Recept: Ražný kváskový chlieb s pivom

Pečenie s kváskom nie je až taká veľká veda, ako si mnohí myslia, preto si pre seba viete pripraviť kvalitný chlieb alebo pečivo bez absolvovania viacročného štúdia.

 

Vypestujte si kvások a hor sa do prípravy domáceho chlebíka.

 

Vyskúšajte tento netradičný recept na ražný kváskový chlieb s pivom.

 

 

 

Na rozkvas budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu kvásku (z chladničky)
  • 125 g ražnej celozrnnej múky
  • 125 g vlažnej vody


Z týchto surovín zamiešajte cestíčko a nechajte ho 8 – 12 hodín kvasiť. V týchto horúčavách mi kvasenie trvalo 5 hodín. Cestíčko prekryte fóliou vo vyššej nádobe a nechajte ho na kuchynskej linke. Keď zdvojnásobilo svoj objem, môžete urobiť skúšku kvásku tak, že do studenej vody v pohári dáte pol čajovej lyžičky rozkvasu. Ak vám ostane plávať, je už hotový a môžete urobiť cesto.

 

Pozri aj: Recept: Makovo-egrešový koláč bez lepku

kvaskový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na cesto:

  • 500 ml čierneho piva (alebo vody)
  • 375 g ražnej celozrnnej múky
  • 250 g ovsených (ražných) vločiek
  • 1 polievková lyžica medu
  • 15 g soli
  • 50 g semienok (slnečnicových, tekvicových, sezamu – podľa chuti)
  • formu (26 cm) a maslo na vymazanie
  • semienka na posypanie (ja nedávam)

 

Do 250 g rozkvasu pridajte pivo, med a vločky a premiešajte. Potom prisypte múku, soľ a semienka a spracujte cesto. Cesto je lepivé, ak je veľmi tuhé, pridajte 50 ml vody. Cesto len premiešajte, aby boli suroviny spojené, nesnažte sa vypracovávať ako pri kysnutom ceste. Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Do formy preložte cesto, lyžicou zarovnajte povrch a posypte semienkami.


Cesto je asi 1,5 – 2 cm od okraju formy. Takto pripravenú formu dajte do vypnutej rúry a nechajte kysnúť asi 4 hodiny. Cesto zväčší svoj objem, bude asi 1 cm nad okrajom a mierne popraská jeho povrch. Formu vyložte z rúry, predhrejte ju na 250°C, povrch cesta oroste studenou vodou a dajte na 10 minút do rozohriatej rúry. Potom znížte teplotu na 200°C a pečte ďalších 45 minút. Vyberte chlebík z formy a vložte ho ešte na 10 minút do rúry dopiecť. Potom ho vyberte a nechajte na mriežke chladiť 20 minút, následne ho prikryte čistou utierkou a nechajte vychladiť, najlepšie cez noc. Nekrájajte ražný chlieb teplý, musí byť riadne vychladnutý.

 

Odporúčame: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy

11 komentárov
Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

11.08.2017 08:15

mne sa zatial ešte ani jeden domácky vyrobený chlebík nepodaril... naštastie v našom meste je dostatočný výber chlebíkov, takže ja radšej už neexperimentujem...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

11.08.2017 09:03

mám rada zdravé domáce chlebíky

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

11.08.2017 10:41

zdravý chlebík je super, tento vyzerá výborne, možno vyskúšam...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.08.2017 18:31

musím vyskúšať, ešte som nepiekla s kváskom

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.08.2017 18:33

musím vyskúšať, ešte som nepiekla s kváskom

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

11.08.2017 18:33

musím vyskúšať, ešte som nepiekla s kváskom

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

12.08.2017 16:32

Domáci chlebík pečieme pravidelne, ale kváskový sme ešte neskúšali...najskôr budem musieť vygoogliť, ako vypestovať kvások..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.08.2017 08:21

kváskový som zatiaľ neskúšala, len som o ňom počula, vďaka za recept

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

13.08.2017 16:40

raz sa snaď odhodlám upiecť takýto chlebík doma

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:26

mňam, zdravý chlebík

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

04.09.2017 00:26

Kváskový som ešte nerobil, ale to pivo by som si dal :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE