Hebké kysnuté záviny s makom, tvarohom a višňami voňajú aj chutia ako detstvo.
Pripravte si ich doma podľa starého, dedinského receptu, ktorý mi prezradila vychýrená pekárka. Základom sú čerstvé suroviny, poriadne miesenie cesta a dostatok času na kysnutie. A podľa tohto receptu zvládne domáce kysnuté záviny aj kuchárka začiatočníčka!
Príprava: 50 minút + 5,5 hodiny kysnutie
Pečenie: 60 minút
Potrebujeme na 6 závinov:
Kvások:
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 balenie čerstvého droždia
- 2 lyžíc práškového cukru
Cesto:
- 2 kg múky
- 400 ml vlažného mlieka
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica octu
- 1 vajce
- 50 lyžíc oleja (5 lyžíc na jeden závin)
- 3 druhy plniek:
- Na 2 makové záviny:
- ½ l mletého maku
- 14 lyžíc práškového cukru
- 150 ml teplého mlieka na pokvapkanie plnky
Odporúčame prečítať: Sladké raňajky: 3 recepty na francúzske toasty
Na 2 višňové záviny:
- 300 ml pohár višňovej zaváraniny
- 4 lyžice práškového cukru (podľa toho, aká je zaváranina sladká)
- 4 lyžice strúhanky
Na 2 tvarohové záviny:
- ½ kg domáceho tvarohu
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- Na potretie cesta:
- 3 vajcia
Odporúčame prečítať: Cuketové jednohubky s minipárkami
Postup:
V miske si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme čerstvé droždie. Misku s kváskom zakryjeme bavlnenou utierkou a dáme kysnúť na 15 minút na teplé miesto. Do veľkej misy si nasypeme ingrediencie na prípravu cesta: múku, vajcia, soľ olej, mlieko a primiesime kvások. Cesto miesime rukou, ak je tvrdé, pridáme ešte trochu vlažnej vody. Cesto je vymiesené, keď sa nám oddeľuje od misy aj od rúk. Šikovné gazdinky odporúčajú miesenie „neodfláknuť“, pretože práve ono je základom hebučkého cesta na závine. Vymiesené cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na hodinu aj pätnásť minút. Potom cesto ešte raz poriadne premiesime a necháme kysnúť ďalšiu hodinu prikryté na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme plnky. Na dva makové záviny zmiešame zomletý mak s práškovým cukrom. Na višňovú plnku na sitku precedíme višňovú zaváraninu a v posypeme ju práškovým cukrom podľa chuti. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, vajíčko a soľ.
Vykysnuté cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku, rukami vytvarujeme pozdĺžny bochník a rozrežeme ho na 6 rovnakých častí. Z častí vytvarujeme okrúhle bochníčky, na doske zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť ešte 15 minút. Bochník rozvaľkáme a posypeme polovicou makovej plnky, pokvapkáme pol deci vlažného mlieka, môžeme pokvapkať aj lyžicou rumu. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Závin zvinieme a presunieme na plech na pečenie. Podľa rovnakého postupu si pripravíme aj druhý závin.
Tretí bochník rozvaľkáme a poukladáme naň odkvapkané a pocukrené višne a posypeme 4 lyžicami strúhanky. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Závin zvinieme a presunieme na plech na pečenie. Podľa rovnakého postupu si pripravíme aj štvrtý závin.
Piaty bochník rozvaľkáme a natrieme polovicou tvarohovej plnky. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Závin zvinieme a presunieme na plech na pečenie. Podľa rovnakého postupu si pripravíme aj šiesty závin.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi pol hodinu, potom stiahneme teplotu na 150 °C a dopekáme ešte asi pol hodiny. Po upečení záviny potrieme rukami navlhčenými vodou, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom
Moje tipy na ďalšie výborné plnky:
Jablková so škoricou - 4 veľké jablká nastrúham, zmiešam so 4 lyžicami škoricového cukru a posypem 4 lyžicami strúhanky.
Orechová s mliekom - ½ kg mletých vlašských orechov, 6 lyžíc práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 1 lyžička citrónovej kôry, 100 ml vlažného mlieka, ktorým plnku pofŕkam.
Kakaová so smotanou - 4 lyžice holandského kakaa, 1 lyžica múky, 6 lyžíc práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 250 ml sladkej smotany, ktorou plnku pofŕkam.
Recept pripravila a nastajlovala: Jana Štrbková, foto: Jana Štrbková a Martin Štrbka
Ďalšie moje recepty nájdete na www.medovemotuzy.sk