Sladké recepty s makom a makové koláče všeobecne bývali kedysi považované za výsostne sviatočnú záležitosť. Ak gazdinky vytiahli z komory vrecko s makom, bol to neklamný znak toho, že sa blíži svadba, krstiny, Veľká noc či Vianoce.
Dnes už naše ratolesti nad makom ohŕňajú nos, lebo pre ne sám o sebe nie je dostatočne sladký a dostatočne farebný, tie staršie ratolesti sa ho zase stránia, lebo zostáva medzi zubami a my už po ňom tiež až tak často nesiahame, lebo, čo si budeme klamať, kvalitný mak nie je úplne lacná záležitosť.
Ale stále je medzi nami mnoho gazdiniek, ktoré na mak nedajú dopustiť a používajú ho do pečenia rady a pravidelne. O blahodarných účinkoch maku na ľudské zdravie sa už toho popísalo neúrekom, preto len pripomeňme, že má pozitívny účinok na odstránenie bolestí a nervových porúch, predchádza srdcovo-cievnym ochoreniam, dokonca uvoľňuje kŕče v svaloch.
Okrem toho mak obsahuje skutočne veľa vápnika, fosforu a zinku. Nehovoriac o tom, že u nás je konzumácia maku povolená, čo rozhodne nie je samozrejmosť všade na svete. Nielen pre tieto benefity maku, ale aj preto, že je neskutočne chutný, sme si dnes pre vás pripravili lahodné makové recepty, v ktorých hrá prím práve mak. Tak, ktorý makový koláč skúsite ako prvý?
TOP sladké makové recepty:
Maková bábovka
Budete potrebovať:
- 1 hrnček celého maku
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 2 vajíčka
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček oleja
- prášok do pečiva
Postup: V miske si vymiešajte všetky suché ingrediencie, v druhej miske zase všetky mokré a napokon zmiešajte dokopy. Bábovkovú formu si vymažte maslom a vysypte múkou a cesto do nej prelejte. Rúru si predhrejte zhruba na 180 °C a pečte asi 45 minút. Hotovú bábovku posypte práškovým cukrom alebo polejte citrónovou polevou – vymiešaná šťava z citróna s práškovým cukrom.
Odporúčame: Už si skúsila prášok z červenej repy? Zisti, aké má účinky a ako ho používať
Zdroj: Depositphotos
Hrnčekový makový koláč s džemom
Budete potrebovať:
-
1 hrnček celého maku
- 3 vajíčka
- 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky (môže byť aj polohrubá)
- 1 hrnček trstinového cukru (môže byť aj obyčajný)
- 1 hrnček mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- prášok do pečiva
- ľubovoľný džem
- čokoládu (na polevu)
Postup: Poriadne si vyšľahajte cukor s vajíčkami a pridajte olej. Samostatne si zmiešajte mak s múkou, zmiešanou s práškom do pečiva. Obe zmesi dokopy zmiešajte, pridajte vlažné mlieko a vylejte na plech, vopred vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečte v predhriatej rúre na 190 °C, približne 30 minút. Hotový koláč potrite tenšou vrstvou ľubovoľného džemu a keď koláč vychladne, polejte ho roztopenou čokoládou.
TIP: Podľa tohto istého receptu si môžete upiecť aj bábovku, muffiny, prípadne cesto upiecť v okrúhlej tortovej forme.
Šťavnatý makový koláč s broskyňami
Budete potrebovať:
-
1 hrnček celého maku
- 750 ml broskyňového kompótu
- 3 vajíčka
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 1 hrnček krupicového cukru
- 1 hrnček oleja
- prášok do pečiva
- vanilkový cukor
- broskyňový džem
- čokoládu (na polevu)
Postup: V miske si dôkladne vymiešajte vajíčka, cukor, mlieko a olej. Postupne pridávajte mak, múku s práškom do pečiva a broskyne, nakrájané na menšie kúsky. Cesto vylejte do okrúhlej tortovej formy s papierom na pečenie. Vložte do predhriatej rúry a pečte na 180 °C, približne 30 minút. Po pečení natrite vrch koláča broskyňovým džemom a keď koláč vychladne, polejte ho roztopenou čokoládou (môžete, ale nemusíte).
Neprehliadni: Obľubuješ jedlá na paličke? Vyskúšaj tieto recepty na špízy!
Zdroj: Depositphotos
Citrónovo-makové muffiny
Budete potrebovať:
-
2 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 6 PL oleja
- 280 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 PL maku
- 250 ml mlieka
- kôra z 1,5 citróna
- šťava z 1 citróna
Postup: V miske si zmiešame vajcia s cukrami a pridáme olej. V druhej miske si zmiešame suché suroviny, teda múku, prášok do pečiva, soľ a mak. Sypkú zmes postupne primiešame k tekutej zmesi. Pridáme mlieko a nakoniec aj kôru a šťavu z citróna. Cestom naplníme kočíčky na muffiny a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.
Makové rožteky
Budete potrebovať:
-
300 g polohrubej múky
- 300 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 180 g rastlinného tuku
- 2 PL práškového cukru
- 1/4 ČL soli
- 2 vaječné žĺtky
- 300 ml mlieka
- tuk na vymastenie
- práškový cukor na posypanie
Suroviny na plnku:
-
300 g maku
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej kôry
- 2 ČL vanilkového cukru
- 200 ml vriaaceho mlieka
Postup: Z droždia, cukru, mlieka a múky si pripravíme kvások. Múku si preosejeme a pridáme cukor, zmäknutý tuk, žĺtok, soľ, kvások a mlieko podľa potreby. Vypracujeme polotuhé cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Hotové cesto rozdelíme na diely a každý rozvaľkáme do kruhu.
Každý kruh rozdelíme na 6 až 8 trojuholníkov. Plnku zmiešanú z vyššie uvedených surovín dáme na širšiu časť trojuholníka a smerom do stredu zatočíme, čím sformujeme rožtek. Poukladáme ich na plech a pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Aktualizované na 03. 10. 2023