Recept: Domáci škvarkový závin s brusnicami

Škvarky sú lepšie než čipsy!

Nemôžem si pomôcť ale na škvarky je jednoducho zaťažená. Zdajú sa mi lepšie než zemiakové čipsy a dokážem sa nimi len tak bez chleba napchávať. Samozrejme, nič sa nemá preháňať. Lenže niekedy jednoducho bezpodmienečne treba zhrešiť. Len tak, lebo je to také mňam!

 

Škvarky, ktoré ukrýva táto dobrota som vlastnoručne vyprážala doma na záhrade a už z nich veľa nezostalo. A nie preto, že by som ich pojedla len tak bez chleba. Skončili v super netradičných receptoch. Vlastne, asi super tradičných. Lebo pochádzajú zo starej otrhanej omastenej kuchárskej knihy bez obalu, ktorú dostala podarovanú moja kamoška Honey. Závin so škvarkami? A nasladko? To sa nedá nevyskúšať a ja a celá moja rodina garantujeme, že je to voňavé, krehké, chrumkavé a vynikajúce!  

 

 

 Na závin potrebujete:

  • 250 g škvariek (najlepšie domácich)
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g jemného hnedého cukru
  • štipku citrónovej kôry

 

 Na plnku:

  • 3 až 4 jabĺčka
  • 50 g jemného hnedého cukru
  • 50 g orieškov

 

Odporúčame prečítať: Recept na neodolateľné Tvarohové pagáčiky

 

Domáci škvarkový závin s brusnicami

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Zomleté alebo rozmixované škvarky pomiešame s múkou, vajcami, cukrom a so štipkou citrónovej kôry. Cesto je veľmi sypké a krehké, takže ho treba schovať na polhodinu do chladničky a aj potom pri vaľkaní treba ešte trochu podsypávať múku, lebo to ide ťažšie (kamoška Honey odporúča vaľkať cesto medzi dvoma listami papiera na pečenie). Na plnku nakrájame jabĺčka, zmiešame ich s cukrom a rozdelíme na rozvaľkaný plát cesta. Posypeme odkvapkanými brusnicami, nasekanými orieškami a opatrne zvinieme do závinu. Okraje dobre popritláčame, závin prenesieme najlepšie aj s papierom na pečenie na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a podľa chuti zasypeme práškovým cukrom.

 

Škvarky v ceste samozrejme cítiť a je to netradične lahodná kombinácia v spojení s jabĺčkami, brusnicami a aj cukrom. Pripravte si tento labužnícky skvost!

 

 

Závin upiekla a nastajlovala kamoška Honey. 

Odfotila: Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

medové motúzy nočný blog

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Julius Nagy

Julius Nagy

08.03.2017 07:53

zaujímavá kombinácia

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

08.03.2017 19:36

Mňam, dala by som si,mám rada takéto záviny.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.03.2017 21:20

neviem si tú chuť predstaviť, ale môže byť zaujímavá

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.03.2017 22:06

zvláštna kombinácia

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.03.2017 13:13

Už som piekla kadečo no škarkový závin a brusnice zvláštna kombinácia určite vyskúšam

Vaše meno:

Majka F.

Majka F.

13.03.2017 08:25

robíme škvarkové pagáčiky na sladko so slivkovým lekvárom, vyskúšame aj tento závin

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

18.03.2024 16:56

Rada skúšam nové recepty

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.