Čerstvé oškvarky patria medzi zabíjačkové hody, na ktorých si vždy pochutnávajú malí aj veľkí.
Takéto čerstvé škvarky sú lahodné len tak samostatne s chlebíkom, alebo v pagáčikoch, či čerstvej pomazánke.
Dnes si môžete s nami pripraviť jednoduchú nátierku s tradičným receptom našich starých mám.
Na škvarkovú nátierku potrebujete:
- 300 až 400 g škvariek
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 1 menšiu cibuľu
- 1 strúčik cesnaku (môžeme aj vynechať)
- asi 100 až 150 g scedeného zaváraného leča
- podľa chuti aj trochu feferónky alebo štipľavej mletej papriky (môžeme vynechať)
Odporúčame prečítať: Palacinky z pohánkovej múky
Postup:
V mixéri rozmixujeme škvarky, nasekané uvarené vajcia, nasekanú cibuľu, cesnak, pridáme lečo a podľa chuti aj feferónku. Komu sa žiada, môže ešte dosoliť. Nátierka je skvelá na pečivo, hrianky, čerstvý chlebík, ale aj na slané krekry či arabský chleba. Dokonca ani domáca zemiaková lokša takým obložením nepohrdne!
Tajomstvo medových motúzov: Zavárané lečo, dodá nátierke veľmi príjemnú kyslastú dochuť. Práve preto je medzi našimi kamarátmi na každej párty tým najväčším hitom a vždy sa minie ako prvá :)
Nátierku pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková.
Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
14 komentárov
Daniela Revayová
14.03.2017 17:51Robime podobne, ale so surovymi vajickami a zavarame si ju do zasoby :-)
Iveta Moravčíková
10.03.2017 20:41kedysi sme ju robievali a bola perfektná
Ľubica Šťastná
10.03.2017 20:37Kedysi sme robievali, no časom akosi vymizla z nášho stola. Ďakujem za pripomenutie, čas vrátiť sa k starým dobrým zvykom!
Mária Chromíková
10.03.2017 19:44čerstvé ešte teplé oškvarky biely chlieb a dobrá domáca kyslá kapusta
to je skutočne pochúťka.
tofica
10.03.2017 17:25Jeeej super mňam.. Dobrý recept .. Urobím si niekedy túto fajnotku ..
Mária Maxianová
10.03.2017 16:47že vraj hit? u nás stará dobrá klasika
Lucia Valková
10.03.2017 13:15Klasika,vždy má úspech.
Daniela Bieliková
10.03.2017 11:41táto nátierka je vynikajúca, overená, mama nám ju robila vždy keď bola zabíjačka, z čerstvých škvariek je najlepšia - voňavá, mňam
Monika Filípková
10.03.2017 10:07U nás sa vždy po nej ako keby zapráši. :D Robievam ju často, ale nedávam do nej lečo, naopak pridávam trocha plnotučnej horčice. No niekedy ju vyskúšam už aj s lečom.
Lucia Kobíková
10.03.2017 09:25Milujem škvarkovú nátierku :)
Patrícia Debnárová
10.03.2017 08:30Škvarková je moja najobľúbenejšia :)
Soňa Kelemenová
10.03.2017 07:36minule ste dali recept na domáci oškvarkový závin.... teraz škvarkovú nátierku... máme ju všetci veľmi radi.... ale nad čerstvo vypečené škvarky nemá ani nátierka.... mnam
Alena Cabakova
10.03.2017 16:51Súhlasíme, čerstvé domáce škrarky sú pochúťka... No ak náhodou nejaké zostanú, budeme sa tešiť, ak vyskúšate naše recepty :) A napíšete nám ako vám chutili... :)
Soňa Krátka
10.03.2017 07:30už ako deťom nám ju mama robievala...
Jana Komadová
09.03.2017 15:05Škvarkovú pomazánku pobievam už roky máme ju radi celá rodina