Čerstvé oškvarky patria medzi zabíjačkové hody, na ktorých si vždy pochutnávajú malí aj veľkí.
Takéto čerstvé škvarky sú lahodné len tak samostatne s chlebíkom, alebo v pagáčikoch, či čerstvej pomazánke.
Dnes si môžete s nami pripraviť jednoduchú nátierku s tradičným receptom našich starých mám.
Na škvarkovú nátierku potrebujete:
- 300 až 400 g škvariek
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 1 menšiu cibuľu
- 1 strúčik cesnaku (môžeme aj vynechať)
- asi 100 až 150 g scedeného zaváraného leča
- podľa chuti aj trochu feferónky alebo štipľavej mletej papriky (môžeme vynechať)
Odporúčame prečítať: Palacinky z pohánkovej múky
Postup:
V mixéri rozmixujeme škvarky, nasekané uvarené vajcia, nasekanú cibuľu, cesnak, pridáme lečo a podľa chuti aj feferónku. Komu sa žiada, môže ešte dosoliť. Nátierka je skvelá na pečivo, hrianky, čerstvý chlebík, ale aj na slané krekry či arabský chleba. Dokonca ani domáca zemiaková lokša takým obložením nepohrdne!
Tajomstvo medových motúzov: Zavárané lečo, dodá nátierke veľmi príjemnú kyslastú dochuť. Práve preto je medzi našimi kamarátmi na každej párty tým najväčším hitom a vždy sa minie ako prvá :)
Nátierku pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková.
Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk