Ingrediencie:

  • 1 veľká mrkva
  • 4 PL sójovej omáčky (alebo tamari pre bezlepkovú verziu)
  • 2-3 PL olivového oleja
  • 1 PL údenej papriky
  • 1 ČL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
  • ½ ČL morskej soli
  • 1-2 pláty nori (rozdrvené, dodajú chuť mora)
  • 1 ČL tekutého dymu (voliteľné, ale rozhodne odporúčané)

Postup na vegánsku verziu lososa:

  • Najskôr mrkvu ošúpte a pomocou škrabky ju nakrájajte na dlhé, tenké plátky - presne také, ako plátky údeného lososa.
  • Priveďte vodu do varu a hoďte tam mrkvové plátky na 5 minút. Potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode. To im dodá jemnosť a pružnosť. 
  • V miske zmiešajte sójovú omáčku, olej, ocot/citrón, údenú papriku, soľ, rozdrvené nori a prípadne tekutý dym.
  • Mrkvové plátky poukladajte do uzatvárateľnej nádoby (alebo zaváraninového pohára). Zalejte ich marinádou, uzavrite a dajte do chladničky aspoň na 5 hodín. Ale najlepšie je to po 12 hodinách.
  • Hotový „losos“ môžete použiť do bagelov s vegan smotanovým syrom, sushi roliek, šalátov, chlebíčkov alebo len tak ako rýchlu chuťovku.

Vegan losos
Instagram / @sweetycrafting

Ako servírovať vegan lososa?

  • Vegan sushi: Zrolujte spolu s avokádom a uhorkou do nori rias a máte instantnú vegánsku maki bombu.
  • Bagel ako z Brooklynu: S vegan „cream cheese“, kaparami a červenou cibuľkou. Mňam!
  • Tapas: Podávajte na mini toastoch s citrónovou kôrou a kôprom.
  • Wrapy a sendviče: Skvelý do pita chleba alebo tortilly s čerstvou zeleninou.
  • Bohatá šalátová (Buddha bowl): Môžete skombinovať quinou alebo kuskus, edamame, čerstvú uhorku, avokádo a posypať sezamom.
  • Na cestoviny alebo do studeného cestovinového šalátu: Výborne chutí najmä s krémovou vegan omáčkou na báze kešu alebo tofu. Pridajte hrášok, kôpor, cibuľku a je to!
  • Na pizzu, ale inak: Použite na upečenú pizzu s vegan smotanovým základom, kaparami, červenou cibuľou a čerstvým rukolovým šalátom.
  • Do ázijskej polievky (napr. ramen alebo miso): Pred podávaním naložte plátky do horúcej polievky s ramen rezancami, tofu a wakame riasou.

Tak čo, idete to skúsiť? Lebo váš bagel čaká. 

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @sweetycrafting

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.