Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné

Sme zvyknutí, že sa štrúdľa pripravuje skôr na sladký spôsob. Najčastejšie tak pripravujeme jablkovú štrúdľu, no neodolateľná je aj makovo-višňová štrúdľa, ktorá stojí za hriech. Čo tak objaviť nové chute a rozmanitosť našej kuchyne? Vyskúšajte štrúdľu pripravenú na slaný spôsob so špenátom a kozím syrom. Teda s extra dávkou syra. Uvidíte, že aj táto vám bude chutiť.

Prečo práve špenát? Síce ho mnohí nemusia, no obsahuje zelené farbivo chlorofyl, ktoré je aktuálne veľkým hitom. Influenceri si tekutý chlorofyl začali pridávať do jedál a nápojov, no špenát má v tomto navrch, pretože sa v ňom vyskytuje prirodzene. Obsahuje tiež vlákninu, niektoré vitamíny a minerály, ako je železo, draslík, mangán, zinok a mnohé ďalšie. Síce je špenát zdravý a zdraviu prospešný, netreba ho konzumovať vo veľkom množstve a príliš často. Nachádza sa v ňom veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika v črevách.

štrúdľa so špenátom

Zdroj: Shutterstock®

Na špenátovú štrúdľu potrebujeme:

  • 4 plátky štrúdľového cesta
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú cibuľu
  • ½ póru
  • 100 g kozieho syra
  • 150 g tvrdého syra
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky oregana
  • 2 lyžice nasekaného kôpru
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • soľ a čierne korenie

Očistíme a nasekáme nadrobno červenú cibuľku, ktorú si opražíme na vopred rozohriatom oleji. Keď bude cibuľa opečená do sklovitá, pridáme na kolieska nakrájaný pór a dusíme, kým nebude mäkký. Na záver pridáme pretlačený cesnak, necháme ho trochu rozvoniať a odstavíme.

Do misky si vysypeme nakrájaný špenát, pridáme podusený pór, nasekaný kôpor a ostatné druhy korenia. Všetko pridávame postupne a s mierou – lepšie je na záver ešte dochutiť, ako pridať veľa korenia hneď na začiatok. Do zmesi pridáme na kocky nakrájaný kozí syr a postrúhaný tvrdý syr.

Pustime sa do prípravy štrúdle. Jeden plat štrúdľového cesta potrieme olivovým olejom a prekryjeme ho ďalším plátom štrúdľového cesta. Rovnomerne rozotrieme polovicu pripravenej špenátovej plnky a zvinieme do rolády. Rovnako pripravíme aj druhú roládu a obe preložíme na olejom vymastený plech. Vrch štrúdle môžete potrieť troškou olivového oleja a dáme ju do rúry. Štrúdľu pečieme približne 30 minút pri teplote 180 °C.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

22.09.2021 11:27

u nás chutí štrúdla iba na sladko, ale palacinky zase robievam na slano

Vaše meno:

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

22.09.2021 12:19

Včera som robila jablkovú štrúdlu nabudúce vyskúšam tento recept doma mám špenát a nevedela som čo s ním tak už viem :D

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

22.09.2021 16:44

No..vyzerá veľmi dobre...páči sa mi tento recept

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.09.2021 05:01

Takúto slanú verziu som ešte neskúšala, vďaka za tip!

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

23.09.2021 14:36

Rád varím určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

28.09.2021 20:57

asi vymením kozí sýr za iný .

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

30.09.2021 15:28

takýto recept som jedla prvý krát v Anglicku a bolo to veľmi chutné aj s lososm.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.