Recept na sendvič 3x inak: Toto je ideálny obed do práce!

Sendvič na obed

Obed v práci najčastejšie riešime tak, že sa jednoducho vyberieme do najbližšej reštaurácie, ktorá denne pripravuje takzvané menučka. Obed tak máme za pár eur bez námahy, čo nám nesmierne vyhovuje. 

Pravidelné stravovanie v reštaurácii má svoje výhody, ale aj nevýhody, a preto je rozumné si z času na čas pripraviť obed do práce doma a priniesť si ho so sebou do kancelárie. Ideálnym obedom do práce je napríklad taký sendvič, ktorý milujú najmä Američania, no môže mať aj zdravú podobu. My vám prinášame recept na sendvič v troch rôznych prevedeniach!

Reklama

Návod na dokonalý sendvič

Predtým, než sa vrhneme na sendvičové delikatesy, povedzme si, aké je tajomstvo dokonalého sendviča. Podľa šéfkuchárov je základom kvalitný chlieb. Áno, ak ste si mysleli, že sendvič musí byť pripravený z toastového chleba, ste na omyle. Použiť môžete aj domáci kváskový chlieb alebo iný, je to len na vás. 

Dobrý sendvič by mal ďalej mať kyslý prvok a pohrať by ste sa mali aj s omáčkami, ktoré ho nepochybne osviežia. Pamätajte, že v sendvičoch sú vítané kontrastné chute a vašou najlepšou priateľkou je pri ich tvorbe vaša špajza. Rôzne zaváraniny a potraviny v konzervách sa do sendvičov hodia naozaj dokonale! 

Recept na sendvič 3x inak

Caprese sendvič

Ak obľubujete ľahké recepty s mozzarellou, určite vám je veľmi dobre známy šalát Caprese. Ak ho premeníte na sendvič, dostanete sýtejšiu verziu, ktorá postačí ako dokonalý pracovný obed. Skúste Caprese sendvič podľa Oh, Sweet Basil.

Ingrediencie na panini:

  • chlieb
  • mozzarella
  • kolieska paradajok
  • bazalka
  • rukola
  • pesto
  • maslo

Ingrediencie na balsamicovú polevu:

  • 250 ml balsamicového octu
  • 1 lyžičku medu
Reklama

Postup prípravy:

  1. Balsamicový ocot a med dáme do hrnca a varíme na miernom ohni, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Poleva nesmie vrieť, len ľahko bublať. Zredukovanú polevu odstavíme z ohňa a necháme ju vychladnúť.
  2. Na každú stranu chleba natrieme pesto. Na jednu stranu chleba navrstvíme niekoľko lístkov bazalky, trocha rukoly a mozarelly. Osolíme a okoreníme.
  3. Následne pokvapkáme polevou a prikryjeme druhým chlebíkom. 
  4. Rozohrejeme si grilovaciu panvicu, chlebík z oboch strán potrieme maslom a grilujeme dozlatista, tiež z oboch strán. Podávame teplé.

caprese sendvič
ohsweetbasil.com

Sendvič s cícerom a kôprom

Ďalší zdravý sendvič plný proteínov aj vlákniny si pripravíme podľa Evergreen Kitchen. V hlavnej úlohe bude cícer, citrón a ak vás zaujíma ako využiť kôpor okrem kôprovky, tak to bude práve v tomto skvelom recepte.

Ingrediencie:

  • 1 konzerva cíceru (zliateho z nálevu a umytého pod vodou)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 lyžice hummusu
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1,5 lyžičky Dijónskej horčice
  • 2 stonky zeleru narezaného na malé kúsky
  • 1 lyžica čerstvého kôpru posekaného nadrobno
  • 2 lyžičky petržlenovej vňatky posekanej nadrobno
  • 1 jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno
  • soľ a korenie na dochutenie
  • chlieb
  • šalátové listy
  • majonéza (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. V miske si zmiešame cícer, olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu a hummus. Ingrediencie šľaháme pomocou vidličky, kým nám nevznikne krémová hmota.
  2. Pridáme zeler, petržlenovú vňať, kôpor, cibuľku, soľ a korenie podľa chuti.
  3. Na obe strany chlebíka si natrieme trocha majonézy, pridáme cícerovú zmes a na vrch položíme šalátový list. Prikryjeme druhým chlebíkom a podávame.

vajíčkový sendvič
pinterest.com/evergreenkitchen

Kurací karí sendvič

Chuť Indie môžete preniesť aj do lahodného sendviča. V hlavnej úlohe bude teda famózne karí korenie, ktoré sa nachádza v známej indickej omáčke. Upozorňujeme, že na tomto recepte na kurací karí sendvič podľa Simply Delicious si konečne pochutnajú aj mäsožravci. 

Ingrediencie na mäso:

  • 4 kuracie prsia
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica omáčky Garam Masala
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli

Ingrediencie na šalát:

  • 90 g postrúhaného fenikla
  • 150 g postrúhanej kapusty
  • 50 g červenej cibuľky narezanej na tenké prúžky
  • 2 lyžice jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1 lyžica majonézy
  • 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ a korenie na dochutenie
  • posekaný koriander (voliteľné)

Ingrediencie na podávanie:

  • chlieb
  • majonéza a koriander (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Z kuracích pŕs si urobíme tenšie filety, dáme ich do uzatváracieho plastového vrecka spolu so všetkými ingredienciami na mäso. Poriadne premiešame a mäso necháme v chladničke marinovať 24 hodín.
  2. Namarinované mäso si opečieme na panvici dozlatista, asi 3 minúty z každej strany. Následne ho necháme chvíľu odpočinúť.
  3. Do misy si dáme postrúhaný alebo najemno narezaný fenikel spolu s kapustou a koriandrom. Premiešame. V ďalšej miske si zmiešame jogurt, majonézu, citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Zmesou prelejeme kapustu s feniklom a dobre premiešame.
  4. Na obe strany chleba si dáme trocha majonézy prípadne koriander, na jednu stranu položíme mäso, navrstvíme naň šalát a prikryjeme druhým kúskom chleba. Podávame ešte teplé.

kurací sendvič
pinterest.com/alida_r

Tipy na balenie a skladovanie sendvičov

Aby sendvič vydržal čerstvý až do obeda, oplatí sa venovať chvíľu aj jeho baleniu. Skvelou voľbou je voskovaný papier, ktorý chlieb ochráni, no zároveň ho nechá „dýchať“. Praktické sú aj špeciálne lunch boxy s priehradkami, do ktorých si môžete pribaliť šalát, zeleninu či ovocie zvlášť, aby sa do pečiva nedostala vlhkosť.

Dobrým trikom je vrstviť omáčky alebo dressing medzi tvrdšie ingrediencie, ako je syr či šalát, aby sa chlieb nerozmočil. Ak používate paradajku či uhorku, pokojne ich pribaľte osobitne a vložte do sendviča tesne pred konzumáciou. Takto si zaručíte, že vás na obed čaká chutný a svieži výsledok, ktorý nebude pôsobiť „ožito“.

Reklama

Sendvič ako ideálny obed do práce

Domáce sendviče sú praktické, rýchle na prípravu a pri správnom balení vydržia chutné aj niekoľko hodín. Navyše máte úplnú kontrolu nad použitými ingredienciami a môžete si pripraviť obed presne podľa svojich chutí a výživových potrieb. Stačí pár minút ráno alebo večer a zdravý, sýty a originálny obed do práce je na svete.

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.10.2020 06:28

Chutné prevedenia!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE