Recept: Babičkine kysnuté záviny s tromi plnkami

kysnuté záviny

Hebké kysnuté záviny s makom, tvarohom a višňami voňajú aj chutia ako detstvo. Pripravte si ich doma podľa starého, dedinského receptu, ktorý mi prezradila vychýrená pekárka. Základom sú čerstvé suroviny, poriadne miesenie cesta a dostatok času na kysnutie. A  podľa tohto receptu zvládne domáce kysnuté záviny aj kuchárka začiatočníčka!

Recept na kysnutý závin

Suroviny na kvások 

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 balenie čerstvého droždia
  • 2 lyžíc práškového cukru

 Suroviny na cesto

  • 2 kg múky
  • 400 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica octu
  • 1 vajce
  • 50 lyžíc oleja (5 lyžíc na jeden závin)

Suroviny na dva makové záviny

  • ½ l mletého maku
  • 14 lyžíc práškového cukru
  • 150 ml teplého mlieka na pokvapkanie plnky

ako pripraviť závin
Jana Štrbková, medovemotuzy.sk

Suroviny na dva višňové záviny

  • 300 ml pohár višňovej zaváraniny
  • 4 lyžice práškového cukru (podľa toho, aká je zaváranina sladká)
  • 4 lyžice strúhanky

 Suroviny na dva tvarohové záviny

  • ½ kg domáceho tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • Na potretie cesta:
  • 3 vajcia

recept na závin
Jana Štrbková, medovemotuzy.sk

Postup na kysnuté záviny

V miske si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor a  rozdrobíme čerstvé droždie. Misku s kváskom zakryjeme bavlnenou utierkou a dáme kysnúť na 15 minút na teplé miesto. Do veľkej misy si nasypeme ingrediencie na prípravu cesta: múku, vajcia, soľ olej, mlieko a primiesime kvások. 

Cesto miesime rukou, ak je tvrdé, pridáme ešte trochu vlažnej vody. Cesto je vymiesené, keď sa nám oddeľuje od misy aj od rúk. Šikovné gazdinky odporúčajú miesenie „neodfláknuť“, pretože práve ono je základom hebučkého cesta na závine. Vymiesené cesto prikryjeme bavlnenou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na hodinu aj pätnásť minút. Potom cesto ešte raz poriadne premiesime a necháme kysnúť ďalšiu hodinu prikryté na teplom mieste.

Medzitým si pripravíme plnky

  • Na dva makové záviny zmiešame zomletý mak s práškovým cukrom. 
  • Na višňovú plnku na sitku precedíme višňovú zaváraninu a v posypeme ju práškovým cukrom podľa chuti. 
  • Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, vajíčko a soľ.

Vykysnuté cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku, rukami vytvarujeme pozdĺžny bochník a rozrežeme ho na 6 rovnakých častí. Z častí vytvarujeme okrúhle bochníčky, na doske zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť ešte 15 minút. 

Bochník rozvaľkáme a posypeme polovicou makovej plnky, pokvapkáme pol deci vlažného mlieka, môžeme pokvapkať aj lyžicou rumu. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Závin zvinieme a presunieme na plech na pečenie. Podľa rovnakého postupu si pripravíme aj druhý závin.

Tretí bochník rozvaľkáme a poukladáme naň odkvapkané a pocukrené višne a posypeme 4 lyžicami strúhanky. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Závin zvinieme a presunieme na plech na pečenie. Podľa rovnakého postupu si pripravíme aj štvrtý závin.

Piaty bochník rozvaľkáme a natrieme polovicou tvarohovej plnky. Okraje necháme voľné a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Závin zvinieme a presunieme na plech na pečenie. Podľa rovnakého postupu si pripravíme aj šiesty závin.

Pečenie domácich závinov

Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi pol hodinu, potom stiahneme teplotu na 150 °C a dopekáme ešte asi pol hodiny. Po upečení kysnuté záviny potrieme rukami navlhčenými vodou, zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme vychladnúť.

kysnuté záviny
Jana Štrbková, medovemotuzy.sk

Tipy na ďalšie výborné plnky:

  • Jablková so škoricou - 4 veľké jablká nastrúham, zmiešam so 4 lyžicami škoricového cukru a posypem 4 lyžicami strúhanky.
  • Orechová s mliekom - ½ kg mletých vlašských orechov, 6 lyžíc práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 1 lyžička citrónovej kôry, 100 ml vlažného mlieka, ktorým plnku pofŕkam.
  • Kakaová so smotanou - 4 lyžice holandského kakaa, 1 lyžica múky, 6 lyžíc práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 250 ml sladkej smotany, ktorou plnku pofŕkam.

Najčastejšie chyby pri príprave domácich závinov

  • Nedostatočné miesenie cesta – ak sa cesto dobre nepremiesi, nebude po upečení nadýchané a môže byť hutné.
  • Krátke kysnutie cesta – netreba sa ponáhľať. Dlhé kysnutie zabezpečí hebkosť a vláčnosť.
  • Príliš riedka alebo príliš hustá plnka – plnka by nemala vytekať, no zároveň by mala zostať šťavnatá.
  • Príliš tenké rozvaľkanie cesta – závin sa môže potrhať alebo plnka pretiecť.
  • Zabudnutie na potretie vajíčkom – vytvorí krásnu lesklú a zlatistú kôrku.

Ako skladovať kysnuté záviny, aby zostali mäkké?

Po úplnom vychladnutí záviny zabaľte do čistej utierky alebo voskového obrúska a vložte do uzatvárateľnej nádoby. Takto si zachovajú čerstvosť aj niekoľko dní. Pre dlhšiu trvanlivosť ich možno aj zmraziť – ideálne celé alebo nakrájané na plátky. Pri rozmrazovaní nechajte prirodzene rozmraziť pri izbovej teplote a následne môžete jemne ohriať v rúre.

Tip: Ako pripraviť záviny na oslavy alebo sviatky

Záviny si môžete pripraviť deň vopred, pokojne aj viac druhov. Krásne vyzerajú servírované na doske, nakrájané na šikmé plátky a doplnené čerstvým ovocím alebo lístkami mäty. Skvelé sú aj ako výslužka pre hostí – stačí ich zabaliť do voskového papiera a previazať špagátom.  

Zdroj úvodnej fotky: Jana Štrbková, medovemotuzy.sk

Aktualizovaný článok: 29.03.2025

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

28.04.2017 14:28

mňam, najlepšie záviny na svete :-)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.03.2017 15:53

Vyzerajú fantasticky!!!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.03.2017 20:58

pečiem rada a veľa, ale z 2kg múky to je už pecka

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

29.03.2017 15:01

ja dám do makového ešte aj slivky kompot a je to výborné

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.