Neviete, aký dezert pripraviť pre návštevu alebo na nejakú príležitosť v tomto teple? Určite nejaký osviežujúci a šťavnatý! Práve na taký koláčik pre vás máme recept. Vyskúšajte pudingovo-tvarohový koláč s malinami a čučoriedkami.
Je to trojvrstvový koláč, ktorý má korpus, ľahkú pudingovo-tvarohovú náplň a na vrchu osviežujúce kyslé maliny a čučoriedky.
Čerstvé maliny a zároveň osviežujúce maliny + pudingová plnka perfektne dotvorí svieži tvarohovo-šľahačkový koláč, použiť do plnky však môžete aj mrazené maliny. Tento svieži dezert - malinový tvarohový koláč a k tomu jemný vanilkový puding vyčaruje úsmev na tvári všetkým členom vašej rodiny.
Môžete použiť aj iné ovocie, napríklad jahody, lesnú zmes či ríbezle podľa toho, čo máte radi alebo čo aktuálne máte doma. Môžem vám však zaručiť, že tento malinový chutil naozaj výborne. S kopčekom vanilkovej zmrzliny to bude veľmi chutný dezert ako stvorený na letné obdobie.
Na svieži pudingovo-tvarohový koláč s malinami budeme potrebovať:
KORPUS
- 360 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- 160 g masla
- 120 g trstinového cukru
- citrónovú kôru (ako náhrada sa dá použiť citrónový cukor) – asi 2 ČL
- šťavu z ½ citróna
PLNKA
- 1 a ½ balíčka vanilkového pudingu
- 450 ml mlieka
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 PL kryštálového cukru
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL medu
+ čerstvé alebo mrazené ovocie (maliny, čučoriedky, iné lesné ovocie)
Recept na svieži koláč s malinami - svieži tvarohový koláč
1. Vo veľkej mise zmiešame všetky ingrediencie na korpus a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležať v chladničke aspoň dve hodiny. Zatiaľ pripravíme náplň. V mlieku uvaríme puding s vanilkovým a klasickým cukrom. Keďže použijeme oveľa menej mlieka než zvyčajne pri takomto množstve pudingu, bude veľmi hustý. Necháme ho vychladnúť, ale priebežne premiešavame, aby sa na ňom netvorila šupka.
2. Keď je už dostatočne vychladnutý (nemusí však byť úplne studený), pridáme doň tvaroh, vanilkový extrakt a med. Množstvo medu môžete upraviť podľa vašej chuti. Tvaroh s pudingom dobre premiešame, aby vznikol hladký krém. Ten dáme tiež vychladiť do chladničky.
Odporúčame prečítať: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru
3. Odležané cesto rozdelíme na menšie časti a rukami ho natlačíme do koláčovej formy (28 cm). Keďže je to maslové cesto, formu už netreba vymazávať ďalším tukom. Cesta je pomerne dosť, takže pokiaľ preferujete skôr tenší korpus, nemusíte ho použiť celé. Prípadne zvoľte tortovú formu a vytvorte vyššie okraje.
Odporúčame prečítať: Recept na čučoriedkové mini cheesecakes
4. Na cesto rozotrieme pudingovo-tvarohový krém a na vrch poukladáme ovocie. Ja som zvolila maliny a čučoriedky, kyslé ovocie so sladkým tvarohom je výborná kombinácia. Môžete použiť čerstvé, ale aj mrazené ovocie. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť, a potom dáme stuhnúť do chladničky najmenej na tri hodiny.
Odporúčame prečítať: Recept: Medová torta s tvarohom a malinami
Tento koláčik je svieži letný dezert, ktorý si môžete vychutnať aj s kopčekom zmrzliny. Jeho príprava je síce trošku zdĺhavejšia, no výsledok stojí za to.
Prajem vám dobrú chuť!
Aktualizované na 06.06.2024
Aktualizovaný článok: 06.06.2024