Bagle sú tradičné pečivo s pôvodom v židovskej kuchyni, ktoré sa preslávilo najmä v Poľsku a neskôr v USA, kde si získalo obrovskú popularitu. Typické sú svojím guľatým tvarom s otvorom uprostred, jemne chrumkavou kôrkou a mäkkým vnútrom.
Zaujímavosťou je, že bagle sa pred pečením krátko varia vo vode, čo im dodáva ich charakteristickú konzistenciu a chuť. Dnes sú obľúbenou súčasťou raňajok či brunchu, plnia sa na sladko aj na slano a dajú sa kombinovať s nespočetným množstvom surovín.
Na Slovensku si ich čoraz častejšie pripravujeme aj doma – a dôkazom je aj moderátorka Miriam Kalisová, ktorá sa podelila o svoj recept na voňavé sezamové bagle. Vďaka nemu si môžeme dopriať kvalitné, poctivé pečivo bez zbytočných prísad priamo z našej rúry.
Je to recept, ktorý zvládne každý, a výsledok vás určite očarí – či už bagle naservírujete s lososom, syrom alebo len s maslom a medom.
Recept na sezamové bagle podľa Miriam Kalisovej
Ak máte radi čerstvé a voňavé pečivo, určite si obľúbite aj domáce sezamové bagle. Ich príprava je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať, a výsledok stojí za to – chrumkavá kôrka, mäkký stred a sezamová chuť, ktorá ich posúva na úplne inú úroveň. Tento recept si viete pripraviť doma kedykoľvek a poteší celú rodinu, či už na raňajky, brunch alebo ako základ chutných sendvičov.
Ingrediencie na sezamové bagle:
- 200 ml vody
- 8 g čerstvého droždia
- 8 g soli
- 10 g trstinovej melasy
- 390 g pizza múky
- sezam na posypanie
Postup prípravy
Najskôr si vymiesime cesto pomocou háku – pár minút necháme pracovať kuchynský robot, aby sme poriadne rozvinuli lepok. Potom cesto necháme podkysnúť približne 20 až 30 minút.
Keď je pripravené, rozdelíme ho na rovnaké bochníky s váhou okolo 120 g, čo nám vyjde na päť kusov. Každý z nich vytvarujeme do tvaru baglu podľa ukážky vo videu. Takto pripravené necháme ešte asi hodinu kysnúť, kým nezväčšia svoj objem na dvojnásobok.
Následne bagle vložíme do vriacej vody so sódou bikarbónou a povaríme ich z každej strany asi 30 sekúnd. Preložíme ich na plech, posypeme sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C približne 20 až 25 minút. A hotovo – voňavé domáce bagle sú pripravené na ochutnanie!
instagram.com/miriam.kalisovaTipy na podávanie domácich baglov
Čerstvo upečené bagle sú skvelým základom pre nespočetné kombinácie chutí. Môžeme ich podávať na slano aj na sladko, ako rýchle raňajky, sýty brunch alebo originálnu večeru. Fantázii sa medze nekladú, preto prinášame niekoľko chutných nápadov:
plnené krémovým syrom, údeným lososom a čerstvou pažítkou,
s avokádovým krémom, rajčinami a volským okom,
ako sladká verzia s mascarpone a čerstvými jahodami,
v podobe sendviča s grilovaným kuracím mäsom a zeleninou,
ako vegetariánsky variant s hummusom a pečenou zeleninou,
s maslom a medom na jednoduchý, no lahodný spôsob.
Bagle, ktoré si zamilujeme
Domáce bagle nie sú len chutným pečivom, ale aj zážitkom z prípravy, pri ktorom si môžeme oddýchnuť a potešiť celú rodinu. Vonia celý dom, stôl sa zaplní dobrotami a my máme dobrý pocit, že sme vytvorili niečo vlastnými rukami. Ak im dáme šancu, bagle sa rýchlo stanú stálicou nášho domáceho pečenia – a zakaždým ich môžeme podávať inak, presne podľa našej chuti.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova