Zdravé recepty - Mini makové záviny

Z maku si už od nepamäti v slovenských kuchyniach pripravujeme rôzne sladučké maškrty.

 

Či už to boli jednoduché no chutné makové šúlance a rezance, jablkovo-maková štrúdla od babičky, pri ktorej vôni sa nám hneď začali zbiehať slinky, alebo tradičné makové záviny. A práve preto si dnes spoločne napečieme niečo chutné makové... smiley

 

 

 

Suroviny na prípravu Mini makových závinov:


Kvások

  • 1 PL trstinového cukru
  • ½ kocky droždia
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • štipka múky

Cesto

  • 200 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 100 g múka pšeničná hladká
  • + múka pšeničná hladká podľa potreby
  • 2 PL trstinového cukru
  • 40 ml rastlinného oleja
  • ½ ČL soli

Plnka

  • podľa potreby mak mletý
  • podľa chuti trstinový cukor
  • podľa potreby mlieko rastlinné
  • + na potretie rastlinné mlieko

 


Čas prípravy: 20 minút príprava
Čas pečenia: 25 minút na 180 °C

 

Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops

 

pečieme z maku

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy mini makových závinov:

 

1. Pripravíme si kvások, v teplom mlieku rozdrobíme droždie pridáme cukor, premiešame a zaprášime trochou múky. Kvások necháme vzísť na teplom mieste (cca 10 min.).

 

2. Pripravíme si suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame, prilejeme olej a hotový kvások a vymiesime cesto. V prípade potreby prisypeme múku, ak by bolo cesto príliš lepivé.

 

Odporúčame vyskúšať: Napečené s láskou 2 (recenzia)

recept na makový závin

Zdroj: Janka Pačeková

3. Cesto prikryjeme utierkou, môžeme taktiež utierku podložiť zospodu misky a odložíme na teplé miesto, aby cesto vykyslo.

 

4. Pripravíme si plnku z uvedených surovín. V hrnci zmiešame mletý mak, cukor a mlieko a krátko povaríme, kým sa mlieko trochu vpije. Plnku necháme vychladnúť. Presné pomery surovín na plnku neudávam, vždy ich odhadnem akosi odoka. Cukor pridávajte podľa chuti, ja dávam okolo 2 PL.

 

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse

 

 

5. Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú makovú plnku a cesto zavinieme. Nakoniec cesto už len rozkrájame na rovnomerne veľké kusy a preložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

 

6. Záviny necháme ešte trochu podkysnúť na plechu, potom už len povrch potrieme rastlinným mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 25 minút.

 

7. Záviny po upečení preložíme z plechu na mriežku aby vychladli.

 

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Brownies z červenej repy

Recept na Mini makové záviny

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať:   Tatarák na viacero spôsobov

                                      Ryby na jedálničku

 

Prajeme dobrú chuť laugh

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

7 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.11.2014 12:44

mňam mám veľmi rada makové koláče

Vaše meno:

Mária Michalíková

Mária Michalíková

29.11.2014 14:46

makové máme radi aj u nás, vyskúšam

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

30.11.2014 00:22

jaaj mak mám veľmi rada

Vaše meno:

marcela harnosova

marcela harnosova

05.12.2014 20:18

dala by som si jeden ku kave

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2014 20:24

makovú štrúdlu miluje celá rodina robievam skoro každú sobotu

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

21.01.2015 20:00

výborné a s bielým makom je to ešte chutnejšie ;)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:26

co je makove,to je dobre a zdrave

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE