Ak vám niekto povie, že losos sa dá nahradiť mrkvou, budete mu veriť? Alebo sa presvedčíte sami? Každopádne, dajte tomu spoň šancu. Tento jednoduchý vegánsky recept je geniálny: mrkva, trocha kreativity, morský vibe vďaka nori a na tanieri máte „lososa“, čo nevidel oceán, ale chutí božsky!
Okrem toho, tento recept je fakt jednoduchý, super na prípravu vopred ako meal prep a neskutočne fotogenický. Instagram volá!
To, že v Nórsku už existujú startupy, ktoré vyrábajú vegánske lososy na báze morských rias a rastlinných olejov, sa nemusíme baviť (fajn informácia).
Ale ak máte v špajze mrkvu, viete si tento mini zázrak spraviť doma za pár drobných. Oproti skutočnému lososovi je mrkvový variant omnoho ľahšie stráviteľný, bez cholesterolu, bez toxínov z mora a s minimom kalórií.
Recept na vegánskeho lososa z mrkvy
Ingrediencie:
- 1 veľká mrkva
- 4 PL sójovej omáčky (alebo tamari pre bezlepkovú verziu)
- 2-3 PL olivového oleja
- 1 PL údenej papriky
- 1 ČL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
- ½ ČL morskej soli
- 1-2 pláty nori (rozdrvené, dodajú chuť mora)
- 1 ČL tekutého dymu (voliteľné, ale rozhodne odporúčané)
Postup na vegánsku verziu lososa:
- Najskôr mrkvu ošúpte a pomocou škrabky ju nakrájajte na dlhé, tenké plátky - presne také, ako plátky údeného lososa.
- Priveďte vodu do varu a hoďte tam mrkvové plátky na 5 minút. Potom ich rýchlo schlaďte v studenej vode. To im dodá jemnosť a pružnosť.
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, olej, ocot/citrón, údenú papriku, soľ, rozdrvené nori a prípadne tekutý dym.
- Mrkvové plátky poukladajte do uzatvárateľnej nádoby (alebo zaváraninového pohára). Zalejte ich marinádou, uzavrite a dajte do chladničky aspoň na 5 hodín. Ale najlepšie je to po 12 hodinách.
- Hotový „losos“ môžete použiť do bagelov s vegan smotanovým syrom, sushi roliek, šalátov, chlebíčkov alebo len tak ako rýchlu chuťovku.
Ako servírovať vegan lososa?
- Vegan sushi: Zrolujte spolu s avokádom a uhorkou do nori rias a máte instantnú vegánsku maki bombu.
- Bagel ako z Brooklynu: S vegan „cream cheese“, kaparami a červenou cibuľkou. Mňam!
- Tapas: Podávajte na mini toastoch s citrónovou kôrou a kôprom.
- Wrapy a sendviče: Skvelý do pita chleba alebo tortilly s čerstvou zeleninou.
- Bohatá šalátová (Buddha bowl): Môžete skombinovať quinou alebo kuskus, edamame, čerstvú uhorku, avokádo a posypať sezamom.
- Na cestoviny alebo do studeného cestovinového šalátu: Výborne chutí najmä s krémovou vegan omáčkou na báze kešu alebo tofu. Pridajte hrášok, kôpor, cibuľku a je to!
- Na pizzu, ale inak: Použite na upečenú pizzu s vegan smotanovým základom, kaparami, červenou cibuľou a čerstvým rukolovým šalátom.
- Do ázijskej polievky (napr. ramen alebo miso): Pred podávaním naložte plátky do horúcej polievky s ramen rezancami, tofu a wakame riasou.
Tak čo, idete to skúsiť? Lebo váš bagel čaká.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @sweetycrafting