Maliny, ktorých zber sa pomaly rozbieha, sú obľúbeným ovocím mnohých z nás. Toto typicky letné ovocie je však nielen nesmierne chutné, ale hlavne zdravé a prospešné pre náš organizmus. Obsahujú mnohé dôležité látky, vrátane ochranných antioxidantov. Rovnako majú blahodarný vplyv napríklad na tráviaci systém či dokonca pokožku tela. V nasledujúcom článku sa na liečivé vlastnosti lahodných malín pozrieme bližšie. Povieme si, prečo jesť maliny pravidelne a ako ovplyvňujú naše zdravie.
Zdravotné účinky malín
Ak sa pýtate, ako maliny pomáhajú telu, tak dnes ste tu u nás na správnom mieste! Antioxidanty v malinách majú protizápalové účinky - maliny zmierňujú zápal, maliny pomáhajú pri chudnutí, maliny zlepšujú stav pokožky, maliny majú protirakovinové účinky, maliny majú antimikrobiálne účinky - a to sú všetky dôvody aj k tomu, prečo by mali aj deti jesť maliny!
Maliny a antioxidanty = maliny a zdravie
Maliny, ktorých zber sa pomaly rozbieha, sú obľúbeným ovocím mnohých z nás. Toto typicky letné ovocie je však nielen nesmierne chutné, ale hlavne zdravé a prospešné pre náš organizmus. Obsahujú mnohé dôležité látky, vrátane ochranných antioxidantov. Rovnako majú blahodarný vplyv napríklad na tráviaci systém či dokonca pokožku tela. V nasledujúcom článku sa na liečivé vlastnosti lahodných malín pozrieme bližšie. Povieme si, prečo sa ich oplatí jesť pravidelne a ako ovplyvňujú naše zdravie.
1. Prečo jesť maliny? Sú plné vitamínov a účinky malín pre zdravie si zamilujete!
Maliny sú v prvom rade zdrojom mnohých dôležitých látok, ktorých deficit sa môže negatívne podpísať na našom zdraví.
Skrývajú sa v nich vitamíny C, E aj K a rovnako mnohé z vitamínov skupiny B, napríklad riboflavín, kyselina listová a pantoténová či tiamín.
Z minerálnych látok a stopových prvkov sú bohaté najmä na draslík, horčík, vápnik či fosfor. Okrem toho sú dokonca v malom množstve i zdrojom dôležitých nenasýtených mastných kyselín.
Pozri aj: Yerba maté – kofeín v inom podaní: Na zvýšenie koncentrácie aj spaľovanie tukov?
2. Maliny na zdravie a maliny proti rakovine
Maliny, podobne ako aj ďalšie druhy bobuľového ovocia, sú tiež perfektným zdrojom antioxidantov. Ide o prirodzene sa vyskytujúce obranné látky. Antioxidanty majú schopnosť v organizme neutralizovať voľné radikály.
Tieto látky napomáhajú chrániť bunky pred poškodením zo strany spomínaných radikálov. Takéto poškodzovanie môže viesť k mutáciám aj aktivácii rakovinových buniek.
Značný výskyt voľných radikálov v tele zvyšuje riziko vzniku mnohých ochorení, a to vrátane mnohých druhov rakoviny. Medzi prirodzené látky s antioxidačnými účinkami radíme napríklad aj spomínané vitamíny C a E.
3. Maliny a cukor - majú menej cukru ako iné ovocie
Ovocie je síce veľmi zdravé a chutné, no mnohé druhy obsahujú zároveň veľa cukru, preto ich treba konzumovať s rozumom.
Sladučké maliny však radíme medzi ovocie s najnižším obsahom cukru, a to spolu s brusnicami či černicami. Bez obáv si teda na nich môžete pochutnávať aj pri rôznych redukčných diétach.
Dokonca sú vítanou súčasťou stravy aj u jedincov trpiacich cukrovkou. Maliny majú nízky glykemický index a pozitívne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi.
4. Maliny sú zdravé! Maliny plné vitamínov sa starajú aj o oči, pokožku, vlasy aj nechty
Toto chutné bobuľovité ovocie sa vďaka svojmu zloženiu plnému cenných látok stará aj dobrý stav očí.
Maliny predstavujú skvelú formu prevencie pred vznikom rozličných problémov s očami. Okrem toho podporujú zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Do jedálnička ich zaraďte, ak vás neustále trápia nejaké kožné choroby.
To však ani zďaleka nie je všetko. Tieto chutné sýtoružové bobule podporujú krvotvorbu, znižujú vysoký krvný tlak, pôsobia antisepticky a zlepšujú obranyschopnosť tela.
5. Maliny a vláknina - maliny podporujú trávenie
Maliny sú približne z 80 percent tvorené len vodou. Okrem toho obsahujú malé množstvo sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Pomerne bohaté sú však na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev.
Maliny zaraďte do jedálnička v prípade, keď potrebujete podporiť správnu funkciu trávenia a pravidelné vyprázdňovanie. Dokonca prispievajú k dobrej funkcii metabolizmu.
O to viac sú vítanou súčasťou stravy aj u jedincov, ktorí sa snažia redukovať svoju hmotnosť. Okrem toho taktiež napomáhajú z tela odvádzať nadbytočnú vodu.
Odporúčame: Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!
Aktualizované na 02.06.2024
Aktualizovaný článok: 02.06.2024